מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותלאנשים גבוהים סיכון מוגבר לסרטן

לאנשים גבוהים סיכון מוגבר לסרטן

מחקר: לנשים גבוהות סיכון מוגבר לפתח עשרה סוגים שונים של סרטן. קשר בין גובה לסרטן קיים גם בגברים


על כל 10 ס''מ מעל הגובה 1.52 מטר, הסיכון לפתח סרטן עלה ב- 16% (צילום: Shutterstock)
על כל 10 ס''מ מעל הגובה 1.52 מטר, הסיכון לפתח סרטן עלה ב- 16% (צילום: Shutterstock)

 

מחקר חדש שנערך בקרב יותר ממיליון נשים קשר בין גובה לסבירות לפתח סרטן מעשרה סוגים: סרטן המעי הגס, סרטן החלחולת, מלנומה ממאירה, סרטן השד, סרטן הרחם, סרטן השחלות, סרטן הכליות, סרטן מערכת העצבים המרכזית, לימפומה שאינה הודג'קין ולויקמיה. ניתוח של 10 מחקרים קודמים מצא קשר דומה גם בגברים.

 

המחקר שפורסם בכתב העת The Lancet Oncology נערך על 1.3 מיליון נשים בגיל העמידה בבריטניה שהיו במעקב בין השנים 1996 ל- 2001.

 

חוקרי אוניברסיטת אוקספורד מצאו כי הנשים הגבוהות ביותר – מעל 1.80 מטר – היו בעלות סיכון גבוה ב- 37% לפתח גידול מאשר הנשים הנמוכות ביותר - מתחת ל 1.52 מטר. על כל 10 ס"מ מעל הגובה 1.52 מטר, הסיכון לפתח סרטן עלה ב- 16%.

 

הסיכון היחסי לכל 10 ס"מ נוספים בגובה היה שונה בין הסוגים השונים של סרטן. הסיכון היחסי לכל 10 ס"מ נוספים היה הגבוה ביותר במלנומה ממאירה (32% עליה בסיכון על כל 10 ס"מ מעל גובה 1.52 מטר), סרטן הכליה (29%) ולויקמיה (26%).

 

למרות שהמחקר בדק נשים בלבד, החוקרים אומרים כי קשר כזה קיים גם בגברים. הם עיבדו נתונים מעשרה מחקרים אחרים מרחבי העולם שחקרו את הקשר בין גובה וסרטן בנשים ובגברים. בניתוח הנתונים נמצא סיכון יחסי של 14% לפתח סרטן על כל 10 ס"מ נוספים בגובה.

 

החוקרים חושבים – אם כי לא הוכיחו – שהורמוני גדילה יכולים להיות ההסבר לקשר. רמות גבוהות יותר של פקטורי גדילה עשויים לעשות שני דברים: הם יכולים להביא ליותר תאים (אנשים גבוהים בנויים מיותר תאים) כך שיש יותר תאים שעשויים לעבור מוטציה ולהפוך לגידולים. לחלופין, הם עשויים להגביר את הקצב של התחלקות התאים וכך להעלות את הסיכון לסרטן. אבל, עדיין לא ידוע מה באמת מביא לקשר.

 

מכיוון שגובה אינו גורם סיכון שניתן להשפיע עליו, מומחים ממליצים להתמקד בהמלצות הקיימות לאורח חיים בריא כמו הימנעות מעישון, ביצוע פעילות גופנית והקפדה על תזונה נכונה.

 

בעוד שייתכן ולגבוהים סיכון גבוה מעט יותר לסרטן, הם יכולים להתנחם בכך שישנן עדויות לכך שלאנשים גבוהים סיכון נמוך באופן משמעותי למחלות לב מאנשים נמוכים.

 

 

The Lancet Oncology, 2011doi:10.1016/S1470-2045(11)70154-1

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה