סוכרת סוג-2
מנהלי קהילה
למה ניתוח מעקף קיבה משפר את מצב הסוכרת?
מצבם של סוכרתיים שנותחו השתפר יותר מאשר בחולים שאיבדו משקל זהה בדיאטה. הסיבה: חומצות אמינו
מזמן כבר ידוע שקיצור קיבה שמטרתו להביא לירידה במשקל מיטיב מאוד עם רמות הסוכר של מרבית חולי סוכרת סוג 2. אבל את השיפור לא ניתן לזקוף רק לירידה במשקל. למעשה, מצבם של חולי הסוכרת משתפר עוד לפני שהמטופלים מתחילים ממש לרזות. כעת חוקרים מהאוניברסיטאות דיוק וקולומביה מצאו כי שינויים ברמות של חומצות האמינו יכולים להסביר את השיפור במצבם של הסוכרתיים לאחר הניתוח.
המחקר נערך בקרב חולי סוכרת עם השמנת יתר. החוקרים השוו 10 מטופלים שעברו ניתוח מעקף קיבה ל- 11 מטופלים שאיבדו את אותו המשקל באמצעות דיאטה ומצאו כי למטופלים שעברו ניתוח היו רמות נמוכות יותר של חומצות אמינו בדם (אבני הבניין של החלבון) בייחוד חומצות אמינו מסועפות. ממצא זה אינו בלתי צפוי מכיוון שהקיבה היא המקום בו מתפרק החלבון לחומצות האמינו המרכיבות אותו.
בלי קשר למידת הסוכרתיות, החוקרים מצאו שניתוח מעקף הקיבה מפחית דרמטית את רמות חומצות האמינו בדם, יותר מאשר בקרב אנשים שאיבדו את אותו משקל (10 ק"ג) ללא הניתוח.
עוד מצאו החוקרים שהנפילה ברמות חומצות האמינו האלה נקשרה עם שיפור בתגובת הגוף לאינסולין ושיפור במצב הסוכרתי. ממצאים אלה יכולים להסביר מדוע המצב הסוכרתי משתפר עוד לפני הירידה המשמעותית במשקל שכידוע- משפרת את המצב הסוכרתי.
הניסוי אומנם ראשוני וקטן אבל תוצאותיו משתלבות באופן מעניין במחקרים אחרים המראים קשר בין רמות של חומצות האמינו בדם והסיכון לחלות בסוכרת בעתיד.
התגלית המפתיעה בוודאי תוביל לחקר התהליך ולדרכים חדשות ויעילות אף יותר בשיפור המצב הסוכרתי וגם בזיהוי מקדים של הסיכון לחלות בסוכרת סוג 2.
Sci Transl Med, 2011, 3(80), 80re2
נקודה למחשבה: מחקרים קשרו בין הפחתת חלבונים בתזונה לבריאות ואריכות ימים. האם ייתכן שחלק מיעילותן של דיאטות מיצי ירקות ודיאטות צום קשורה לירידה בחלבון ובעקיפין לירידה בחומצות האמינו שהמחקר הנוכחי קשר לסוכרת?
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
ד"ר דינה ראלט PhD
תיקון הקישור לעיתון - Sci Transl Med, 2011, 3(80), 80re2
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21525399