סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
למה סוכרתיים צריכים להתחסן במהירות נגד שפעת?
איך נגיפי השפעת מסכנים אנשים עם סוכרת? ומה ההמלצות ביחס לחיסון העונתי למחלה?
החורף בפתח, וכמדי שנה מציב אנשים בפני הדילמה האם לקבל את החיסון לשפעת. אולם למרות שהחיסון מוצע ללא תשלום בקופות החולים, בעוד שיש שעשויים להחליט שלא לקבלו, עבור אנשים עם סוכרת – החיסון לשפעת חיוני ביותר.
לאנשים עם סוכרת סוג 1 או סוכרת סוג 2 יש סיכון מוגבר להידבק בנגיפים עונתיים כמו שפעת ולפתח כתוצאה מכך מחלה קשה העלולה להידרדר לאשפוז, אפילו ממושך ביותר. בנוסף, למתמודדים עם השמנת יתר, שמתלווה לעיתים קרובות לסוכרת סוג 2, זיהומים שמובילים שיעול קשה ובהם נגיפי שפעת מסוכנים במיוחד. כך לדוגמה, וירוס שעלול לגרום למחלה קלה אצל אדם רזה, עלול לגרום אצל אנשים הסובלים מהשמנת יתר עם מחלת ריאה מגבילה לכשל נשימתי גלוי. מחלות ריאה מגבילות הן קטגוריה של מחלות נשימה אשר כשמן הן מגבילות את התרחבות הריאות, וכתוצאה מכך נגרמת ירידה בנפח הריאות, אוורור לקוי ופחות חמצן מגיע לריאות.
לא משנה עד כמה הסוכרת מנוהלת היטב, כל אדם עם סוכרת צריך להתחסן מפני שפעת, ובמיוחד אם היא אינה מאוזנת כראוי.
אז מדוע סוכרת מציבה סיכון גבוה יותר?
סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטואימונית. המערכת החיסונית של סוכרתיים כבר נפגעה, מה שאומר שיכולתה להדוף נגיפים בהצלחה אינה מובטחת, ולכן מציבה אותם בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות נגיפיות ובקטריאליות בהשוואה לאנשים ללא סוכרת.
בנוסף, רמות סוכר גבוהות בדם למאובחנים עם סוכרת סוג 1 או סוכרת סוג 2 גורמות לרגישות גדולה יותר למחלות כמו דלקת ריאות, ולסיכון גבוה יותר להתפתחות זיהומים חמורים.
סוכרתיים וחליתם בשפעת – מה עליכם לעשות?
אדם עם סוכרת שדואג שאולי יש לו שפעת צריך לעקוב אחר רמות הסוכר בדם הקפדה יתרה. מומלץ לעשות זאת בעזרת מד סוכר רציף וללא דקירות למען מעקב תמידי בכל רגע נתון. במידת הצורך, ובמיוחד באם יש חום גבוה, בחילות, הקאות ו/או כאב בטן, יש להגיע בהקדם לחדר מיון לקבלת נוזלים/ אינסולין ולבדיקת מלחים וגופי קטון.
מדוע החיסונים חשובים?
למרות החשש הקיים, מומחים טוענים שחיסון שפעת לא יוכל לגרום לחלות בשפעת, כיוון שהחיסון מכיל נגיף מומת. במקום זאת, החיסון פשוט עוזר לגוף להכין את המערכת החיסונית עם נוגדנים שיעזרו להדוף את השפעת באם תבוא במגע עם הנגיף.
חיסונים למחלות זיהומיות מנעו מוות וסבל ממיליוני אנשים ברחבי העולם, וללא כל ספק מהווים את הרפואה המונעת בהתגלמותה.
עבור סוכרתיים, ההמלצה לקבלת חיסון נגד נגיף השפעת קיימת בכל קווי הנחייה לטיפול בסוכרת בכל העולם, גם בישראל. על כן, לאנשים עם סוכרת מומלץ לקבל חיסון לשפעת מדי שנה.
