לחץ דם
מנהלי קהילה
לחץ דם גבוה בהריון - גורם סיכון למחלות בעתיד
נשים שיש להן לחץ דם גבוה בהריון עשויות להיות בעלות סיכון מוגבר למחלות לב וכליה בהמשך החיים
לחץ דם גבוה בהריון - אפילו רק במדידה אחת או שתיים - עשוי לאותת על סיכון מוגבר למחלות לב, מחלות כלי דם, מחלות כליה וסוכרת בעתיד. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Circulation.
לחץ דם גבוה במהלך ההיריון הוא מצב נפוץ יחסית. הרופאים עוקבים מקרוב אחר לחץ דם גבוה בהריון, מכיוון שהוא עלול להוביל לבעיות אצל האישה ואצל העובר, בהן מצב מסוכן הנקרא רעלת הריון (פרה-אקלמפסיה).
רעלת הריון חולפת לאחר הלידה, אך לנשים שהייתה להן רעלת הריון עשוי להיות סיכון מוגבר לבעיות לב וכלי דם וגם למחלות כליה בשלב מאוחר יותר בחיים. במחקר הנוכחי, החוקרים ביקשו לבדוק אם מצבים פחות חמורים ונפוצים יותר של לחץ דם גבוה בהריון, קשורים גם הם לסיכון מוגבר למחלות בעתיד.
המחקר נערך בקרב יותר מ-10,300 נשים שילדו בפינלנד ב-1966. רופאים תיעדו את מדידות לחץ הדם שלהן כשהן היו בהריון. החוקרים השתמשו ברישומים רפואיים כדי לעקוב אחר בריאות הנשים במשך כ-40 שנה ובחנו אם אלה שהיה להן לחץ דם גבוה בהריון היו בעלות סבירות גבוהה יותר לפתח מחלות לב, מחלות כלי דם, מחלות כליות וסוכרת, בהשוואה לנשים עם לחץ דם תקין לאורך ההיריון.
שליש מהנשים במחקר היו בעלות לפחות מדידה אחת עם לחץ דם גבוה במהלך ההיריון – ועד מצב של רעלת הריון.
החוקרים מצאו כי נשים שהיה להן לחץ דם גבוה מכל סוג במהלך ההיריון היו בעלות סיכון גבוה יותר - החל ב-14% - לפתח מחלות לב וכלי דם בהמשך החיים, בהשוואה לנשים עם לחץ דם רגיל במהלך ההיריון. בנשים עם רעלת הריון הסיכון הגיע ליותר מפי 2. נשים שהיה להן לחץ דם גבוה מכל סוג שהוא היו בעלות סיכון גבוה פי 2 עד 5 למות מהתקף לב.
עוד נמצא כי נשים שהיה להן לחץ דם גבוה במהלך ההיריון ורמות בריאות של לחץ דם אחריו, היו בעלות סיכון גבוה פי 1.6 עד 2.5 ללחץ דם גבוה הדורש טיפול תרופתי או אשפוז בהמשך החיים.
נשים שהיה להן לחץ דם גבוה במהלך ההיריון היו בעלות סיכון גבוה פי 1.4 עד 2.2 לסוכרת בהמשך החיים. בנוסף, לנשים שהיה להן לחץ דם גבוה חולף, עם או ללא נוכחות של חלבון בשתן, היה סיכון גבוה ב-1.9 עד 2.8 למחלת כליות בהמשך החיים.
החוקרים מציינים כי הסיכון המוגבר למחלות בהמשך החיים היה גם בנשים שמלבד לחץ הדם הגבוה בהריון יכלו להיחשב כבעלות סיכון נמוך – נשים שהיו צעירות, במשקל תקין, לא מעשנות וללא סוכרת בתקופת ההיריון.
לדברי החוקרים מומלץ שנשים שהיו בעלות לחץ דם גבוה בהריון יהיו תחת מעקב רפואי בהמשך החיים ויפעלו להפחתת גורמי סיכון למחלות כגון עישון ותזונה לקויה.