מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
ד''ר אורן טנא
ד''ר אורן טנא
פסיכיאטר מומחה, מנהל המערך הפסיכיאטרי באיכילוב מייסד ומנהל רפואי של מכון מנטליקס, מרצה מבוקש באקדמיה ובחברות מסחריות, מגיש התוכנית ד"ר נפש בערוץ דוק
ד
ד"ר עודד טלמור
פסיכיאטר מומחה למבוגרים עוסק באבחון, ייעוץ וכתיבת חוות-דעת במצבי דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, OCD ומשברי חיים/
ד
ד"ר שרון פורת
רופאה מתמחה בפסיכיאטריה של המבוגר עוסקת באבחון דיכאון, חרדה OCD ומצבים טראומתיים. מתמחה בבריאות הנפש של האישה במעגל הפיריון.
כמונידיכאון וחרדהחדשותלאחיות אפקט מגן מפני דיכאון

לאחיות אפקט מגן מפני דיכאון

מחקר חדש: יש לכם אחות? בין אם היא גדולה או קטנה מכם, זה מפחית את הסיכון שלכם לדיכאון


אם היה לבני הנוער אחות, זה הגן עליהם מתחושת בדידות, תחושה שהם לא נאהבים, תחושת אשם וחשש (צילום: אתר סטוק פוטוז)
אם היה לבני הנוער אחות, זה הגן עליהם מתחושת בדידות, תחושה שהם לא נאהבים, תחושת אשם וחשש (צילום: אתר סטוק פוטוז)

 

בני 10-14 שיש להם אחות, אפילו אחות קטנה, מרגישים פחות רע. כך עולה ממחקר של פרופ' לאורה פדילה ווקר מאוניברסיטת בריגהם בארה"ב על השפעת המשפחה, ובמיוחד האחים, על העמידות בפני תחושות דיכאון. המאמר עתיד להתפרסם ב- Journal of Family Psychology.

 

למשפחה השפעה חיובית על העמידות בפני דיכאון. על-פי המחקר, גם אם מנקים את ההשפעה לטובה של ההורים, ניתן לראות מעבר לכך אפקט חיובי של האחים ובמיוחד האחיות. לדברי פרופ' פדילה, מסתבר שאחים, במיוחד אחיות, נותנים משהו מעבר להשפעת ההורים.

 

המחקר עקב אחר כ- 400 משפחות בהן יש יותר מילד אחד, שלפחות אחד מהם בגיל ההתבגרות, במשך שנה.

 

ניתוח הנתונים הראה כי אם היה לבני הנוער אחות, זה הגן עליהם מתחושת בדידות, תחושה שהם לא נאהבים, תחושת אשם וחשש - בין אם האחות גדולה או קטנה מהם ובלי קשר לפער הגילאים בין האחים. 

 

גם האחים הם בעלי השפעה חיובית. המחקר מצא כי אם יש לכם אח אוהב, לא משנה מאיזה מין, זה מקדם ביצוע מעשים טובים, כמו עזרה לשכן. למעשה, לפי הנתונים, אחים אוהבים מעודדים אצל האח הנבדק תכונות הקשורות לנדיבות, פי שתיים יותר מכפי שמעודדים זאת הורים אוהבים.

 

המסר שפרופ' פדילה מבקשת להעביר להורים הוא: תעודדו חיבה בין אחים, מכיוון שכשהם יגיעו לגיל ההתבגרות, זה יהווה גורם מגן. להורים המודאגים ממריבות וקנאה בלתי פוסקות בין האחים, החוקרים מרגיעים ואומרים כי המחקר אמנם אכן מצא כי קונפליקטים ויריבות אחים מתקשרים עם סיכון לעבריינות נוער. אבל מצד שני היתרון הוא שניתן לראות את המריבות בין האחים כהכנה למאבקי החיים, על ידי כך שלומדים איך להתפייס ואיך לשלוט ברגשות. לדעתה, היעדר רגשות מהווה בעיה גדולה יותר מרמה גבוהה של עימותים.


 

http://news.byu.edu/archive10-aug-siblings.aspx

 

 

תרגם וערך: יעקב ברמץ