מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותכשהסוכרת מופיעה בגיל צעיר יותר – הסיכון לדמנציה עולה

כשהסוכרת מופיעה בגיל צעיר יותר – הסיכון לדמנציה עולה

מחקר חדש מראה כיצד מניעת התקדמות של טרום סוכרת לסוכרת, במיוחד בגיל צעיר, מסייעת להגן על המוח מפני דמנציה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לאנשים שמפתחים סוכרת סוג 2 לפני גיל 60 סיכון גבוה פי שלושה לדמנציה בהשוואה לאלה שלא מפתחים סוכרת. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Diabetologia.

 

עוד נמצא במחקר כי הסיכון המוגבר לדמנציה שזוהה בקרב אנשים עם טרום סוכרת במחקרים קודמים, נובע מאנשים שטרום הסוכרת שלהם התפתחה לסוכרת סוג 2, וכי מניעת התפתחות של טרום סוכרת לסוכרת סוג 2 - במיוחד במבוגרים צעירים יותר - תסייע למנוע התפתחות של דמנציה בהמשך.

 

החוקרים מבית הספר לבריאות הציבור ג׳ונס הופקינס בבולטימור ניתחו מידע ממחקר שעקב אחר אנשים בגילי 45 עד 64 מארבע מדינות בארה״ב. מתוך כמעט 12,000 נבדקים שבתחילת המחקר היו ללא סוכרת, 20% היו עם טרום סוכרת. במהלך תקופת המעקב, 3,143 משתתפים פיתחו סוכרת – 44.6% מתוך אלה שהיו עם טרום סוכרת בתחילת המעקב לעומת 22.5% מתוך אלה שהיו עם רמות תקינות של סוכר בדם בעת הצטרפותם למחקר.

 

טרום סוכרת הוא מצב ביניים בו רמות הסוכר בדם גבוהות מהרצוי, אך עדיין אינן גבוהות מספיק לאבחנה של סוכרת. במקרים רבים, טרום סוכרת תתפתח לסוכרת אם לא תטופל כראוי. מצבי טרום סוכרת מתגלים לרוב באקראי או בבדיקות סקר שגרתיות, מכיוון שהסובלים ממצבי טרום סוכרת אינם חשים כל פגיעה במצבם הבריאותי.

 

סוכרת מאובחנת כאשר רמות סוכר בצום מעל 126 מ"ג גלוקוז לדציליטר דם. מצב תקין מוגדר ברמות סוכר בצום מתת ל-100. רמות בין 100 ל-126 מהוות טרום סוכרת. הגדרה נוספת מתייחסת לערך של "המוגלובין מסוכרר" (A1C – ממוצע רמות הסוכר בדם בשלושת החודשים שקדמו לבדיקה): רמות נמוכות מ-5.7 אחוז נחשבות לתקינות, רמה של 5.7-6.4 אחוז תחשב לטרום סוכרת וכאשר מתקבלת רמה של 6.5 אחוז ויותר - תאובחן סוכרת.

 

במחקר הנוכחי, דמנציה התפתחה בקרב 2,247 מהנבדקים במהלך תקופת מעקב של 24.7 שנים (חציון). 23.9% מתוך אלו שאובחנו עם סוכרת פיתחו במשך תקופת המעקב דמנציה, לעומת 20.5% בקרב אלו שלא פיתחו סוכרת.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמי סיכון שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, ובהם גורמים דמוגרפיים וגנטיים, טרום סוכרת נקשרה לסיכון גבוה ב-12% לדמנציה. עם זאת, לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון התפתחות של סוכרת, הסיכון לדמנציה בעקבות טרום סוכרת שלא התפתחה לסוכרת היה גבוה ב-5% בלבד ולא היה משמעותי מבחינה סטטיסטית.

 

סוכרת לפני גיל 60 – סיכון גבוה למוח

 

הגיל בו האדם פיתח סוכרת השפיע על הסיכון לסוכרת. בניתוח הנתונים, לאחר שנלקחו בחשבון גורמים דמוגרפיים, גורמי אורח חיים וגורמים קליניים, נמצא כי אלו שהסוכרת אובחנה אצלם לפני גיל 60 היו בסיכון גבוה פי 3 (2.92) לפתח דמנציה, בהשוואה לאנשים שלא פיתחו סוכרת.

 

הסיכון לדמנציה עלה משמעותית – אם כי לרמה פחות גבוהה – בקרב נבדקים שהיו בני 69-60 בעת שהתקבלה האבחנה של סוכרת (סיכון גבוה ב-73%) ובקרב אלו שהיו בני 79-70 כאשר אובחנה אצלם סוכרת (סיכון גבוה ב-23%). בקרב אלו שאובחנה אצלם סוכרת לאחר גיל 80 הסיכון לדמנציה היה גבוה ב-13% בלבד ולא היה משמעותי סטטיסטית.

