חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
להישאר בכושר גם לאחר פגיעה בחוט השדרה
הנחיות לשמירה על כושר גופני לאחר פגיעה בחוט השדרה
בעקבות הנחיות שפורסמו לפני מספר חודשים בכתב העת Spinal Cord, מומחים קנדים פיתחו כלים לשיפור כושר גופני של נפגעי חוט שדרה.
המוגבלות בעקבות פגיעה בחוט השדרה ייחודית לכל פגיעה והיא תלויה הן בגובה הפגיעה והן בשלמות או אי-שלמות הפגיעה בחוט עצמו. אולם, ירידה בכושר הגופני קיימת במרבית פציעות בחוט השדרה והיא עלולה להחריף את השלכות הפגיעה ואף להגביר את הסיכון לסיבוכים משניים.
ממחקרים קודמים בנושא ידוע כי תחלואה ותמותה מוקדמים בקרב נפגעי חוט שדרה נגרמים ממחלות הקשורות בחוסר פעילות גופנית, כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2 ואוסטיאופורוזיס. בנוסף, אובדן כושר גופני ועצמאות הקשורים בחוסר פעילות גופנית משפיעים גם על איכות החיים.
"אנחנו יודעים שלנפגעי חוט שדרה יש צורך אדיר במידע בסיסי כיצד והיכן להיות פעיל" אומרת קתלין מרטין גיניס מאוניברסיטת מקמסטר שבקנדה. "כיום, רמת פעילות גופנית יומית עבור נפגעי חוט שדרה נמוכה באופן משמעותי לעומת האוכלוסיה הכללית, וזה צריך להשתנות".
לאחרונה, גיניס וצוות של מומחים נוספים ניסחו הנחיות חדשות מבוססות מחקר, עבור נפגעי חוט שדרה בנושא פעילות גופנית. כעת הם פיתחו "ארגז כלים" המספק הדרכה מקוונת בסוגיות כגון פעילויות אירוביות מתאימות, כיצד לפתח תוכנית שתתאים לכל אחד בהתאם לסוג הפציעה ומחלות רקע נוספות, כיצד להישאר בתוכנית ולא פחות חשוב - כיצד לעבוד ולהתאמן בבטחה.
המומחים ממליצים כי כל מבוגר בריא עם פגיעה בחוט השדרה יפנה זמן לפעילות גופנית. חלק זה של היום צריך להיות מהנה, ולכן כדאי לבחור בפעילות שאתם אוהבים לעשות. צריך לשלב פעילות אירובית עם פעילות מחזקת (כוח ומתיחות):
1. לפחות 20 דקות של פעילות אירובית נמרצת פעמיים בשבוע.
2. 3 סטים של 8-10 חזרות על חיזוק ומתיחות לכל קבוצת שרירים פעמיים בשבוע.
חשוב לציין שלפני שמתחילים בפעילות כלשהי, יש לנקוט אמצעי זהירות כדי להימנע מפציעה מיותרת:
* תמיד לבדוק עם הרופא המטפל לפני התחלת תוכנית פעילות פיזית.
* יש להתקדם באיטיות בתוכנית, מבלי להפעיל מאמץ מיותר.
* לא לשכוח לבדוק את העור להיווצרות פצעי לחץ.
* יש לדעת לזהות סימנים של דיסרפלקציה אוטונומית - מצב מסכן חיים בפגיעות מעל גובה D6.
אם את/ה סובל/ת מפציעה "טריה", הינך בהריון, הינך נוטה לסבול מדיסרפלקציה אוטונומית או מצבים רפואיים אחרים, עליך לדבר על הבריאות שלך עם איש מקצוע (רופא, פיזיוטרפיסט מוסמך) כדי לגלות אילו סוגים וכמות פעילות גופנית מתאימה לך.
אנה רייזמן
קשה לסקור בכתבה אחת את כל הפגיעות והטיפולים המתאימים לכן חשוב להדגיש כי כאשר מתחילים פעילות גופנית ויש איזושהי מגבלה, יש להתייעץ עם פיזיוטרפיסט מוסמך שמכיר את המצב הרפואי המדובר על מנת להתאים תוכנית טיפול ואימון שתשפר ותשמר את המצב ולא תגרום, חלילה, נזק
Dov c3c4
שמחתי לקרוא את הכתבה בענין.
וכמי שניסה לבצע פעילות ,לא אגרסיבית, גרמתי לעצמי נזק.
לכן חסר כיצד וסוג הפעילות הרצויים, לי או לכל אחד בהתאם למצבו.
ניסתי כל מיני, אך כנראה זה לא זה..........