מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותלאנשים עם טרשת נפוצה סולם כאב שונה

לאנשים עם טרשת נפוצה סולם כאב שונה

כשמטופלים עם טרשת נפוצה מדווחים על כאב קל ייתכן שהוא בינוני וכשמדווחים על כאב בינוני ייתכן שהוא חמור


יש להתייחס לדיווח הכאב בקרב אנשים עם טרשת נפוצה באופן ייחודי (צילום: Shutterstock)
יש להתייחס לדיווח הכאב בקרב אנשים עם טרשת נפוצה באופן ייחודי (צילום: Shutterstock)

אנשים עם טרשת נפוצה נוטים לדרג את הכאב ממנו הם סובלים כעוצמתי פחות מאיך שהיו מדרגים את אותו כאב אנשים עם מחלות אחרות. ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Pain Medicine עולה כי צריך להתייחס לדירוג הכאב של אנשים עם טרשת נפוצה באופן שונה. 

 

כאב כרוני הוא בעיה שכיחה בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. הכאב יכול להופיע לפרקים או באופן קבוע. הכאב יכול להופיע במספר מוקדים, כאשר בכל מוקד ביטוי וחומרת הכאב יכולים להיות שונים.


הערכת הכאב ובהתאמה הטיפול בו תלויים, בין היתר, בהבנת הרופא את הדיווח הסובייקטיבי של המטופל. הבעיה היא שכיום ידוע כי במחלות ומצבים רפואיים שונים, לא רק הכאב שונה - גם הדיווח על חומרת הכאב שונה. במחקר הנוכחי, חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון ביקשו להציג את השוני בדיווח הכאב בקרב אנשים עם טרשת נפוצה ולנסות להסבירו.


236 אנשים עם טרשת נפוצה הסובלים מכאב התבקשו לדרג את עוצמת הכאב ממנו הם סובלים בסולם של 1 עד 10. הם התבקשו לדרג גם את המידה בה עוצמת הכאב מפריעה לחיי היום-יום בתחומים שונים - כמו פעילות כללית, ניידות, מצב רוח, עבודה, יחסים עם אחרים, פעילות חברתית, תקשורת ולמידה.

 

 

נמצא כי בממוצע, אנשים עם טרשת נפוצה מדווחים על כאב ברמה X (בסולם של 1 עד 10) כמו שרוב האנשים ללא טרשת נפוצה מדווחים על כאב ברמה X+1.

 

סיווגים אלו חשובים מכיוון שחלק מתוכניות הטיפול תלויות בסיווג הכאב - כקל, בינוני או חמור - בהתאם לניקוד בסולם, ונקודה אחת בסולם כה צר היא מאוד משמעותית ויכולה להביא לסיווג וטיפול שאינם מתאימים. לכן הם מציעים לסווג את דירוג הכאב של אנשים עם טרשת נפוצה לכאב קל, בינוני או חמור, לפי ניקוד שונה מהסיווג במחלות אחרות. 

 

החוקרים מעלים מספר השערות לגבי מאפיינים המייחדים אנשים עם טרשת נפוצה, אשר בגללם ייתכן והם מדווחים על כאב בעוצמה נמוכה יחסית, כזו שלא מתאימה לרמה בה הכאב פוגע בתפקוד שלהם.

 

ההשערה הראשונה היא שבהערכות הכאב, אין מספיק התייחסות למספר מוקדי הכאב. מחקר קודם שבחן נושא זה מצא שלאנשים עם טרשת נפוצה שמדווחים על כאב יש בממוצע 6.6 מוקדים כאלו. ייתכן שעוצמת הכאב וחומרתו הם נמוכים יחסית, אך כשיש כמה וכמה מוקדי כאב הפגיעה וההפרעה לחיי היום-יום היא גבוהה יותר.


השערה נוספת טוענת כי מכיוון שבטרשת נפוצה לרוב הכאב אינו הסימפטום היחיד, קשה להפריד בין האופן בו הכאב מפריע לחיי היום-יום לבין שאר הסימפטומים (כמו פגיעה בניידות, עייפות או קשיים קוגניטיביים). ייתכן כי הפגיעה הגבוהה בתפקוד בחיי היום-יום, אינה רק בעקבות הכאב, אלא בעקבות האינטראקציה שלו עם הסימפטומים האחרים.


תוצאות המחקר מדגישות כי יש להתייחס לדיווח הכאב בקרב אנשים עם טרשת נפוצה באופן ייחודי ושונה ממחלות ומצבים אחרים המערבים כאב. הנטייה לדיווח על עוצמה פחותה כמו גם התייחסות למספר מוקדי הכאב והאופן בו הם פוגעים בחיי היום-יום, צריכים להנחות את הטיפול, כך שיהיה מותאם ומדויק למאפייני המטופל עם טרשת נפוצה.

 


Pain Medicine 2012