סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
למה סוכרתיים רגישים לכאב וטמפרטורה?
חוקרים מתחילים להבין את מנגנון הנוירופתיה הסוכרתית הגורמת לכאב ורגישות לטמפרטורה
אחת מתופעות הלוואי הקשות של הסוכרת היא הנוירופתיה הכואבת. שיתוף פעולה של חוקרים מבריטניה, גרמניה, ארה"ב, אוסטרליה ומזרח אירופה, חשף מידע חדש על המנגנון הגורם לה.
כמחצית מחולי הסוכרת סובלים מנוירופתיה סוכרתית כואבת – הפרעת עצבים הנגרמת על-ידי הסוכרת, המביאה לכאב לא רגיל ומתמיד שעלול לפגוע באיכות החיים, בשינה, בתנועה, במצב הרוח, בכושר העבודה, במערכות היחסים ובעצמאות.
כיום לא ברור כיצד הסוכרת מייצרת כאב ורגישות מוגברת, אך המחקר הנוכחי מספק תובנה חשובה חדשה, שאולי תביא לפיתוח טיפולים לתופעה.
המחקר שפורסם בכתב העת Nature Medicine נמשך למעלה מ-30 שנה והתמקד בתוצר גלוקוז המופק יתר על המידה אצל הסוכרתיים - MG (מתיל גליאוקסל).
החוקרים מצאו שה-MG גורם לכאב וחוסר נוחות, וזאת כי הוא פוגע בחלבון Nav 1.8 - חלבון חשוב הנמצא בקצוות העצבים - מה שהופך את העצבים לסופר-רגישים לכאב וטמפרטורות קיצוניות.
כעת החוקרים מתמקדים במציאת דרכים לעכב את הפגיעה בחלבון Nav 1.8 וינסו לעשות זאת על ידי פפטידים קטנים שנמצא כי הם יכולים לחסום את ה-MG או על ידי אנזימים שיפרקו אותו.
Nature Medicine, Published online May 13, 2012
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט