מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותלגרושים סיכון מוגבר להתקף לב

לגרושים סיכון מוגבר להתקף לב

גירושים עלולים לשבור את הלב: מחקר מצא כי לאחר גירושים הסיכון להתקף לב עולה משמעותית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לנשים שהתגרשו פעם אחת לפחות ולגברים שהתגרשו פעמיים לפחות סיכון מוגבר להתקף לב בהשוואה לאנשים שנותרים נשואים. כשגברים נישאים שוב הסיכון שלהם להתקף לב יורד חזרה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes. 

 

חוקרים ממכון המחקר של אוניברסיטת דיוק בארה"ב ניתחו מידע על כמעט 16,000 מבוגרים שהיו נשואים לפחות פעם אחת והיו בני 45 עד 80 בתחילת תקופת המעקב שנמשכה 18 שנים.

 

בתחילת המעקב 14% מהגברים ו-19% מהנשים היו גרושים. בסיום המעקב יותר משליש מהנבדקים התגרשו לפחות פעם אחת. במהלך התקופה 1,211 אנשים עברו התקף לב.

 

התקפי לב היו נפוצים הרבה יותר בקרב גרושים בכל הגילים. לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים גיל, מצב סוציו-אקונומי וגורמים התנהגותיים ובריאותיים העלולים להשפיע על הסיכון להתקף לב, ניתוח הנתונים העלה כי בהשוואה לנשים שנותרו נשואות, נשים שהתגרשו פעם אחת היו בעלות סיכון גבוה ב-24% להתקף לב ונשים שהתגרשו לפחות פעמיים היו בעלות סיכון גבוה ב-77% להתקף לב. גם אם הנשים נישאו מחדש, הסיכון שלהן להתקף לב נותר מוגבר באופן משמעותי: הסיכון להתקף לב של נשים שנישאו מחדש היה גבוה ב-35% בהשוואה לנשים שנותרו נשואות לבן הזוג המקורי שלהן.

 

בגברים, הסיכון להתקף לב היה מוגבר רק בקרב אלה שהתגרשו פעמיים או יותר. לגברים אלה היה סיכון גבוה ב-30% להתקף לב בהשוואה לגברים שנותרו נשואים. לגברים שנישאו מחדש לא היה סיכון מוגבר באופן משמעותי להתקף לב בהשוואה לאלה שנותרו נשואים לבת זוגם.

 

המחקר אומנם מצא קשר בין גירושים להתקפי לב, אך הוא לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. עם זאת, קיימים מספר הסברים אפשריים לכך שגירושים מעלים סיכון להתקף לב. ההלם הרגשי המיידי של סיום מערכת יחסים עשוי להוביל לשינויים קרדיווסקולריים. בנוסף, אנשים שמתגרשים עשויים לשנות את ההתנהגות שלהם – לדוגמה לאכול פחות בריא. לעומת זאת, יכול להיות שגירושים מהווים סמן למשתנים אחרים - כמו עוינות - העשויים להוביל אנשים לגירושים וגם להעלות את הסיכון להתקפי לב.

 

המחקר, כמובן, לא מהווה סיבה להישאר בנישואים שאינם טובים. מספר מחקרים מצאו כי נישואים שאינם מאושרים עשויים להשפיע לרעה על הבריאות בכלל ועל בריאות הלב וכלי הדם בפרט. לדוגמה, מחקר שפורסם בשנה שעברה בכתב העת Journal of Health and Social Behavior מצא כי אנשים מבוגרים שנישואיהם אינם מאושרים - במיוחד נשים - הם בעלי סיכון מוגבר למחלות לב בהשוואה לאנשים שנישואיהם טובים. במחקר שפורסם ב-2008 בכתב העת Annals of Behavioral Medicine נמצא כי לאנשים הנשואים באושר לחץ דם נמוך יותר מאשר רווקים. לעומת זאת, אנשים נשואים שאינם מאושרים היו בעלי לחץ דם גבוה יותר משתי הקבוצות האחרות.

 

 

Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, Published online before print April 14, 2015