מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

חוט שדרה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ודים בלובשטיין
סגן מנהל המחלקה לשיקום שדרה ומנהל היחידה לאורודינמיקה ושיקום שליטה בשתן, בית החולים לוינשטיין מומחה ברפואת שיקום ובעל ניסיון רב בטיפול ושיקום נפגעי שדרה. חבר סגל בחוג לרפואת שיקום. ד"ר בלובשטיין סיים את לימודי הרפואה ברוסיה והתמחה שם ברפואה פדיאטרית. בשנת 93' עלה לארץ, סיים התמחות ברפואה שיקומית ומאז עובד בבית החולים לוינשטיין כרופא בכיר במחלקה לנפגעי שדרה. 
תמר פולאק
תמר פולאק
סגנית אחות אחראית במחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר ראשון בסיעוד ותואר שני בסוציולוגיה רפואית. בעלת ידע ומומחיות בתחום הטיפול והשיקום בנפגעי חוט שדרה.
פרופ' עמירם כ
פרופ' עמירם כ"ץ
פרופסור כ"ץ ניהל את המחלקה לשיקום שדרה במרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין עד 30.6.2022. מאז, עוסק בייעוץ, הוראה ומחקר במחלקה וגם בייעוץ פרטי. פרופסור כ"ץ ניהל את בית החולים לוינשטיין משנת 2011 עד יולי 2019. עוד קודם לכן שימש בתפקידים שונים בבית החולים לוינשטיין החל משנת 1983. את תפקידו כמנהל המחלקה לשיקום שדרה, הוא מילא משנת 1994. פרופסור כ"ץ הוא מומחה ברפואה פיסיקלית ושיקום ובעל תואר נוסף כדוקטור לפילוסופיה (בחוג לפיזיולוגיה באוניברסיטת תל אביב). פרופ' כ"ץ השתלם בטיפול בפגיעות חוט שדרה ב- Stoke-Mandeville באנגליה והיה חבר בוועדה המדעית של החברה הבינלאומית לחוט שדרה ISCoS. יחד עם כל צוות המחלקה לשיקום שדרה בלוינשטיין פיתח סולם הערכה תפקודית לנפגעי חוט שדרה שמכתיב כיום יעדי טיפול שיקומי בנפגעי חוט שדרה במדינות רבות בכל העולם. פרטים נוספים ב- www.catzamiramprof.com
סיון אבנרי
סיון אבנרי
פיזיותרפיסט,מדריך קליני ובעל תארים ראשון ושני בפיזיותרפיה. (אוניברסיטת תל אביב)עובד בבית החולים לוינשטיין מאז 2001.אחראי על שירותי הפיזותרפיה במחלקה לשקום שדרה.
הדס טרייסמן
הדס טרייסמן
מרפאה בעיסוק אחראית, המחלקה לשיקום שדרה, בית החולים לוינשטיין בעלת תואר שני וותק של 14 שנה. התמחתה בתחום שיקום שדרה ובנושא זה כתבה גם את התזה
שרון רצהבי
שרון רצהבי
שרון רצהבי, פסיכולוגית רפואית מומחית. תואר ראשון מאוניברסיטת תל אביב, תואר שני מהמכללה האקדמית תל אביב יפו, בית ספר לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת חיפה. עבדה כפסיכולוגית בבית החולים רמב"ם ובבית החולים כרמל בחיפה עם אנשים המתמודדים עם מגוון מחלות ופציעות. כיום פסיכולוגית אחראית במחלקה לשיקום שדרה בבית לוינשטיין.

מובילי קהילה

שמואל-עדיני
שמואל-עדיני
פגוע חוט שדרה צווארי לאחר ניתוח להוצאת גידול אינטראמודולרי בגובה חוליות C2-C5 . חסר תחושה שיטחית ועמוקה.נכה בהגדרות הרפואיות,בריא בראש ובנחישות. כתבתי ספר \"שדרה כחוט השערה\" (פורסם באינטרנט) המתאר את נחישותי השיקומית בתקופה של מספר שנים ואת \"מלחמותי\" בכל התחומים הרפואיים והבירוקרטיים על מנת לחזור ולהשתלב בחברה כשווה.
כמוניחוט שדרהחדשותלחבר מחדש את העצבים

לחבר מחדש את העצבים

פרוצדורה פשוטה וזולה מצמצמת זמן התאוששות לאחר תיקון עצבי בעכברים משותקים


חשוב לחבר את קצוות העצבים מהר ככל האפשר (צילום:Shutterstock)
חשוב לחבר את קצוות העצבים מהר ככל האפשר (צילום:Shutterstock)

 

בתוך דקות לאחר שהתעוררו מהניתוח, העכברים החלו להזיז את הרגליים המשותקות. אצל 98% מהם הייתה חזרה של 60-70% מתפקוד הרגליים בתוך שבועיים עד ארבעה שבועות מהניתוח. אלה רק חלק מהממצאים של מחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Neuroscience Research. הצלחה כזאת לא נראתה באף אחד מהטיפולים הקונבנציונליים המוצעים כיום.

 

לאחר שהעצבים נפגעים ונוצר ניתוק, חשוב לחבר מחדש את שני הקצוות מהר ככל האפשר, מפני שהקצה המנותק "נובל" לאחר כמה ימים של ניתוק.

 

הטכניקה המקובלת היא לתפור את הקצוות יחדיו, אך הגוף עצמו עלול להכשיל את התהליך ולעמוד בדרך להתאחות מוצלחת. מחקרים קודמים שנעשו באוניברסיטת טקסס גילו היכן התקלה: הגוף עצמו יוצר כלי דם אשר "אוטמים" את קצוות העצבים. בדרך כלל, כלי הדם היו מתקנים כל אחד משני הקצוות החתוכים, אבל אם זה נעשה לפני חיבור הקצוות, הדבר רק מקשה על חיבור בין אותם קצוות מאוחר יותר.

 

על ההליך עצמו

 

אם מוציאים סידן מאתר פגיעה, אין בנייה של כלי הדם ותהליך התיקון העצמי נפסק. דבר זה משאיר את קצות העצבים הפגומים חשופים ובמצב טוב יותר עבור חיבור מחדש כירורגי. 

 

בשלב הראשון של ההליך החדש, מחדירים לאתר הפציעה תמיסה מלוחה ללא סידן כדי למנוע את תחילת המנגנון של תיקון עצמי. כך הופך אזור הפציעה בחוט השדרה ל"אזור נטול סידן". בשלב השני, מחברים את שני הקצוות יחד באמצעות פולימר בשם גליקול פוליאתילן. הפולימר מאפשר לשומנים בריריות להתמזג יחדיו שוב ולחבר מחדש את קצות העצבים – כנקודת ההתחלה לריפוי מוצלח. בשלב השלישי והאחרון, מחדשים את תהליך הריפוי הטבעי על-ידי הוספת תמיסה עשירה בסידן לאתר הפגיעה. נוכחות של סידן מפעילה את המערכת לתיקון עצמי.

 

 

 Lame rats walk one week after surgery

 

 

 

Journal of Neuroscience Research, DOI: 10.1002/jnr.23022 and 10.1002/jnr.23023