מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותכלי חדש לגילוי מוקדם של מחלות מעיים

כלי חדש לגילוי מוקדם של מחלות מעיים

צוות חוקרים בינ"ל מאוניברסיטת מזרח אנגליה (UAE) פיתח סוג חדש של אנדוסקופיה שיסייע לגילוי ואבחון מוקדם של מחלות מעי דלקתיות.


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אנדוסקופ לייזר (CLE) חדש מכיל מיקרוסקופ חזק המאפשר לקלינאים לצפות בחיידקים שמזוהים כנראה כגורמים למחלות מעיים כגון קרוהן וקוליטיס.


"לחיידקים בדפנות המעיים מיוחס תפקיד מרכזי בהתפתחותם של מחלות מעי דלקתיות, ועכשיו יש לנו כלי חדש וחזק כדי לראות את החיידקים בזמן קולונוסקופיה שגרתית." אמרה פרופ' אלסטייר ווטסון מאונ' מזרח אנגליה, שהובילה את העבודה בשותפות עם חוקרים מצרפת וגרמניה. "טכניקה חדשה הזו תאפשר זיהוי מהיר של חולים בסיכון או בשלבים מוקדמים של מחלה נפוצה וקשה זו."


הגורמים של קרוהן וקוליטיס אינם מובנים לגמרי אבל חיידקים ברקמות הריריות במעיים משחקים תפקיד כפי הנראה. השיטה הנוכחית של לקיחת ביופסיות אינה מאפשרת בחינה מדויקת של החיידקים והדרך שבה הם משפיעים על הרקמה הרירית. שיטת האנדו מיקרוסקופ, שעושה שימוש בצבע זוהר המדגיש את החיידקים, מאפשרת צפייה בתהליכים מדויקים אלו ברמה תאית במהלך קולונוסקופיה שגרתית.
המחקר, שמומן בעזרת קרן וולקאם, מצא שמתוך 163 נבדקים, לאלה עם קרוהן או קוליטיס היה סיכוי גבוה בהרבה לקיום חיידקים בדפנות המעי מאלו עם מעיים בריאים.