הפרעות אכילה
מנהלי קהילה
כמחצית מהמתבגרים הישראלים מתכננים דיאטה
תמונת מצב מדאיגה בסקר בקרב מתבגרים: כמחצית אינם מרוצים ממשקלם. אחד מכל 16 עם הפרעה באכילה
מחקר שנערך במכללה האקדמית גליל מערבי מאיר באופן מדאיג את הרגלי האכילה של מתבגרים בישראל. החוקרת ד"ר ברכה כץ מהמחלקה לקרימינולוגיה במכללה, בחנה עמדות כלפי תזונה בקרב 323 תלמידים יהודים מכיתות ז' עד י"ב בארבעה בתי ספר בצפון ומרכז הארץ. מדגם של תלמידים בכל בית ספר שנכלל במחקר נתבקש להשיב על שאלון להערכת הפרעות אכילה (EAT-40, Eating Attitude Test Questionnaire) שתורגם לעברית. התלמידים במחקר היו במשקל ממוצע של 53 ק"ג וגובה ממוצע של 1.64 ס"מ.
המחקר הצביע על שיעור גבוה של קרוב למחצית מהתלמידים המעוניינים להוריד ממשקל גופם: 41.5% מהנבדקים לא היו מרוצים ממשקלם ו-45.3% הביעו את רצונם לבצע דיאטה להפחתה במשקל. מתוך 148 התלמידים שהביעו רצונם לרדת במשקל, 4.1% היו מעוניינים להוריד חצי ק"ג בלבד, 2.7% ביקשו להוריד ק"ג אחד ממשקלם, 8.1% ביקשו להוריד 2 ק"ג, 10.1% ביקשו להשיל 3 ק"ג ו-10.1% ביקשו להוריד 4 ק"ג, 25% ביקשו להשיל 5 ק"ג ממשקלם, ורוב הנבדקים (39.9%) ביקשו להוריד מעל ל-5 ק"ג ממשקל גופם. בהמשך, כשליש מהנבדקים במחקר (32.3%) העידו כי בפועל הם עושים דיאטה תמיד, לעיתים קרובות או מעת לעת.
46.4% מהמתבגרים שנכללו במחקר העידו כי הם חוששים להימצא בעודף משקל, 43.4% היו מוטרדים מענייני תזונה, 49.4% היו מודעים למספרי הקלוריות במזונות שהם צורכים, 41.9% העידו כי הם יודעים שאחרים היו מעדיפים שיאכלו יותר, 35.2% אכלו מוצרים דיאטטיים, 49.5% חושבים על שריפת קלוריות כשהם מבצעים פעילות גופנית, 25.8% העדיפו להימצא "על בטן ריקה" ו-6.9% חשו דחף להקיא לאחר ארוחה, כש-4.6% אף הקיאו בפועל.
שיעור גבוה של הפרעות באכילה במתבגרים
6.1% מהמתבגרים במחקר אובחנו בשאלון עם הפרעה כלשהי באכילה. אמנם לא מדובר בהכרח בהפרעת אכילה הכלולה בספר האבחנות הפסיכיאטריות ה-DSM כגון אנורקסיה או בולימיה, אולם הפרעה באכילה כפי שזוהתה מעלה את הסיכון להתפתחות הפרעת אכילה מוגדרת בהמשך.
שיעור הבנות עם הפרעה באכילה (8.2%) היה גבוה פי כמעט שלושה משיעור הבנים (2.8%). הסיכון להפרעה באכילה היה גבוה פי 7.6 בקרב מתבגרים שאינם מרוצים ממשקל גופם, וגבוה פי 10.8 בקרב מתבגרים שמבקשים להוריד ממשקלם. במחקר לא זוהה שיעור חריג של הפרעות באכילה בקרב מתבגרים ממוצא כלשהו.
שיעור המתבגרים עם הפרעה באכילה כפי שנקבע במחקר (6.1%) היה מעט גבוה בהשוואה לזה שנמצא במחקר מקביל באיטליה (5.5%) ולזה שנמצא במחקר קודם בישראל משנת 2003 (4%). באופן ספציפי, שיעור הבנים עם הפרעה באכילה שאובחן במחקר (2.8%) היה גבוה באופן משמעותי מזה שנרשם באיטליה (0.4%).
המגמה מצטרפת לממצאים מסקר נרחב בחסות ארגון הבריאות העולמי, שפורסם בשנת 2007, ובו נערות ישראליות היו ממוקמות במקום השני מתוך 33 מדינות מערביות בביצוע דיאטות לצורך הרזיה: 26% מהנערות הישראליות שנכללו במחקר ומשקלן היה תקין השקיעו בדיאטה להפחתה במשקל - מקום שני אחרי שיאנית המערב דנמרק (28%), ולפני נערות במשקל תקין המתגוררות בארה"ב (22%), בריטניה (20%), גרמניה (17%), רוסיה (15%) וצרפת (14%).
ממצאים אלו גם קשורים בשיעורים גבוהים של השמנה המאובחנים בישראל, ובסיכון גובר להשמנת יתר עוד מגיל הגן. החוקרת מסכמת כי "קיים צורך להעלאת המאמצים לזיהוי מתבגרים בסיכון לפתח הפרעות אכילה". הממצאים מדווחים בגיליון הנוכחי של כתב העת של האיגוד הפסיכיאטרי Israel Journal of Psychiatry and Related Sciences.