השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
להאיט עיכול שומנים ולהגביר שובע
תחליבים וחלבונים למירקם המזון השומני
הדאגה המתגברת משעור ההשמנה הגדל בעולם מפנה חוקרים לחפש פתרונות בכל מערכת אפשרית. לפיכך אין זה מפתיע שמימצאים על סינרגיזם בין שני הליכים בגופנו מפנה תשומת לב להאטת פירוק השומנים זאת כדי להשרות תחושת שובע.
אם השומנים לא מפורקים מהר ומצליחים להגיע לאיזור האיליאום שבמעי (החלק האחרון של המעי הדק), נוכחותם שם מעודדת הפרשת הורמוני שובע.
חלק גדול מהשומנים מעובד במערכת העיכול במירקם של תחליב (emulsion) כמו במרק, יוגורט, גלידה או מיונז. החוקרים מחפשים דרכים להאט את תהליכי העיבוד, כמו שימוש בשכבות חלבון המייצבות את התחליב ומאיטות את פירוקו.
חוקרים מסקנדינביה בחנו את מנגנון ההשפעה של תחליב שמן צמחי על פירוק השומנים ועל תחושת השובע וזאת בעזרת צינורית מובילה לקיבה ולמעי הקרוב.
הניבדקים, 16 משתתפים בריאים, קיבלו יוגורט עם תחליב שמן צמחי שהועבר ישירות לקיבה, ודוגמאות מהקיבה ומהמעי הקרוב נלקחו במשך 3 שעות.
אצל מקבלי היוגורט/תחליב שמן, נמצאה כמות כפולה (לעומת הביקורת) של ליפידים במעי וגם נראתה הופעת קריסטלים דמויי מחט של ח' שומן רוויות, אלה במעי יכולים להסביר את תחושת השובע המוגברת שיש לתחליב היוגורט שנבדק.
Am J Clin Nutr, 2010, 92(3), 515-524
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט