מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

בעיות גדילה

מנהלי קהילה

פרופ' משה פיליפ
פרופ' משה פיליפ
פרופ' משה פיליפבוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, התמחות ברפואת ילדים בסורוקה ותת התמחות באנדוקרינולוגית ילדים באוניברסיטת מרילנד שבבולטימור ארה"ב. פרופ' פיליפ מנהל את המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל מאז 1997. בנוסף, משמש פרופ' פיליפ כסגן דקאן למחקר ופיתוח בפקולטה לרפואה על שם סאקלר באוניברסיטת ת"א.
דר שרי קרפל וולסקי
דר שרי קרפל וולסקי
בוגרת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב. מומחית ברפואת ילדים , התמחות ברפואת ילדים בבית חולים לילדים שניידר.מומחית בהתמחות על באנדוקרינולוגיה וסכרת ילדים בבית חולים שניידר.
רותם דיאמנט
רותם דיאמנט
אחות אחראית מרפאה אנדוקרינית. אחות מוסמכת 25 שנים, בעלת תואר שני בסיעוד מאוניברסיטת חיפה. בוגרת קורס טיפול נמרץ ילדים.
שיר קליר הרפז
שיר קליר הרפז
פסיכולוגית בהתמחות שיקומית במכון אנדוקרינולוגיה וסוכרת, ביה"ח שניידר. בוגרת תואר שני בנוירופסיכולוגיה שיקומית מהמכללה האקדמית תל אביב יפו.
פאטימה צרצור
פאטימה צרצור
דיאטנית ביחידה לתזונה ובמכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים. בעלת תואר ראשון במדעי התזונה, הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה באוניברסיטה העברית בירושלים. בוגרת קורס הטיפול התזונתי בסוכרת, קורס הנחיית קבוצות, קורס תזונת פגים ותינוקות. בעלת ניסיון רב בהתאמת הטיפול התזונתי לילדים, בהתאם לצרכיהם והעדפותיהם של הילדים ומשפחותיהם. מטפלת בילדים ובמבוגרים בקליניקה פרטית.
כמוניבעיות גדילהחדשותלאנשים גבוהים סיכון מוגבר לפתח סרטן

לאנשים גבוהים סיכון מוגבר לפתח סרטן

מחקר חדש קושר בין קומה גבוהה לעלייה בסיכון להתפתחות סרטן. הסיבה שהחוקרים מספקים: לגבוהים יותר תאים בגוף


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחקרים העלו את האפשרות שאנשים גבוהים עשויים להימצא בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן. ממצאים דומים נצפו גם בכלבים. חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה ריברסייד ביקשו לבחון לעומק את הקשר בין גובה לבין הסיכון לסרטן. לשם כך הם התבססו על ארבעה מחקרים גדולים שכללו נבדקים בארה"ב, בריטניה, קוריאה, אוסטריה, נורבגיה ושבדיה ובנו מודל שאפשר לקחת בחשבון בניתוח הנתונים את מספר התאים בגופו של אדם.

 

הממצאים שפורסמו בכתב העת Proceedings of the Royal Society B מחזקים את הקשר בין גובה לסרטן: בגברים גבוהים מהממוצע כל עלייה של 10 ס"מ בגובה קשורה לסיכון גבוה ב-11% להתפתחות סרטן ובנשים גבוהות מהממוצע כל עלייה של 10 ס"מ בגובה קשורה לסיכון גבוה ב-13% לסרטן.

 

מבין 23 סוגי סרטן שנבדקו 18 נקשרו לגובה. רק סרטן הלבלב, סרטן הקיבה, סרטן הפה והלוע, סרטן הוושט וסרטן צוואר הרחם לא נמצאו בשכיחות גבוהה יותר בגבוהים. לעומת זאת, סרטן העור נמצא כסוג הסרטן שהסיכון לפתחו עם עלייה בגובה היה הגדול ביותר. גם סרטן המעי היה בקרב סוגי הסרטן שהקשר בינם לבין גובה היה חזק יותר.

 

לדברי החוקרים, המודל שבנו מספק הסבר פשוט לסיכון המוגבר לסרטן שמתקשר לעלייה בגובה: יש להם יותר תאים בגוף ולכן יותר סיכון להתפתחות מוטציות שעשויות להפוך לסרטניות.

 

עם זאת, מומחים אחרים מדגישים כי גורמים רבים נוספים עשויים להיות מעורבים בסיכון המוגבר לסרטן שנצפה באנשים, לרבות הורמונים וגורמים סביבתיים כמו התזונה בילדות.

 

כאמור, קומה גבוהה נקשרה לסיכון מוגבר לסרטן במחקרים קודמים. במחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת PLoS Medicine דווח כי לנשים גבוהות סיכון מוגבר לסרטן השחלות. החוקרים מאוניברסיטת אוקספורד סקרו 47 מחקרים שכללו יחד יותר מ-100,000 נשים - כרבע מהן עם סרטן השחלות - ומצאו כי על כל עלייה של חמישה ס"מ בגובה הסיכון לפתח את המחלה עלה ב-7%. הממצאים נותרו גם כאשר החוקרים לקחו בחשבון השפעתם של גורמים כגון גיל, עישון ושימוש בגלולות למניעת היריון.

 

מחקר שפורסם ב-2011 בכתב העת The Lancet Oncology ונערך בקרב יותר ממיליון נשים מצא קשר בין גובה לסבירות גדולה יותר לפתח סרטן מעשרה סוגים: סרטן המעי הגס, סרטן החלחולת, מלנומה ממאירה, סרטן השד, סרטן הרחם, סרטן השחלות, סרטן הכליות, סרטן מערכת העצבים המרכזית, לימפומה שאינה הודג'קין ולוקמיה. ניתוח של נתונים מעשרה מחקרים קודמים שערכו החוקרים העלה קשר דומה בין גובה לסרטן גם בגברים.

 

השפעה קטנה

 

חשוב להבין שקיימים גורמים רבים מאוד שמשפיעים על הסיכון של אדם לפתח סרטן. הגובה הוא רק אחד מהם וההשפעה שלו על הסיכון לסרטן קטנה מאוד בהשוואה לגורמים אחרים כמו עישון - אפילו של סיגריות בודדות ביום.

 

בעוד שאנשים גבוהים לא יכולים לעשות דבר שישפיע על הגובה שלהם, ביכולתם להפחית משמעותית את הסיכון לסרטן באמצעות הפחתת גורמי סיכון אחרים לרבות עישון, השמנה, אורח חיים לא פעיל, תזונה לא בריאה וכדומה.

 

בנוסף, אנשים גבוהים יכולים להתנחם בכך שישנן עדויות לכך שלאנשים גבוהים סיכון נמוך באופן משמעותי למחלות לב מאנשים נמוכים.

 

 

Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences (2018). DOI: 10.1098/rspb.2018.1743