מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותלחוצים? תפסיקו לבדוק את המיילים!

לחוצים? תפסיקו לבדוק את המיילים!

מחקר מצא שאנשים הרגישו פחות לחוצים כאשר הם בדקו את תיבת הדואר האלקטרוני שלהם רק 3 פעמים ביום


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

בעידן הסמארטפון קשה לעמוד בפיתוי של בדיקה בלתי פוסקת של מיילים. אבל נראה שיש סיבה טובה לנסות. מחקר חדש מצא כי הפחתת התדירות של בדיקת המיילים עשויה לסייע להפחית את רמות הלחץ הנפשי.

 

המחקר החדש שנערך באוניברסיטת קולומביה הבריטית בקנדה, כלל 124 מבוגרים בהם סטודנטים, מומחים פיננסים, אנשי מקצועות הבריאות ואחרים. מחצית מהנבדקים התבקשו לבדוק את המיילים שלהם רק שלוש פעמים ביום במשך שבוע, בעוד שהיתר הונחו לבדוק את המיילים שלהם בכל פעם שרצו לעשות כך. בשבוע שלאחר מכן הקבוצות קיבלו הנחיות הפוכות.

 

החוקרים מדווחים בכתב העת Computers in Human Behavior כי אנשים חשו פחות לחוצים באופן משמעותי בשבוע בו הם בדקו את המיילים שלהם לעיתים פחות קרובות. זאת למרות ששינוי מנהגי בדיקת המיילים היה קשה עבור רבים ממשתתפי המחקר. לדבריהם, זה החלק המפתיע בממצאים – אנשים מתקשים לעמוד בפיתוי של בדיקת המיילים ולמרות זאת הלחץ הנפשי שלהם פוחת.

 

את המיילים מומלץ לבדוק בפעם האחרונה לפני השעה תשע בלילה. מחקר שפורסם בתחילת השנה בכתב העת Organizational Behavior and Human Decision Processes מצא כי שימוש בסמאטרפונים לאחר תשע בערב לצרכי עבודה נקשר לפגיעה בשינה בלילה. הפגיעה בשינה נקשרה לתחושת חוסר אנרגיה וירידה במעורבות בעבודה במשך היום שלמחרת. לסמאטרפון הייתה השפעה רעה על הפרמטרים הללו יותר מאשר מכשירים אלקטרוניים אחרים. החוקרים הסבירו כי סמארטפונים מעוצבים בצורה מושלמת להפריע לשינה - הם מותירים את מוחנו עסוק בשעות הערב המאוחרות ומביאים לכך שקשה לנו להתנתק מהעבודה כדי להירגע ולהירדם. בנוסף, הם פולטים "אור כחול" המדכא הפרשת מלטונין - הורמון טבעי המשרה שינה.

 

מחקר שפורסם בשנת 2012 ב-IEEE Technology and Society Magazine מצא כי דפוסי הגלישה של אנשים באינטרנט קשורים למצב הנפשי שלהם. החוקרים מצאו כי אנשים מדוכאים נוטים לבדוק את הדואר האלקטרוני שלהם באופן קומפולסיבי, לצפות בהרבה סרטונים ולזגזג בין אפליקציות אינטרנטיות כמו משחקים, הורדת קבצים וחדרי צ'ט בתדירות גבוהה. לא ניתן היה לקבוע על סמך הממצאים האם דיכאון גורם לדפוסי הגלישה השונים הללו או שדפוסי הגלישה גורמים לדיכאון. 

 

Computers in Human Behavior Volume 43, February 2015