במחקר ישראלי שהתבסס על נתונים שנאספו בקופת חולים מכבי ופורסם בנובמבר 2004 בכתב העת Diabetes Care, נמצא כי אצל מבוגרים סוכרתיים המבוטחים בקופה מגיל 65 ומעלה, שיעור המתחסנים לשפעת עמד בשנת 2000 על 48%, ולווה בירידה של 12.3% בסיכון לאשפוזים. מחקר מספרד, שפורסם ביולי 2021 בכתב העת Clinical Infectious Diseases מצא כי החיסונים לשפעת מאפשרים למנוע 46% מאשפוזי החורף של סוכרתיים בשנה בה ניתנו.
החיסון לשפעת חשוב בהיקפים נרחבים כדי למנוע תחלואה באוכלוסייה, ויש לו חשיבות בין השאר גם על רקע ירידה בשיעור המתחסנים בשנים האחרונות. לפי נתוני משרד הבריאות, בעונת חורף 2022-2021 סביב מגפת הקורונה חלה ירידה חדה בשיעור ההתחסנות לשפעת שהגיע לכ-34% בלבד ברמה הלאומית, ובהמשך בחורף 2023-2022 ירד השיעור ל-31%, ובחורף 2024-2023 ירד שיעור ההתחסנות ל-24% בלבד.
מה היתרונות הנוספים של החיסון?
אנשים עם סוכרת נמצאים לא רק בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות מסוימות, אלא גם בסיכון מוגבר לסיבוכים, אותם ניתן להפחית בעזרת החיסון. בעשור האחרון מחקרים מזהים קשר בין החיסון לשפעת לירידה בסיכון לאירועי לב וכלי דם, לרבות התקפי לב ושבץ מוחי. מחקר נרחב מבריטניה שפורסם בחורף 2014 מצא כי החיסון לשפעת מפחית ב-24% את הסיכון לשבץ מוחי בשנה בה הוא ניתן. כעבור שנה פורסם מחקר נוסף מבריטניה שמצא ירידה בסיכון לשבץ בימים והחודשים לאחר החיסון לשפעת. מחקרים נוספים זיהו קשר גם בין החיסון לשפעת לירידה בסיכון לאירועי לב, ובמטה אנליזה שממצאיה פורסמו באפריל 2022 בכתב העת JAMA Network Open, נמצא כי החיסון העונתי לשפעת מפחית ב-34% את הסיכון לאירועים קרדיו וסקולאריים משמעותיים בשנה בה ניתן, ומפחית ב-45% את הסיכון לאירועים חוזרים אצל חולי לב.
מה מיוחד בחיסון לשפעת השנה?
החיסון העונתי לשפעת ניתן בזריקה לשריר הזרוע ומכיל נגיפי שפעת מומתים. החיסון לשפעת בתרסיס לאף מכיל נגיפים מוחלשים מיועד לצעירים בריאים בגילי שנתיים עד 49, ואינו מיועד לאנשים עם סוכרת.
החיסון לשפעת משתנה בהרכבו מדי שנה בהתאם לזנים הפעילים הצפויים בעולם, בהתאם לתחזיות ארגון הבריאות העולמי (WHO). החיסון השנה מכוון כנגד ארבעה שנים של נגיף השפעת: נגיף שפעת A שאותר לראשונה בשנת 2022 במדינת ויסקונסין בארה"ב (H1N1), נגיף שפעת A שאותר לראשונה בשנת 2022 במדינת מסצ'וסטס (H3N2), נגיף שפעת B שאותר לראשונה באוסטריה בשנת 2021 ונגיף שפעת B שאותר לראשונה בפוקט שבתאילנד בשנת 2013.
אז לכו להתחסן, שמרו על בריאותכם ושיהיה לכולנו חורף קל ובריא.
עוד על חיסונים לאנשים עם סוכרת
פרופ’ חוליו ויינשטיין הוא מנהל יחידת מחקרי הסוכרת בבית החולים וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת