מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
כמוניסוכרת סוג-2חדשותלמה צריכת ביצים עשויה להפחית סיכון לסוכרת סוג 2?

למה צריכת ביצים עשויה להפחית סיכון לסוכרת סוג 2?

מחקר חדש מזהה חומרים בביצים שעשויים להגן מהתפתחות סוכרת סוג 2. עם זאת, בקהילה הרפואית עדיין חלוקים על קשר בין אכילת ביצים לרמות הסוכר בדם


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

ביצים הן מהמזונות העשירים והכלכליים ביותר שיש לטבע להציע, ומשמשות מקור תזונה לחלבונים, שומנים ורכיבים ביואקטיביים שונים להם תפקיד משמעותי בפעילותו של גוף האדם. עם זאת, ברבות השנים עבודות קשרו ביצים לחששות בריאותיים שונים, בין היתר עקב תכולה גבוהה של כולסטרול.

 

לפני ארבע שנים מצא מחקר מעקב בפינלנד כי גברים בגיל העמידה שצרכו ביצים בקביעות היו בסיכון נמוך יותר לפתח סוכרת סוג 2, ועתה בחנו החוקרים דגימות דם של אותם הנבדקים וזיהו רכיבים שונים בביצים שעשויים לספק את ההגנה מפני עלייה ברמות הסוכר בדם.

 

ראשיתו של המחקר הנוכחי בעבודה שפורסמה במאי 2015 בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition על ידי חוקרים מהאוניברסיטה של מזרח פינלנד בעיר קופיו, שבחן את הקשר בין ביצים לבין סוכרת. במחקר ההוא נכללו 2,332 גברים בגילי 60-42 שעברו מעקב למשך 20 שנה החל מהשנים 1989-1984, כחלק ממחקר מעקב נרחב לבחינת הסיכון למחלות לב איסכמיות. בין השאר תושאלו הנבדקים באשר להרגלי התזונה שלהם וכן ניטלו מהם בדיקות דם לרמות הסוכר בחלוף 4, 11 ו-20 שנות מעקב. בתקופת המחקר 432 גברים פיתחו סוכרת סוג 2 (18.5%), ולאחר נטרול משתנים מתערבים, נמצא כי אלו שצרכו ביצים בכמות הגבוהה ביותר – ברבעון העליון של צריכת הביצים שמשמעותו הייתה צריכה קבועה של ביצה אחת מדי יום – היו בסיכון נמוך ב-38% לפתח סוכרת סוג 2 בהשוואה לאלו שצרכו את הכמות הקטנה ביותר של ביצים, ברבעון התחתון שבו נכללו נבדקים שצרכו ביצים רק פעם בשבוע או פחות מכך.

 

ניתוח נוסף העלה כי קיים קשר הפוך בין צריכת ביצים לבין רמות הסוכר בדם בבדיקת סוכר בצום ולרמות חלבון CRP המהווה סמן לדלקתיות, אם כי לא זוהה קשר בין צריכת ביצים לבין רמות הורמון האינסולין בדם. בנוסף, לא זוהה בעבודה ההיא קשר בין צריכת ביצים לרמות גבוהות של כולסטרול בדם. באופן כללי, ממצאי המחקר הצביעו אז כי צריכת ביצים מדי יום מגנה אצל גברים בוגרים מפני סוכרת סוג 2, אולם הממצאים התקבלו בחשדנות בקהילה הרפואית ונותרו שנויים במחלוקת על רקע ראיות סותרות שהתקבלו עד כה בנושא.

 

מה יש בביצה?

 

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים לבחון את טיב הממצא לעומק במטרה להבין מהם הרכיבים המצויים בביצים שעשויים לספק הגנה מסוימת מפני סוכרת סוג 2. החוקרים השתמשו בשיטה חדשה הקרויה "מטבולומיקה לא מכוונת", במסגרתה מתבצעים זיהוי והפרדה של מטבוליטים (חומרים שמשתתפים בתהליכים כימיים בגוף האדם).

