מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותלאבות צעירים סיכון מוגבר לדיכאון

לאבות צעירים סיכון מוגבר לדיכאון

מחקר: לגברים שנהיו אבות בשנות ה-20 לחייהם סיכון מוגבר לפתח דיכאון בשנים הראשונות לחייו של הילד


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לא רק אימהות נמצאות בסיכון לדיכאון לאחר לידה. אבות צעירים נמצאים בסיכון לעליה משמעותית בתסמיני דיכאון לאחר שהתינוק נולד ועד שהוא בן חמש – שנים קריטיות בקשר של הילד עם הוריו. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics.

 

חוקרים מאוניברסיטת Northwestern השתמשו בנתונים מפרויקט מחקרי ארוך טווח שהחל לעקוב אחר 20,000 בני נוער בשנות ה-90. במהלך כמעט 20 שנות מעקב, כל כמה שנים המשתתפים מילאו שאלונים שמדדו תסמיני דיכאון. מתוך יותר מ-10,600 גברים שנכללו במחקר, שליש היו אבות בגילאי 24-32.

 

רוב הגברים נהיו אבות סביב גיל 25. בקרב אבות צעירים אלה שגרו עם ילדיהם, ציוני הדיכאון עלו ב-68% בממוצע במהלך חמש השנים הראשונות לחייו של הילד.

 

הדיכאון לא משפיע רק על האב. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים הראו שאבות מדוכאים נוטים יותר להשתמש בענישה גופנית, קוראים פחות לילדיהם ופחות נמצאים איתם באינטראקציה. כמו כן עולה הסיכון שהם יהיו לחוצים ואף יזניחו את ילדיהם. בהשוואה לילדים של אבות שאינם בדיכאון, ילדים לאבות מדוכאים נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות פחות טובה של השפה ויכולות הקריאה וגם ליותר בעיות התנהגות. לכן חשוב לאבחן אבות צעירים הסובלים מדיכאון ולטפל בהם.

 

יש לציין כי במחקר אומנם נמצאה עליה ממוצעת של 68% בתסמיני הדיכאון בקרב אבות צעירים בהשוואה למצבם הנפשי לפני הלידה, אך שינוי שכזה לא בהכרח יהיה מספיק כדי לדחוף אדם לדיכאון קליני. בנוסף, המחקר אומנם מצא קשר בין אבהות מוקדמת לעליה בתסמיני דיכאון, אך הוא לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה.

 

 

Pediatrics Published online April 14, 2014