כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כרס קשורה לסיכון מוגבר למחלות כליה
מחקר: שומן המרוכז באזור הבטן קשור לבעיות בכליות. הסיבה עשויה להיות לחץ דם גבוה בכליות
ידוע כי מבנה גוף של תפוח, בניגוד למבנה של אגס, מעלה את הסיכון להתפתחות בעיות לב וכלי דם. מחקר חדש שפורסם בכתב העת של החברה האמריקאית לנפרולוגיה, מצא סיכון מוגבר לבעיות כליה באנשים עם מבנה גוף תפוחי, גם אם אינם שמנים.
מחקרים קודמים כבר קשרו השמנה בטנית, המכונה גם מבנה גוף תפוחי, לסיכון מוגבר להתפתחות מחלת כליות בהמשך החיים. אבל עד כה לא היו ברור מה הגורם לכך והאם ניתן לייחס את הסיכון המוגבר למחלת כליות לפיזור השומן בגוף או להשמנה בכלל.
במחקר החדש חוקרים מאוניברסיטת Groningen בהולנד בחנו את יחס המותניים-ירכיים (המשקף השמנה בטנית) ואת מצב הכליות של 315 אנשים, חלקם בעלי משקל תקין ואחרים עם עודף משקל.
הם מצאו כי בהשוואה למבנה גוף "אגסי", יחס מותניים-ירכיים גדול נקשר לתפקוד כלייתי נמוך יותר (ערכי GFR נמוכים), זרימת דם מופחתת בכליות ולחץ דם גבוה יותר בכליות. ממצאים אלה היו נכונים אפילו באנשים שפרט לכך היו בריאים וללא קשר למידת ההשמנה הכללית.
החוקרים מסבירים כי הם מצאו שאנשים עם מבנה גוף תפוחי – גם אם היו בריאים לחלוטין ובעלי לחץ דם תקין – היו בעלי לחץ דם גבוה בכליות שלהם. אם בנוסף ליחס מותניים-ירכיים גדול הם גם היו בעלי עודף משקל או שמנים, המצב היה גרוע אפילו יותר.
החוקרים מסכמים כי כרס, בלי קשר למידת ההשמנה, קשורה למדדי כליות פחות טובים וסיכון מוגבר להתפתחות מחלות כליה בעתיד. הם מוסיפים כי טיפולים המפחיתים לחץ דם בכליות – כמו צמצום צריכת המלח וטיפולים תרופתיים – עשויים לעזור לאנשים בעלי מבנה גוף תפוחי למנוע התפתחות של מחלות כליה.