מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותכמה פירות וירקות לאכול כדי לקבל את מרב ההטבות לבריאות?

כמה פירות וירקות לאכול כדי לקבל את מרב ההטבות לבריאות?

לפי ההמלצה הרשמית יש לאכול 5 מנות של פירות וירקות ביום. מחקר חדש וענק העלה כי 10 מנות יספקו את ההגנה הגדולה ביותר מפני מחלות לב וכלי דם ומוות מוקדם


הכמות האידיאלית של פירות וירקות: 10 מנות ביום (צילום: Shutterstock)
הכמות האידיאלית של פירות וירקות: 10 מנות ביום (צילום: Shutterstock)

ככל שנאכל יותר פירות וירקות, ניטיב יותר עם בריאותינו. התועלת המרבית תתקבל מ-10 מנות ביום. כך עולה ממחקר חדש שממצאיו פורסמו בכתב העת International Journal of Epidemiology.

 

צוות חוקרים ממוסדות רפואיים שונים בנורבגיה, בריטניה וארה"ב ניתחו נתונים מ-95 מחקרים גדולים מרחבי העולם שבחנו את ההשפעה של צריכת פירות וירקות על הסיכון למחלות כמו מחלות לב וכלי דם וסרטן ועל הסיכון למוות מוקדם.

 

הם בחנו כיצד כל עלייה של 200 גרם ביום בצריכת פירות וירקות השפיעה על הסיכון למחלות ומוות. נמצא כי עם כל עלייה של 200 גרם בצריכה היומית, הסיכון למחלת לב כלילית ירד ב-8%, הסיכון לשבץ ב-16%, הסיכון הכולל למחלות לב וכלי דם ב-8%, הסיכון לסרטן ב-3% והסיכון למוות במהלך תקופת המעקב ירד ב-10%.

 

הסיכון לכל אחת מהמחלות שנבחנו והסיכון למוות מוקדם ירד עם כל עלייה של 200 גרם בצריכה של פירות וירקות – עד 800 גרם ליום, ועד ל-600 גרם ליום לסרטן. המשמעות היא כי הירידה הגדולה ביותר בסיכון למוות מוקדם ולמחלות לב וכלי דם שונות מתקבלת עם צריכה של 800 גרם פירות וירקות באופן יומיומי – כמות שמתרגמת לעשר מנות.

 

ההמלצה הרשמית: 5 מנות של פירות וירקות ביום

 

מחקרים רבים מצאו שכדאי לצרוך כמה שיותר פירות וירקות, אך הממצאים לגבי הכמות שתספק את התועלת המרבית אינם אחידים. לדוגמה, במחקר שממצאיו פורסמו בשנת 2014 בכתב העת היוקרתי BMJ, שכלל נתונים מ-16 המחקרים הטובים ביותר שנערכו על צריכת פירות וירקות ותמותה - יותר מ-830,000 אנשים שהיו במעקב בין 4 ל-26 שנים - נמצא כי 5 מנות של פירות וירקות יפחיתו את הסיכון למוות מוקדם ומעבר לכך נראה שכבר אין השפעה. באופן כללי, הסיכון של אנשים למוות ירד ב-5% בממוצע לכל מנה של פירות וירקות שהם אכלו ביום – עד ל-5 מנות ביום. המשמעות היא ש-5 מנות ביום נקשרו לסיכון נמוך ברבע למוות מוקדם. לאנשים שאכלו יותר מ-5 מנות לא היה סיכון נמוך יותר למוות בהשוואה לאלה שאכלו רק 5 מנות.

 

מחקר אחר שפורסם באותה השנה בכתב העת Journal of Epidemiology and Community Health, מצא כי אכילה של לפחות שבע מנות של פירות וירקות תעניק לכם את הסיכוי הטוב ביותר לשרוד. אכילת לפחות 7 מנות יומיות של פירות וירקות נקשרה לסיכון נמוך ב-42% למוות מכל סיבה, סיכון נמוך ב-25% למוות מסרטן וב-31% למוות ממחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאכילה של פחות ממנה ביום.

 

לפי מחקר שפורסם בשנת 2011 בכתב העת European Heart Journal, כדי לקבל את ההגנה המקסימלית מפני מוות ממחלות לב, יש לאכול לפחות שמונה מנות יומיות של פירות וירקות. באנשים שאכלו לפחות שמונה מנות של פירות וירקות ביום הסיכון למוות ממחלות לב היה נמוך ב-22% בהשוואה לאלה שאכלו פחות משלוש מנות ביום.

 

המחקר החדש אומנם גדול, אך יש לו מספר מגבלות, המרכזית שבהן היא חוסר היכולת להוכיח כי הקשר שנצפה הוא קשר של סיבה ותוצאה, וזאת מאחר שמשתנים שונים היו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות.

 

ההמלצה הרשמית כיום היא לאכול לפחות 5 מנות (מנה = 80 גרם) של ירקות ופירות בכל יום, עדיף מצבעים שונים. כמות זו נבחרה מאחר שהיא נקשרה להטבות בריאותיות רבות והיא גם ברת יישום עבור רוב האנשים.

 

 

International Journal of Epidemiology. Published online February 22 2017

pfs1
09/03/17 20:11

לא ידעתי שצריכת חלבון [באפן מידתי] היא מזיקה / רעה.
למה בעצם?
[חשבתי (בטעות?) שהירקות אמורים להחליף כמותית חלק מהפחמימות - והכמות המומלצת פה היא בהחלט כמות לא מבוטלת].

כתבה זו מעודדת צריכת פירות וירקות, אבל חסר בה מידע לגבי צריכת יתר של בעיקר פירות שבהם מצוי פרוקטוז שאנשים במצבים שונים אולי מוגבלים.

לדעתי, אחת התרומות הגדולות של אכילת המון ירקות ופירות (מעבר לתרומתם הישירה לבריאות) היא שקרוב לוודאי מלווה אותה גם אכילה מועטת יותר של חלבון, וזאת הוכחה כמבריאה ומאריכת חיים.