טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
למה ישנה הפוגה במחלה במהלך ההיריון?
במהלך ההיריון נשים רבות חוות רמיסיה (הפוגה) ממחלתן האוטואימונית כמו טרשת נפוצה. כעת, הצליחו החוקרים לתאר את התהליך הביולוגי שאחראי לשינוי במערכת החיסונית אשר עוזר להסביר את ההפוגה.
הביטוי של אנזים הידוע בשמו pyruvate kinase מופחת בתאי מערכת החיסון בנשים הרות בהשוואה לנשים שאינן הרות, כך לפי ד"ר הווארד פטי וד"ר רוברטו רומרו. המחקר אותו ביצעו מראה עוד שהביטוי של האנזים נמוך יותר בנשים הרות בהשוואה לאלו עם Preeclampsia (רעלת היריון), מצב שבו קיימים מרכיבים דלקתיים.
המחקר הנוכחי משמעותי בשל התגלית החדשה המצביעה על המכניזם ועל המטרות והנתיבים עליהן ייתכן ותשפיע תרופה עתידית. "ייתכן ויהיה זה אפשרי לפתח תרופה שתוכל לדכא את פעילות ה- pyruvate kinase בכדי לחקות את מצב מערכת החיסון כפי שהיא בעת ההיריון".
במאמציו להסביר את התופעה, פטי ידע לחפש אחר הנתיב המטבולי. זה חייב היה "לתקשר מטה" לעוצמה של פעילות המערכת החיסונית, פעולה הכרחית בכדי שהאם ההרה לא תדחה את העובר, שלא תתקוף את הפרוטאינים של האב אשר "זרים" למערכת החיסונית של האם. במקביל, המכניזם הזה חייב לתמוך בהמשך צמיחת התאים אשר הכרחית להמשך גדילתו והתפתחותו של העובר.
הפעילות של האנזים pyruvate kinase ותוצרי הלוואי שלו ממלאים אחר 2 הכללים שהגדיר ד"ר פטי: הם מאפשרים המשך צמיחה והתפתחות של תאים ובמקביל משנים את תגובת המערכת החיסונית.
ד"ר פטי ממשיך ומסביר את המכניזם שמאחורי התופעה: המערכת החיסונית הרגילה שלנו תלויה ב- pyruvate kinase לייצור יוני סידן, אשר בתורם, מגרים את ייצור הציטוקינים (חלבונים קטנים שמיוצרים בכדי להעביר מסרים בין המערכת החיסונית לבין הרקמות בגוף). כאשר פעילות האנזים מוחלשת במהלך ההיריון, כך גם נפגע ייצור יוני הסידן ולכן המערכת החיסונית במהלך ההיריון מתפקדת באופן שונה בהשוואה למצב שאינו היריון.
ד"ר פטי מדגיש, "שינוי המסרים בנתיב הפעולה ביולוגי הזה מאפשר לנשים הרות לשמור על מערכת חיסונית פעילה, אבל ברמה כזו שלא תפגע בעובר".
המחקר הנוכחי כלל 21 נשים בטרימסטר השלישי עם הריון רגיל, 25 נשים עם רעלת הריון וקבוצת ביקורת שכללה נשים שאינן הרות. ד"ר פטי ושותפיו למחקר השתמשו במיטב הטכנולוגיה העכשווית לחקר התקשורת בין תאים.
הרמות הגבוהות של האנזים שנצפו בקרב הנשים עם רעלת הריון אוששו וחיזקו את ממצאי המחקר. "לרעלת ההיריון ישנם מאפיינים של מחלה דלקתית. אם אינך מפחית את רמות ה- pyruvate kinase, אתה מחזק את המחלה הדלקתית. אפשרי כי המכניזם הכללי שמתואר במחקר הנוכחי יכול להשפיע על כל המחלות האוטואימוניות ודר" פטי ציין שזו היא תוכנית המחקר שלו ל- 5 שנים הקרובות.
מתוך ה- PHYSORG.com
לקריאת המאמר המקורי לחצו כאן.
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.