טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
למה יש יותר נשים עם טרשת נפוצה?
חוקרים מצאו הבדל במוח בין המינים שעשוי להסביר את שכיחותה הגבוהה של המחלה בנשים ולהוביל לטיפול חדש
כיום אבחון של מחלת הטרשת הנפוצה שכיח פי ארבעה בנשים בהשוואה לגברים. הסיבות לכך לא ברורות, אך מחקר חדש מצביע על הבדל בין המוח של נשים למוח של גברים, העשוי לסייע להסביר למה המחלה נפוצה יותר בנשים.
טרשת נפוצה היא מחלה אוטואימונית כרונית, בה תאי מערכת החיסון תוקפים את המיאלין - החומר המבודד ומגן על סיבי העצב במערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). משמעות האיבוד של החומר המבודד היא פגיעה ביכולת העצבים להעביר מידע. פגיעה זו מובילה לתסמינים שונים, בהתאם למיקום בו נגרם הנזק למיאלין.
חוקרים מבית הספר לרפואה באוניברסיטת וושינגטון ערכו בדיקה גנטית בעכברים עם טרשת נפוצה - גם אצלם המחלה נפוצה יותר בנקבות. הם מצאו כי בעכברים ממין נקבה עם טרשת נפוצה הגנים המפיקים את הרצפטור S1PR2 הם פעילים יותר בהשוואה לזכרים ושאותם גנים פעילים אפילו יותר באזורים במוח שנפגעים על ידי המחלה באופן טיפוסי. חסימת הרצפטור S1PR2 הפחיתה את חומרת המחלה בעכברים.
כאשר החוקרים בחנו את תפקוד הרצפטור בעכברים, הם מצאו כי הוא פותח את מחסום הדם-מוח. מחסום הדם-מוח הוא מחסום קרומי המפריד בין מערכת הדם לבין נוזל המוח השדרתי המקיף את המערכת העצבים המרכזית. המחסום מסנן ומונע מחומרים מלהיכנס אל נוזל המוח השדרתי, המוח וחוט השדרה, כאשר רק החומרים החיוניים ביותר מקבלים "אישור מעבר". במחלת הטרשת הנפוצה מצליחים תאים ממערכת החיסון הנמצאים במחזור הדם לחצות את ה-BBB ולהגיע אל מערכת העצבים המרכזית, שם הם תוקפים את מעטפת המיאלין.
בהמשך החוקרים בחנו דגימות של רקמות מוח שנלקחו מ-20 גופות של בני אדם ומצאו רמות גבוהות יותר של הרצפטור S1PR2 במוחם של אלה שסבלו מטרשת נפוצה בהשוואה לאלה ללא טרשת נפוצה. ברקמות המוח של הנשים היו רמות גבוהות יותר של הרצפטור בהשוואה לגברים. רמות גבוהות יותר של הרצפטור נמצאו באזורים במוח שנפגעו מהמחלה.
כאן ניתן לראות כיצד ברקמת מוח מאישה עם טרשת נפוצה (משמאל) יש רמות גבוהות הרבה יותר הרצפטור (באדום) בהשוואה לרקמת מוח של גבר עם טרשת נפוצה (מימין).
המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת The Journal of Clinical Investigation, עשוי לכוון למציאת הגורם להבדל בשיעורי התחלואה בין נשים לגברים ולהרחיב את ההבנה על התפתחות מחלת הטרשת הנפוצה. החוקרים מקווים שהגילוי יוביל לפיתוח טיפול שיפעל על הרצפטור S1PR2, ולא יצריך פגיעה או שינוי במערכת החיסונית. כעת החוקרים מנסים לפתח אינדיקטור כימי לרצפטור, באמצעותו ניתן יהיה לעקוב אחר רמות הרצפטור באנשים בעודם בחיים, כדי ללמוד עוד על האופן בו הוא משפיע על המחלה.