 

מהממצאים עולה כי חשיפה ממושכת לרמות גבוהות של סוכר בדם משחקת תפקיד חשוב בהתפתחות של דמנציה, וכי עיכוב או מניעה של התפתחות טרום סוכרת לסוכרת תוכל להפחית את הסיכון לדמנציה.

 

כדי למנוע את המעבר לסוכרת במי שאובחנה אצלו טרום סוכרת, חשוב להקפיד על אורח חיים בריא, בדגש על תזונה בריאה ופעילות גופנית. מחקרים גדולים מצאו כי תזונה נכונה, ירידה במשקל של אחוזים בודדים ממשקל הגוף ופעילות גופנית סדירה של כ-150 דקות בשבוע יכולים למנוע את המעבר לסוכרת אמיתית ברוב המטופלים. גם לגמילה מעישון יש השפעה על מניעת התפתחות סוכרת. ישנן גם תרופות שנבדקו בקרב אנשים במצבי טרום סוכרת ונמצאו כבעלות יכולת מסוימת במניעתה, וניתנות בשיקול דעת של הרופא. 
 

העדויות מצטברות

 

החוקרים לא בחנו את המנגנון הספציפי שעומד מאחורי הקשר בין הגיל בו מתפתחת סוכרת סוג 2 לסיכון לדמנציה, אך ידוע כי סוכרת עלולה לפגוע במוח בדרכים רבות, וכאשר המחלה מתפתחת בגיל צעיר - המשמעות היא זמן ממושך יותר בו היא זורעת נזקים בגוף, לרבות פגיעה בכלי דם שעלולה להוביל לפגיעה בזרימת הדם למוח.

 

בין המנגנונים שעשויים לעמוד מאחורי הקשר בין סוכרת ודמנציה: הסיכון המוגבר למחלות לב וכלי דם בקרב סוכרתיים – מה שפוגע בכלי הדם במוח, ודלקתיות שנגרמת מרמות גבוהות של סוכר בדם – שעלולה לפגוע בתאי המוח.

 

מחקרים רבים בשנים האחרונות מצביעים על סיכון מוגבר לדמנציה בקרב סוכרתיים. לפני שנתיים פורסם בכתב העת המדעי JAMA מחקר שמצא גם הוא כי הגיל בו התפרצה סוכרת משפיע על הסיכון לדמנציה. בהשוואה לאנשים ללא סוכרת בגיל 70, הסיכון לדמנציה באנשים שפיתחו סוכרת יותר מעשור לפני כן היה יותר מכפול (גבוה פי 2.12), הסיכון היה גבוה ב-49% בקרב אלו שפיתחו סוכרת 10-6 שנים לפני כן והסיכון היה גבוה ב-11% בלבד בקרב אלו שפיתחו את המחלה רק חמש שנים לפני כן או פחות. 

 

ב-2014 חוקרים מהמאיו קליניק פרסמו בכתב העת Neurology כי לאנשים שמפתחים סוכרת באמצע החיים סיכון מוגבר לאובדן של תאי מוח ונזקים אחרים למוח, כמו גם לבעיות זיכרון ויכולות חשיבה, בהשוואה לאנשים שמעולם לא סבלו מסוכרת. נמצא כי בהשוואה לאנשים שלא הייתה להם סוכרת, אצל אנשים שפיתחו סוכרת בגיל העמידה נפח המוח היה קטן ב-2.9% בממוצע, הסיכון לאוטמים תת-קורטיקליים במוח היה גבוה ב-85% במוח והסיכון לבעיות חשיבה וזיכרון היה כפול.

 

באותה שנה פורסם בכתב העת Radiology מחקר בו נמצא כי אנשים עם סוכרת סוג 2 עשויים לאבד יותר נפח מוח מהמצופה בגילם. החוקרים מצאו כי ככל שהמטופל חי עם סוכרת זמן רב יותר - כך התרחש יותר איבוד של נפח המוח, במיוחד בחומר האפור. לדבריהם, לכל 10 שנים בהן אדם סבל מסוכרת, נראה כי המוח היה זקן בכשנתיים בהשוואה לאדם ללא סוכרת באותו גיל.
 

מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Neurology העלה כי סוכרת מכפילה את הסיכון לאלצהיימר ומעלה באופן משמעותי גם את הסיכון לדמנציה מסוגים אחרים, כמו דמנציה וסקולארית הנובעת מהיצרות או חסימה בכלי הדם במוח שמונעת ממנו חמצן.

 

 

Diabetologia. Published online May 24, 2023