מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותלילדים עם ADHD דפוסי מוח שונים

לילדים עם ADHD דפוסי מוח שונים

חוקרים עובדים על פיתוח בדיקה שתאבחן הפרעות קשב וריכוז באמצעות איתור דפוסי פעילות מוחית


בילדים עם ADHD יש דפוס שונה של פעילות מוחית (צילום: Shutterstock)
בילדים עם ADHD יש דפוס שונה של פעילות מוחית (צילום: Shutterstock)

 

ילדים עם הפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) מעבדים מידע חזותי באופן שונה מאשר ילדים ללא ההפרעה. כך עולה ממחקר ראשוני שהוצג בכנס השנתי של החברה האמריקנית לרדיולוגיה. באמצעות מציאת דפוסים ייחודיים של פעילות במוחם של ילדים עם ADHD, החוקרים מקווים יום אחד לפתח בדיקה שתאבחן הפרעות קשב וריכוז בשלב מוקדם.

 

החוקרים מאוניברסיטת אלברט איינשטיין בניו-יורק סרקו את מוחם של 18 ילדים בני 9 עד 15 עם ADHD ואותו מספר של ילדים באותם גילאים ללא ADHD, באמצעות MRI פונקציונאלי (fMRI), כדי לבדוק את הפעילות במוחם.

 

fMRI מתבסס על העובדה כי אזורים קטנים בקליפת המוח צורכים יותר אנרגיה וחמצן בעוברם למצב פעיל, מאשר אזורים הנמצאים במצב של מנוחה. הדרישה לאנרגיה מסופקת על ידי שינויים בזרימת הדם המחומצן לאותם אזורים, שמכשיר fMRI יכול למדוד, וכך הוא מדגים את פעילות המוח.

 

בעוד שמוחם נסרק, הילדים ביצעו מספר מבחנים בהם הראו להם סדרה של 3 מספרים ואז הם נשאלו אם סדרות נוספות של מספרים מתאימות למספרים המקוריים. מבחנים אלו דורשים מהילדים להתרכז, לחזות, לזכור ולהשוות את המספרים.

 

החוקרים מצאו כי דפוסי פעילות המוח של עיבוד המידע הוויזואלי נראו מעט שונים בילדים עם הפרעות קשב. כך למשל, הסריקות של הילדים עם ADHD הראו פחות פעילות באזורים במוח הקשורים לקשב ויזואלי וזיכרון פעיל.

 

הדרך עוד ארוכה

 

אם מחקרים נוספים יצביעו על אותו דפוס של פעילות מוחית בילדים עם הפרעות קשב, הוא יוכל לשמש כאינדיקאטור להפרעה. כך רופאים יוכלו בעתיד להשתמש ב- fMRI כדי לבחון את דפוס הפעילות במוח ברגע שמתפתחים תסמינים להפרעה ואפילו לפני.

 

אם שיטה זו תתאפשר, זה יקל מאוד על אבחון ADHD – תהליך לא פשוט שבסופו ייתכן שילדים מאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז למרות שהם לא באמת סובלים מההפרעה.

 

אבל קודם, חוקרים חייבים לוודא שהדפוס הזה הוא ייחודי ל- ADHD ושהפרעות ילדות אחרות לא חולקות את אותו דפוס פעילות. בנוסף, סריקות fMRI הן עניין יקר, מה שיקשה על השימוש בהן כבדיקות סקר לאיתור מוקדם.

 

 

האם לילד שלכם יש ADHD? ענו על השאלון

 

Radiological Society of North America 97th Scientific Assembly and Annual Meeting, Chicago, Nov. 27-Dec. 2, 2011

אנה-רייזמן
30/11/11 15:30

לפני כמה ימים הייתה כתבה מאוד מעניינת על מחשקי מחשב במקום על מתן ריטלין לילדים עם ADHD
http://www.mako.co.il/news-channel2/Channel-2-Newscast/Article-24d0f4c429be331017.htm