 

שיטה זו יושמה בתנאי מעבדה על דגימות שניטלו בבדיקות דם שנאספו מהנבדקים בתחילת המחקר בתנאי צום של 12 שעות ולאחר הימנעות של שלושה ימים מעישון ושתיית אלכוהול. החוקרים ניתחו את פרופיל הרכיבים בדגימות דם של 239 נבדקים שחולקו לארבע קבוצות: נבדקים שפיתחו סוכרת ונהגו לצרוך הרבה ביצים (בערך ביצה ביום), נבדקים שפיתחו סוכרת שלא נהגו לצרוך הרבה ביצים (בערך 2 ביצים בשבוע), נבדקים שלא פיתחו סוכרת שנהגו לצרוך הרבה ביצים ונבדקים שלא פיתחו סוכרת שצרכו מעט ביצים.

 

לפי המחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת Molecular Nutrition & Food Research נראה שצריכה של ביצה כל יום קשורה לפרופיל מטבוליטים בדם הדומה לפרופיל המטבוליטים שנקשר לסיכון מופחת לסוכרת סוג 2.

 

הבדיקות גם העלו שגברים שבתחילת המחקר היו בגופם רמות גבוהות של טירוזין  (חומצת אמינו חיונית לתהליכים כימיים שונים בגוף) היו בסיכון כמעט כפול (גבוה ב-94%) לפתח סוכרת סוג 2 במהלך תקופת המעקב. גם רמות גבוהות של רכיב אחר (רכיב לא מוכר המכיל הקסוז) נקשרו לסיכון גבוה פי שניים (2.13) להתפתחות סוכרת סוג 2.

 

בנוסף העלה המחקר את האפשרות כי צריכת ביצים מובילה לאיזון בפירוק חומר המצוי בהן הקרוי 'פוספטידיל כולין' לתוצרי פירוק, ובכללם החומר 'כולין' שהוכח כחיוני לבנייה ותפקוד של תאי הגוף.

 

קשר שנוי במחלוקת

 

בראיון לתקשורת אמר אחד החוקרים, ד"ר ירקי וירטאנן, כי למרות שמוקדם מדי להסיק מסקנות חד משמעיות, "יש לנו רמזים על חומרים מסוימים המצויים ביצים שיכולה להיות להם השפעה על ההתפתחות של סוכרת סוג 2". החוקרים הוסיפו כי העבודה החדשה מחזקת את הממצא שתועד ב-2015, ולפיו צריכה מתונה של ביצים – עד ביצה ליום לרוב האנשים – עשויה להוות חלק מתזונה בריאה ואורח חיים בריא למניעת הסיכון לסוכרת סוג 2.

 

נכון להיום, הקשר בין ביצים לבריאות ולסוכרת בפרט עדיין שנוי במחלוקת. מספר מחקרים בארה"ב הצביעו בשנים האחרונות על ממצאים הפוכים לעבודה הנוכחית ועל סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת סוג 2 ומחלות לב וכלי דם בקרב חובבי ביצים. לדוגמה, חוקרים מאוניברסיטת הרווארד דיווחו בפברואר 2009 בכתב העת Diabetes Care כי ביחס לאנשים בוגרים שאינם אוכלים ביצים, אלו שאוכלים ביצה לשבוע נמצאים בסיכון גבוה ב-9% לסוכרת סוג 2, אלו שאוכלים 4-2 ביצים בסיכון גבוה ב-18%, 6-5 ביצים מעלות את הסיכון ב-46%, ואילו 7 ביצים ומעלה בשבוע מעלות ב-56% את הסיכון לסוכרת.

 

עם זאת, חוקרים שמתבטאים בנושא מבהירים כי לאור הממצאים החדשים ברור יותר כי ישנם הרגלים שליליים יותר מאשר אכילת ביצים שיש לכוון אליהם כדי להפחית את הסיכון לסוכרת סוג 2 ולמחלות לב וכלי דם, כמו למשל עישון סיגריות או צריכה של מזונות המכילים שומן רווי או בשר מעובד.

 

לכל המידע על ביצים ובריאות 

 

Molecular Nutrition & Food Research, doi: 10.1002/mnfr.201800605