כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כמה כואב? תלוי בשעה
מחקר ישראלי מצא כי תפיסת הכאב בקרב גברים צעירים משתנה לפי השעה ביום. מתברר שבבוקר כואב פחות
מדידת עוצמת הכאב הפכה בשנים האחרונות להליך שגרתי בבתי חולים, עם העלייה במודעות לכאב כחלק בלתי נפרד מהמחלה. כיום מתבצעת בדיקת רמות הכאב במערכת הרפואית בעזרת סרגלי מדידה המבטאים את תחושת הכאב, תוך דירוג שנותן המטופל לעוצמת הכאב ממנו הוא סובל - מדרגה אפס (אין כאב כלל) לדרגה 10 (כאב בלתי נסבל). אולם אומדני כאב עשויים להיות מושפעים משורה של גורמים סביבתיים - ובהם גם השעה ביום. כך עולה ממחקר ישראלי חדש.
במחקר שנערך בפקולטה למדעי הרווחה והבריאות באוניברסיטת חיפה בוצעה מדידת כאב ל-48 גברים בריאים צעירים בגיל 26 בממוצע, שלוש פעמים ביום: בשעות הבוקר, אחר הצהריים ובערב. המדידה בוצעה במספר שיטות, לרבות בשאלונים וכן בשיטה שנחשבת ניטראלית יותר, באמצעות מבחני קור וחום בהם נבדק סף הכאב של המשתתפים במחקר במגע עם גירויים חמים או קרים.
החוקרים הבחינו בשוני משמעותי ברמות הכאב שנמדדו בכל אחד משלושת זמני המדידה. בבוקר זוהתה הרגישות הנמוכה ביותר לכאבים - הן בשאלונים והן במגע עם גירויים קרים וחמים - כשרגישות זו עולה לאורך היום עד הערב.
החוקרים קובעים כי מבחני הכאב הקיימים כיום אינם רגישים מספיק לזהות שינויים בתחושות הכאב לאורך היום. הם מוסיפים כי ניתן להעריך את השינויים שזוהו במחקר בין השאר בהפרשה משתנה של הורמונים בגוף, לרבות הורמון המלטונין השותף בקביעת מחזור השינה הביולוגי ומופרש בשיא בשעות הלילה והורמון הקורטיזול המשתתף בוויסות הגוף בתגובה למצבי לחץ, והפרשתו גבוהה במיוחד בבוקר ויורדת לאורך היום.
במחקר השתתפו בין השאר החוקרים יהושע אבירם, פרופ' תמי שוחט ופרופ' דורית פוד, וממצאיו מתפרסמים החודש במהדורה המקוונת של כתב העת Pain Medicine.
התאמתם של תהליכים פסיכולוגים ורפואיים לשעון הביולוגי, הקרוי גם 'השעון הצירקאדי', מהווה אפיק מחקרי מתפתח בשנים האחרונות. בחינת השפעות השעון הביולוגי על הגוף החלה בעיקרה בחקר רפואת השינה, אולם בשנים האחרונות כבר התפרסמו מחקרים המייחסים השפעה של השעון הביולוגי על שורה ארוכה של מחלות - החל מדיכאון וכלה במחלות לב.
ביולי 2014 פורסם מחקר ישראלי בכיוון זה שנערך במרכז הרפואי רמב"ם וזיהה שוני ברמות השומנים בדם (ליפידים) לאורך שעות היום - עם רמות שיא בקרב בריאים בשעות אחר הצהריים ואילו בקרב חולים בשעות הלילה. במסגרת המחקרים הנוגעים לתסמונת האכילה הלילית, באפריל 2013 דיווחו חוקרים אמריקאים מהאוניברסיטה לרפואה ומדע באורגון (OHSU) ואוניברסיטת הרווארד כי השעון הביולוגי הפנימי הוא שאחראי על הגברת תחושת הרעב בשעות הערב ולכיוון הלילה בקרב הסובלים מהתסמונת. במחקר שהופיע בכתב העת Obesity נמדדה תחושת הרעב הנמוכה ביותר בשעה 8:00 בבוקר והחזקה ביותר ב-20:00 בערב.