מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותלילדים שנולדו מאוחר סיכון מוגבר ל-ADHD?

לילדים שנולדו מאוחר סיכון מוגבר ל-ADHD?

מחקר מעלה את האפשרות שהיריון שנמשך יותר מ- 42 שבועות קשור לסיכון מוגבר להפרעות קשב וריכוז בילד


היריון ארוך קשור לסיכון גדול פי 2.5 ל- ADHD אצל הילדים (צילום: Shutterstock)
היריון ארוך קשור לסיכון גדול פי 2.5 ל- ADHD אצל הילדים (צילום: Shutterstock)

 

נראה כי לתינוקות שנולדים לאחר תאריך הלידה המיועד סיכון גדול יותר להפך לפעוטות עם בעיות התנהגות, כולל הפרעות קשב וריכוז (ADHD). כך מצא מחקר הולנדי חדש.

 

מחקרים כבר הצביעו על קשר בין לידה מוקדמת לסיכון מוגבר לבעיות התנהגות ו-ADHD. המחקר החדש שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מצא כי קיים סיכון מוגבר גם בקרב ילדים שנולדו מאוחר. ילדים שנולדו בשבוע ה- 42 להיריון (היריון אמור להמשך 40 שבועות) או לאחר מכן, היו בעלי סיכון כפול לבעיות התנהגותיות ורגשיות בגילאי 18 חודשים ו- 3 שנים. באופן ספציפי, הם היו בעלי סבירות גבוהה פי 2.5 לכך שהוריהם ידווחו על סימפטומים המתאימים ל- ADHD. מדובר בסיכון דומה לזה שנמצא בקרב ילדים שנולדו טרם הזמן (לפני 37 שבועות).

 

החוקרים אומרים כי הממצאים מעלים את האפשרות שבילדים שנולדים מאוחר יש עיכוב נוירו-התפתחותי. יחד עם זאת, הם מציינים כי נדרשים מחקרים נוספים שיבדקו את הקשר בין לידה מאוחרת לבעיות התנהגותיות.

 

המחקר התבסס על נתונים של 5,145 ילדים והוריהם. סך הכל, 7% מהילדים נולדו מאוחר (לאחר 42 שבועות) ו- 4% נולדו לפני הזמן (לפני 37 שבועות). שבוע ההיריון נקבע באמצעות בדיקות אולטרא-סאונד.

 

לפי שאלון התנהגות הילד שההורים מילאו, 4.2% מהילדים התאימו לקריטריונים הקליניים של בעיות התנהגות בגיל שנה וחצי ו- 3.1% מהילדים עמדו בקריטריונים בגיל שלוש. שיעורי ה- ADHD היו 2.5% בגיל שנה וחצי ו-1.2% בגיל שלוש.

 

לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות - כמו גיל האם, השכלה, מוצא, מצב פסיכולוגי, עישון ושתיית אלכוהול במהלך ההיריון, הכנסה משפחתית ומין הילד - נמצא כי גם תינוקות שנולדו לפני הזמן וגם תינוקות שנולדו באיחור היו בעלי סבירות גבוהה יותר לבעיות רגשיות והתנהגותיות במהלך הילדות המוקדמת.

 

המחקר לא מוכיח קשר של סיבה-תוצאה בין זמן הלידה להפרעות התנהגות, אך החוקרים אומרים כי יש כמה מנגנונים אפשריים שיכולים להסביר קשר שכזה.

 

ראשית, תינוקות שנולדו באיחור הם לרוב גדולים יותר מאלה שנולדו בזמן ולכן יש להם סיכון גדול יותר לחוסר חמצן סביב זמן הלידה. חוסר החמצן נקשר עם בעיות התנהגות.

 

בנוסף, לדברי החוקרים, רכיבי תזונה לא מספקים וחמצן לא מספק בשליה כשההיריון עבר את זמנו עשויים להעלות את הסיכון להתפתחות לא רגילה של העובר. אפשרי גם שהפרעות הורמונאליות המעורבות בניהול אורך ההיריון עשויות להוות גורם. בנוסף, עשוי להיות גורם סיכון המשותף להיריון הארוך ולבעיות התנהגותיות ורגשיות.

 

כעת נדרשים מחקרים נוספים בתחום, כאלה שלא יסתמכו על דיווחי ההורים אלא על בדיקות קליניות ויעקבו זמן ממושך יותר אחר הילדים לראות אם הבעיות הרגשיות וההתנהגותיות נמשכות.

 

 

האם לילד שלך יש הפרעות קשב וריכוז?

 

 

Int J Epidemiol 2012; DOI: 10.1093/ije/dys043