סרטן
מנהלי קהילה
באיזו תדירות צריך להחליף ספוג מטבח?
חוקרים בחנו ספוגי מטבח משומשים ומצאו מאות סוגי חיידקים, חלקם עלולים לעורר מחלות. ההפתעה: נראה שניקוי או חיטוי הספוגים לא עוזר ואולי אף מזיק. ההמלצה: להחליף
ספוגי המטבח בהם אנחנו משתמשים לניקוי כלים ומשטחים מהווים את "המאגרים הגדולים ביותר של חיידקים פעילים בכל הבית", לדברי חוקרים מאוניברסיטת פורטוונגן בגרמניה.
במסגרת המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת Scientific Reports, החוקרים אספו 14 ספוגי מטבח משומשים מבתים של משפחות בגרמניה ובחנו את הדגימות בדקדוק, באמצעים מתקדמים שכללו ריצוף גנטי וטכנולוגיות שאפשרו להמחיש את הנוכחות של חיידקים על הספוגים בתלת ממד.
החוקרים מצאו 362 סוגים שונים של חיידקים שחיו בשגשוג בספוגים, לצד קצף הסבון. רוב הסוגים אומנם אינם מזיקים, אך מתוך עשרת הסוגים הנפוצים ביותר של חיידקים שנמצאו, חמישה עלולים להיות פתוגניים – כלומר לעורר מחלות.
ההדמיה שערכו החוקרים מסייעת לראות כיצד הספוגים הלחים עם חלקיקי המזון מספקים סביבה אידיאלית לחיידקים, עד כדי כך שנראה שהחיידקים (באדום) מהווים חלק בלתי נפרד מהספוג (תכלת):
המחשה של החיידקים (באדום) על הספוג (בתכלת) באחת מהדגימות שנכללו במחקר (תמונה: Scientific Reports)
גם אם אתם מחממים את הספוג במיקרוגל, משרים אותו במים רותחים או מכניסים אותו למדיח הכלים בניסיון לנקות או לחטא, זה כנראה לא יעזור יותר מדי וייתכן אף שיזיק. החוקרים מצאו כי בספוגים שנוקו/חוטאו באופן קבוע (לפי דיווחי המשתמשים) לא היה שוני משמעותי בכמות החיידקים ויתרה מכך, אף נטו להיות בהם יותר חיידקים פתוגניים משני סוגים.
החוקרים מסבירים כי ייתכן שחיידקים עמידים יותר שורדים את תהליך החיטוי ומתרבים חזרה במהירות, גם באזורים בהם חיידקים אחרים שכנו לפני החיטוי. לדבריהם, ההמלצה הטובה ביותר שהם יכולים לתת היא להחליף את הספוג באופן קבוע - לדוגמה על בסיס שבועי.