טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כמה פוגעת הטרשת הנפוצה בקוגניציה?
מחקר ישראלי: הפגיעה הקוגניטיבית פחות נפוצה משחשבנו. שינוי ביכולות ניכר רק לאחר 5 שנים עם המחלה
טרשת נפוצה עלולה לגרום לשינויים קוגניטיביים כגון פגיעה בזיכרון, בקשב ובריכוז. מומחי המרכז לטרשת נפוצה במרכז הרפואי שיבא, ביקשו להעריך את היקף הפגיעה הקוגניטיבית בקרב אנשים עם טרשת נפוצה, לבחון את אופן התקדמותה ולברר את הגורמים מהם היא מושפעת.
המחקר שפורסם בכתב העת PLOS ONE כלל 1,500 נבדקים, בהם מטופלים עם עד 55 שנות מחלה. הוא המהווה את אחת הבדיקות הרחבות והמקיפות בתחום.
כצפוי, מהמחקר עולה כי קיימת החמרה ביכולות הקוגניטיבית, ככל שעוברות שנים רבות יותר מאז פריצת המחלה.
עם זאת, הניתוח הסטטיסטי מראה כי ההבדל בין אנשים עם טרשת נפוצה לבין נבדקים בריאים, ברמת היכולות הקוגניטיביות, ניכר רק לאחר 5 שנים מזמן פריצת המחלה.
צוות המחקר מציע כי קיים חלון זמנים של 5 שנים, בו טיפול נכון במחלה ואימון קוגניטיבי מתאים, יוכלו לעכב את הפגיעה הקוגניטיבית.
זיהוי מוקדם וטיפול מתאים מצריכים מעקב קוגניטיבי, במסגרתו על המטופל לעבור באופן סדיר אבחון נוריופסיכולוגי. צוות המחקר בשיבא ממליץ על אבחון שכזה מידי שנה.
עוד עולה מהמחקר, כי קיים קשר בין רמת הפגיעה הפיזית לבין הפגיעה הקוגניטיבית: בקרב מטופלים עם פגיעה פיזית משמעותית - גם אם לא עברו שנים רבות מפרוץ המחלה - סביר יותר שגם הפן הקוגניטיבי ייפגע.
החוקרים מצאו כי רמת הפגיעה הקוגניטיבית בקרב הנבדקים הייתה מתונה מכפי שציפו ומכפי שאובחן בעבר. סקירת מאמרים קודמים הציגה כי פגיעה קוגניטיבית שכיחה בקרב כ-50% מהאנשים עם טרשת נפוצה. המחקר הנוכחי לעומת זאת, מראה כי לאחר 10 שנות מחלה ל-29% מהנבדקים יש ציון קוגניטיבי הנמוך בסטיית תקן אחת מהממוצע - מה שמצביע על פגיעה בינונית בלבד, ואילו 9% בלבד נמצאו עם יכולת קוגניטיבית הנמוכה בשתי סטיות תקן מהממוצע – מה שמצביע על פגיעה משמעותית ביכולות.
למרות שלפי תוצאות המחקר הפגיעה הקוגניטיבית ניכרת רק לאחר חמש שנים, המאמר גם מציג רעיון חדש, לפיו ההתדרדרות הקוגניטיבית למעשה מתחילה עוד לפני פרוץ המחלה.
בהסתמך על נתוני היכולות הקוגניטיביות בשנה הראשונה מפרוץ המחלה וההנחה כי קיים בממוצע תהליך התדרדרות הדרגתי וקבוע, העריך צוות המחקר כי תהליך הפגיעה הקוגניטיבית מתחיל כבר 1.2 שנים לפני פרוץ המחלה.
ממצא זה מתאים למחקרים אחרים, שהראו כי ניתן למצוא נגעים המצביעים על פגיעה במיאלין בקרב נבדקים בריאים, ללא סימנים נוירולוגים, עוד לפני הופעת הסימפטומים הקליניים העתידים להתפרץ.
צוות המחקר, בראשותה של פרופ' ענת אחירון, מדגיש את חשיבות התחום הקוגניטיבי במחלת הטרשת הנפוצה, כחלק בלתי נפרד מכל הפרמטרים אותם יש לנטר ובהם לטפל.
החוקרים ממליצים על טיפול תרופתי מוקדם ככל שניתן בכדי לעכב את ההתדרדרות הפיזית והקוגניטיבית, על ביצוע בדיקות קוגניטיביות באופן סדיר בכדי לזהות מוקדם ככל שניתן תחומים בהם צריך לטפל ועל אימון קוגניטיבי לשימור ושיפור היכולות.
PLoS One. 2013 Aug 1;8(8):e71058. doi: 10.1371/journal.pone.0071058. Print 2013