סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
למוח יש תפקיד בבקרת הסוכר
לא רק הלבלב - חוקרים מצאו לראשונה שהמוח הוא שחקן מרכזי בבקרת ייצור הגלוקוז בכבד
חוקרים מבית הספר לרפואה אלברט איינשטיין הראו לראשונה שהמוח הוא שחקן מפתח בבקרת מטבוליזם הסוכר בבני אדם. המחקר מעלה את האפשרות שיתכן כי תרופות המכוונות למוח יהוו דרך חדשה לטיפול בסוכרת.
המוח זקוק לאספקה שוטפת של גלוקוז כדי לשרוד ולכן הגיוני שיהיה למוח חלק כלשהו בבקרת רמות הגלוקוז המיוצרות בכבד.
בניסויים קודמים שנערכו במכרסמים החוקרים הראו שהפעלת ערוצי אשלגן במוח (באזור ההיפותלמוס) מביאה לשליחת אותות לכבד המעכבים את ייצור הגלוקוז בו. בכך החוקרים ערערו את ההנחה המקובלת לפיה רק הלבלב מפעיל את מערך הסוכר בכבד.
המחקר הנוכחי שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Investigation נערך על בני אדם. במסגרת המחקר 10 אנשים בריאים קיבלו את התרופה Diazoxide המפעילה את ערוצי האשלגן במוח, כדי לבחון אם היא מביאה לשינוי ברמת הגלוקוז. במקביל, החוקרים דאגו לכך שרמת הורמוני הלבלב אצל המשתתפים תישאר קבועה, כדי למנוע את השפעתם על רמת הגלוקוז וכך לוודא שכל שינוי ינבע רק מהשפעת התרופה על המוח.
כפי שקיוו החוקרים, בדיקות דם שניטלו מהמשתתפים לאחר נטילת התרופה הראו כי הכבד ייצר פחות גלוקוז.
החוקרים חזרו על הניסוי, הפעם בחולדות, והגיעו לתוצאות דומות, שהראו כי ניתן להשפיע על ייצור הגלוקוז בכבד באמצעות השפעה על המוח.
לדברי החוקרים, המחקר מוכיח כי המוח משחק תפקיד משמעותי בוויסות יצור הגלוקוז בכבד. כעת החוקרים בודקים אם אותו ערוץ "מהמוח לכבד" פגוע באנשים עם סוכרת. במידה וזה אכן המצב, ייתכן שניתן יהיה להגיע לוויסות גלוקוז תקין וכך לתיקון הסוכרת באמצעות תרופות המשפיעות על ערוצי האשלגן במוח.
J Clin Invest. 2011 Nov 7. Epub ahead of print
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט