חוט שדרה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
להחזיר שליטה בגפיים משותקות
שתל מוחי מאפשר שליטה בגפיים משותקות
אוניברסיטת פיטסבורג תהפוך לאחד המקומות הבודדים בעולם שבודקים שתלים במוח בחולים משותקים בתקווה ללמד אותם להזיז יד תותבת בעזרת המחשבות שלהם.
העבודה הניסיונית, שמערבת שני סוגים שונים של אלקטרודות במוח, נועדה לפרש אותות שמגיעים ממוחו של החולה, לנתב אותן באמצעות מחשב, ולאחר מכן לשלוט על תנועת הזרוע והיד התותבת, כולל הזזת אצבעות. "אם המחקר יצליח, זה עשוי להוביל לשתלים שיאפשרו לחולים משותקים לשלוט בגפיים המשותקות שלהם", אומר מייקל בונינגר, מנהל המכון לשיקום UPMC. "החולים טרם נבחרו, אבל סביר להניח שאלה יהיו אנשים הסובלים מטטראפלגיה שנגרמה להם בעקבות תאונה".
הניסוי הנוכחי נבנה על בסיס העבודה בעלת שם עולמי של אנדרו שוורץ, פרופסור לנוירוביולוגיה, אשר השתיל אלקטרודות בקופים שאיפשרו להם לשלוט בזרועות תותבות.
"הניסוי הזה נחלק לשניים: בניסוי "קטן" יכניסו מערך של 16 אלקטרודות על פני השטח של המוח בשלושה חולים למשך חודש כדי לבחון את המושג באמצעות קריאות גלי המוח כדי להזיז את הסמן על צג המחשב ולאחר מכן כדי לתמרן זרוע תותבת. בניסוי "גדול" ישתילו שני סטים של 100 אלקטרודות כל אחד בקליפת המוח המוטורית של שלושה חולים משותקים. שתלים של החולה הראשון צפויים להישאר במקום למשך שנה. בשנת 2012, מטופל השני יקבל שתלים שיאפשרו גם לחוש את התנועה של הזרוע ואת היד באמצעות מעגל המשוב למוח. החולה השלישי בשנת 2013 יקבל שתלים שיעבירו אותות אלחוטיים לשליטה על שתי ידיים תותבות", אומר ד"ר שוורץ.
בשני הפרויקטים, המטופלים מתחילים מהתבוננות על תנועות הזרוע התותבת בעוד שהאלקטרודות מציגות אותות שמגיעים מהמוח. תוכנת מחשב יכולה לאחר מכן להשתמש באותם דפוסים של אותות כדי להזיז את היד לכיוון שהמטופל רוצה.
"מבחינה מעשית", ד"ר שוורץ אומר, "אנחנו רוצים להביא לכך שהזרוע התותבת תבצע פעולות קרוב ככל האפשר לזרוע היד האמיתית כמו שאנחנו יכולים. כאשר אתה שואל אנשים משותקים מה הם באמת רוצים- הם רוצים להיות מסוגלים להשתמש בידיהם כדי להאכיל את עצמם, לסגור רוכסנים ולכפתר כפתורים ".
מתוך-QMed
תרגום ועריכה: אנה רייזמן