השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כשאוכלים עם אדם שמן אוכלים מזון משמין יותר
מחקר מצא שכאשר אנחנו אוכלים עם אנשים שמשקלם עודף, אנחנו נוטים לאכול מזון משמין יותר
רובנו לא מודעים לאופן בו הסביבה שלנו עשויה להשפיע על האכילה שלנו. ד"ר בריאן וונסיק, פסיכולוג מאוניברסיטת קורנל, חוקר מזה שנים רבות את האופן בו האכילה מושפעת מגורמים שונים בסביבה. במחקר חדש הוא מצא כי גם האנשים שסביבנו עשויים להשפיע על מה שנאכל.
מתברר שאנו נוטים לאכול יותר מזונות לא בריאים ופחות מזונות בריאים כאשר אנחנו אוכלים בחברתו של אדם בעל עודף משקל.
במסגרת המחקר וונסיק וצוותו הזמינו 82 סטודנטים לאכול ארוחת צהריים שהורכבה מספגטי וסלט. הסטודנטים חולקו לארבע קבוצות: סטודנטים בקבוצה אחת אכלו עם שחקנית במשקל תקין שלבשה חליפת שומן שגרמה לה להראות שמנה יותר, שבחרה לאכול בריא יותר והעמיסה על הצלחת יותר סלט מספגטי, בקבוצה השנייה הסטודנטים אכלו עם השחקנית בחליפת שומן כשזו בחרה להעמיס על הצלחת יותר ספגטי מסלט, בקבוצה השלישית השחקנית ללא חליפת השומן בחרה יותר וסלט וברביעית היא בחרה יותר ספגטי. המשתתפים ראו את השחקנית מגישה לעצמה אוכל לפני שהתחילו להעמיס מזון על הצלחות של עצמם.
התוצאות הראו שלא משנה מה השחקנית בחליפת השומן בחרה לאכול – יותר סלט או יותר ספגטי – המשתתפים אכלו בארוחה שלהם 32% יותר פסטה, בהשוואה למצב בו השחקנית לא לבשה את חליפת השומן. גם כאשר השחקנית לבשה את חליפת השומן ואכלה יותר סלט, המשתתפים אכלו כמעט 44% פחות סלט בהשוואה לכמות הסלט שאכלו כשהשחקנית לא נראתה שמנה.
החוקרים, שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת Appetite, הסיקו כי אנשים עשויים לעשות בחירות תזונתיות בהתבסס על האנשים שסביבם. כמובן שאין זה אומר שלא מומלץ לאכול בחברתם של אנשים מלאים. החוקרים אומרים כי התבוננות מראש בתפריט ובחירת ארוחה שמתאימה לצרכים התזונתיים או התחייבות בפני עצמנו מראש לבחור מנות מתונות של מזונות בריאים לפני שמגיעים לארוחה, יפחיתו את ההשפעה של האנשים בסביבתנו על בחירות המזון שלנו.
כשהצלחת גדולה אוכלים יותר
זוהי רק דרך אחת בה הסביבה משפיעה על בחירות המזון שלנו. במחקרים קודמים מצא וונסיק כי אנשים אוכלים יותר מכלים גדולים. כך לדוגמה, אנשים שהגיעו לקולנוע לאחר שאכלו ארוחת ערב קיבלו פופקורן ישן ויבש או פופקורן טרי בכלים בגדלים שונים. אנשים אכלו 34-45% יותר פופקורן אם הוא הוגש ב"דלי סופר- סייז" ענק מאשר במכלים גדולים רגילים, גם אם הפופקורן היה יבש. בניסוי אחר ילדים מזגו כמות גדולה פי שניים של קורנפלקס לקערית שגודלה היה כפול. בניסוי נוסף וונסיק מצא שאנשים מוזגים 37% יותר נוזל לכוסות רחבות וקצרות מאשר לכוסות גבוהות ורזות בעלות אותו נפח.
גם מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת Journal of Applied Social Psychology מצא כי האנשים שאוכלים עמנו עשויים להשפיע על בחירות המזון שלנו. במסגרת המחקר החוקרים ישבו במסעדה של אוניברסיטת אינדיאנה בזמני ארוחת צהריים וארוחת ערב במשך עשרה ימים וצפו בסוג ובכמות המזון שהסטודנטים קנו ועם מי הם ישבו לאכול. הם מצאו כי בממוצע, כאשר גברים אכלו עם נשים, הגברים נטו לצרוך יותר קלוריות בהשוואה לאלו שאכלו עם גברים אחרים. לעומת זאת, נשים נטו לאכול פחות כאשר אכלו בחברת גברים בהשוואה לכמות שאכלו בחברת נשים אחרות.
Appetite Volume 83, 1 December 2014, Pages 263–268
ד"ר דינה ראלט PhD
במסגרת הסיבות לבחור עם מי לבלות או לא, זאת נראת לי סיבה שולית ולא באמת משפיעה...
gilia2012
יופי. לא מספיק שאנשים שמנים גם ככה סובלים מדעה שלילית של החברה וילדים שמנים סובלים מדחיה חברתית -
עכשיו הסקר הזה גם נותן להם סיבה נוספת לא להסתובב בחברת שמנים.