מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כשהלב נשבר הוא באמת נשבר
הזמן לא מרפא לב שבור: חוקרים מצאו כי תסמונת הלב השבור בתגובה לאובדן עלולה להותיר פגיעה לבבית מתמשכת
מחקר חדש שנערך בסקוטלנד מתייחס לתופעת תסמונת הלב השבור (Takotsubo Stress Cardiomyopathy), המתבטאת בכאבים בחזה בתגובה לאירוע חיים קשה המדמים התקפי לב, רק ללא חסימה של כלי דם. ברמה הביולוגית, התסמונת מבטאת חולשה פתאומית בשרירי הלב הנגרמת לרוב על רקע אירוע חיים מלחיץ, למשל אובדן של אדם קרוב, פרידה קשה או אירוע אחר מעורר חרדה או לחץ.
בעוד שחלק מהמחקרים הרפואיים מייחסים לתופעה השפעה זמנית בלבד על בריאות הלב וטוענים כי בחלוף הזמן שב הלב לפעילות תקינה, אחרים מצאו כי היא מעמידה את הסובלים מהתסמונת בקבוצת סיכון למחלת לב כרונית, לרבות הפרעות בקצב הלב ואי ספיקת לב.
במחקר החדש שערכו חוקרים מאוניברסיטת אברדין בסקוטלנד, נמצא כי אנשים החווים כאבים בחזה על רקע אירוע חיים מלחיץ ומאובחנים ב'תסמונת הלב השבור' אינם שבים לאיתנם כעבור ימים ספורים, כפי שהוערך עד כה, אלא שהתופעות הלבביות עלולות להישאר לאורך זמן, אפילו מעל לארבעה חודשים, וכי עלולות להיות להן השלכות ארוכות טווח להמשך החיים.
במחקר שפורסם בגיליון דצמבר 2014 של כתב העת Cardiovascular Imaging של הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה נבחנו 26 מטופלים בגיל 63 בממוצע שהציגו תסמינים לבביים ואובחנו עם תסמונת הלב השבור על רקע אירוע מלחיץ בחייהם, רובם המכריע (92%) נשים, ולצדם 11 נבדקים בריאים. הנבדקים עברו בדיקות הדמיה לפעילות הלב מיד לאחר האבחנה (ביום האבחנה עד שלושה ימים אחריה) וכעבור ארבעה חודשים.
המחקר העלה כי גם בחלוף ארבעת החודשים, הנבדקים שאובחנו עם התסמונת עדיין הציגו סיבוכים לבביים. בהבדל מבדיקות שגרתיות לתפקוד הלב מסוג אקו-לב המבוצעות בשגרה לסובלים מהתסמונת, ומצביעות כעבור מספר חודשים ברוב המקרים על ממצאים תקינים וחזרה של הלב לפעילות נורמאלית, בדיקות הדמיה אבחנתיות מתוחכמות יותר שבוצעו במחקר בטכנולוגית MRI של הלב (תהודה מגנטית של הלב) הצביעו על נזקים לבביים מתמשכים, ובייחוד בצקת שכללה הצטברות נוזלים בשריר הלב והעלתה את הסיכון להפרעות בקצב הלב. כמו כן נמצא בבדיקת ההדמיה כי כעבור ארבעה חודשים מהאבחנה בתסמונת, האנרגיה לה זקוק הלב לצורך התכווצותו יורדת.
החוקרת הראשית ד"ר דנה דואסון (Dawson) צוטטה בכלי תקשורת כשהסבירה כי "למרות שאנשים עם תסמונת הלב השבור אינם מפתחים התקף לב, הם עדיין בסיכון מוגבר לפתח נזקים ואף לתמותה בזמן האשפוז, ולאחר אשפוז עלול מצב הלב שלהם להידרדר במהירות". דואסון מציינת כי הממצאים דורשים התייחסות מחודשת לגישה הטיפולית בתסמונת הלב השבור.
תסמונת הלב השבור תועדה רפואית לראשונה ביפן בשנת 1990 כאירוע לבבי שמתאפיין בכאבים עזים בחזה, אולם אינו מלווה בסתימת כלי דם בלב כמו בהתקף לב שגרתי, אלא מתבטא בפגיעה כלשהי בתפקוד שרירי הלב בלבד. לפי מחקר אמריקאי מאוניברסיטת אקרנסו שהוצג בנובמבר 2011 בכנס האיגוד האמריקאי לקרדיולוגיה, נשים סובלות מהתסמונת לפחות פי 7 יותר מאשר גברים, ונשים מבוגרות בסיכון גבוה יותר לתסמונת בהשוואה לצעירות.
אחד המקרים המתועד על ידי החוקרים מסקוטלנד הוא של תושב הממלכה המאוחדת, גבר דווקא, שאובחן באוגוסט 2014 עם תסמונת הלב השבור לאחר תקופה מלחיצה ביותר בה נדרש לשלב בין עומס בעבודה וטיפול רפואי באשתו שלקתה במפתיע בשבץ מוחי. לאחר שסבל מכאבים בחזה והובהל באמבולנס לבית החולים עם חשד להתקף לב, התברר שם כי הוא אינו סובל מהיצרות בעורקים, אלא מהתרחבות קלה בתפקוד שריר הלב, והוא אובחן רשמית כלוקה בתסמונת. לאחר מספר חודשים ששהה בביתו השתפר מצבו של החולה, והוא שב בהדרגה לעבודה.
J Am Coll Cardiol Img. 2014;():. doi:10.1016/j.jcmg.2014.10.004
benporat101
אוהבים אותך יעל גורן.....יש דרכים טבעיות לחזוק הלב אך זה באופן פרטי
benporat101
שמן זית מקח את הלב ....קצת ויטמין e מחזק את הלב .........q10 תוסף מזון טוב ללב .........כאבי לב חגרם בין היתר מתולעים במעיים [גם אצל גדולים] שום הורג תולעים שבמעיים שום פלוס שמן [זית,או כל שמן טבעי]........
יעל גורן
תמיד חשבתי שהתקף הלב בו לקיתי היה ביטוי פיזי ללב הרגשי השבור שלי