מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
כמונינשימהחדשותכרס מגבירה סיכון למחלת ריאות קשה

כרס מגבירה סיכון למחלת ריאות קשה

מחקר: השמנה, בעיקר באזור הבטן, קשורה לסיכון מוגבר למחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD)


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

השמנה מהווה גורם סיכון למחלות רבות בהן סוכרת, מחלות לב וכלי דם ואף סוגים מסוימים של סרטן. מחקר חדש שפורסם בכתב העת CMAJ מצא כי ייתכן ויש מקום להוסיף לרשימה גם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD).

 

חוקרים מאוניברסיטת Regensburg בגרמניה ומהמכון הלאומי לבריאות בארה"ב בחנו את הקשר בין היקפי המותניים והירכיים, מדד מסת הגוף (BMI) ורמות הפעילות הגופנית לבין התפתחות של COPD בקרב יותר מ-113,000 אמריקאים. בתחילת המעקב הנחקרים היו בני 50 עד 70 וללא COPD, מחלות לב או סרטן. במהלך 10 שנות מעקב 3,648 אנשים פיתחו COPD.

 

לאחר שנלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו עישון, ניתוח הנתונים העלה כי לאנשים עם היקף מותניים רחב (110 ס"מ או יותר בנשים ו-118 ס"מ או יותר בגברים) היה סיכון גבוה ב-72% לפתח COPD בהשוואה לאנשים עם היקף מותניים תקין. היקף מותניים רחב נמצא כגורם מנבא להתפתחות מחלת הריאות גם במעשנים וגם באנשים שמעולם לא עישנו. השמנה לפי מדד ה-BMI נקשרה לסיכון מוגבר ל-COPD, אבל רק באנשים שהיה להם היקף מותניים רחב.

 

החוקרים מסבירים כי הסברה היא שגורמי סיכון ל-COPD כמו עישון, זיהום אוויר וחשיפה לחלקיקים רעילים מאבק במקום העבודה גורמים לדלקתיות כרונית ופוגעים ביכולת של הגוף להחלים מפגיעה בריאות. גם השמנה בכלל והשמנה בטנית בפרט קשורות לעליה בדלקתיות ופגיעה ביכולת ההחלמה של הגוף. לכן, לדברי החוקרים, השמנה עשויה לעורר תהליכים הקשורים ל-COPD בריאות.

 

אוכלוסייה נוספת שנמצאה במחקר כבעלת סיכון מוגבר ל-COPD הם אנשים בתת משקל (BMI נמוך מ-18.5), להם היה סיכון גבוה ב-56% לפתח COPD בהשוואה לאנשים במשקל תקין. החוקרים אומרים כי הקשר עשוי לנבוע מתת תזונה ומסת שריר מופחתת.

 

עוד נמצא במחקר כי לאנשים שהיו פעילים גופנית לפחות 5 פעמים בשבוע הייתה סבירות נמוכה ב-29% לפתח COPD בהשוואה לאנשים שלא היו פעילים. החוקרים מסבירים כי פעילות גופנית יכולה להפחית דלקתיות ולחץ חמצוני ולעודד תהליכי החלמה.

 

יש לציין כי המחקר אומנם מצא קשר בין השמנה לסיכון מוגבר ל-COPD, אך הוא לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה. נדרשים מחקרים נוספים כדי לבחון את הנושא.

 

 

CMAJ July 7, 2014 First published July 7, 2014