השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כל השיטות לרדת במשקל
איזו דיאטה היא הטובה ביותר לירידה במשקל בטווח הארוך? אילו תרופות קיימות לטיפול בהשמנה? האם קיימים תוספי תזונה שביכולתם לסייע בהרזיה? האם שאיבת שומן היא פתרון? ומתי ניתן לשקול ניתוח בריאטרי? מדריך על הדרכים השונות לרדת במשקל
בכל הקשור להורדה במשקל – אין פתרון קסם אחד שמסייע לכולם ואין קיצורי דרך. ירידה במשקל דורשת הפחתה מבוקרת במספר הקלוריות ליום - כלומר בצריכה האנרגטית, לצד עלייה בהוצאה האנרגטית. לא מדובר במלאכה פשוטה, מאחר שהגוף נוטה להלחם בירידה במשקל במנגנונים שונים, במיוחד אם היא מהירה וקיצונית ובוודאי אם לא נעשה שינוי קבוע באורח החיים.
לפי מחקרים, אנשים שמתמידים בהורדה מדורגת במשקל של חצי קילוגרם-קילוגרם בכל שבוע יהיו בעלי סיכויים גבוהים יותר לשמירה על משקל תקין לאורך זמן, בהשוואה לאלו שמפחיתים באופן דרמטי ממשקלם, בין השאר באמצעות "דיאטות כסאח" למיניהן, שבמקרים רבים אינן מובילות לתוצאה חיובית שנשמרת לתקופה ממושכת ועלולות אף להוביל להשמנה ונזקים נוספים.
כדאי לדעת כי גם אם לא מגיעים למשקל האידיאלי לגובה, הורדה קלה במשקל של 5% עד 10% בלבד ממשקל הגוף תורמת לבריאות ומועילה למניעה של מחלות רבות, לרבות ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן, מחלות מפרקים, כאבים כרוניים, לצד שיפור באורח החיים היומיומי ובאיכות השינה, בבריאות המינית ובבריאות הנפש.
בבחירת אמצעי להורדה במשקל מומלץ להיוועץ עם הרופא באשר למטרות ולאמצעים. במכון האמריקאי הלאומי לסוכרת ומחלות עיכול וכליה (NIDDK) ממליצים לברר מספר שאלות עם הרופא:
- מהו מדד ההשמנה BMI המומלץ עבורי?
- האם הורדה במשקל תסייע לבריאותי הכללית ולבעיות ספציפיות מהן אני סובל/ת?
- האם מצבים רפואיים מהם אני סובל/ת או תרופות שאני נוטל/ת עלולים לגרום לעלייה במשקל או להקשות עליי בהורדה במשקל?
- האם יש פעילות גופנית (סוג פעילות וכמות פעילות) שאינה מומלצת עבורי עקב מצבי הבריאותי?
- מאלו מזונות מומלץ לי להימנע?
דיאטות להורדה במשקל
כדי לרדת במשקל באופן בריא ולשמור על המשקל החדש נדרש שינוי קבוע באורח חיים - בהרגלי אכילה ופעילות גופנית יומיים. לפי המלצות האיגוד האמריקאי לאנדוקרינולוגיה קלינית (AACE), אורח חיים בריא לטיפול בהשמנה כולל הורדה של 500 עד 750 קלוריות ליום, שינויים התנהגותיים ובהם אימוץ תזונה שהוכחה כמסייעת להפחתה במשקל – לרבות הדיאטה הים תיכונית או דיאטת DASH וכן פעילות גופנית אירובית לפחות 150 דקות בשבוע ופעילות אנארובית לפחות 3-2 פעמים בשבוע.
ההמלצה המרכזית של האיגודים האמריקאים ובהם האיגוד הקרדיולוגי (AHA) והחברה האמריקאית ללחץ דם, שפורסמה במאמר בנובמבר 2013 בכתב העת Circulation, בעת בחירת דיאטה מועילה היא בהתחלה לקבוע יעד לירידה של 5% עד 10% בלבד במשקל בחצי השנה הראשונה.
במצעד השנתי האחרון לדיאטות הטובות ביותר של ה-U.S News & World Report שדורג על ידי פאנל של מומחים אמריקאים ופורסם בינואר 2018, בראש הדיאטות הטובות ביותר באופן כללי עומדות (בתיקו) דיאטת DASH והדיאטה הים תיכונית. אחריהן ברשימה – הדיאטה הגמישה הצמחונית (פלקסיטריאן), שומרי משקל ובהמשך דיאטת MIND, דיאטת TLC ודיאטה עם צפיפות אנרגטית נמוכה/ אכילה על פי נפח (Volumetrics). בדירוג זה, הדיאטות הטובות ביותר להרזיה, שנמצאו מועילות לירידה מדורגת וארוכת טווח במשקל, הן דיאטת "שומרי משקל" ודיאטה עם צפיפות אנרגטית נמוכה / אכילה על פי נפח.
לפי המלצות המכון האמריקאי הלאומי לסוכרת ומחלות עיכול וכליה (NIDDK), בדיאטה טובה נדרש מעקב של איש מקצוע המנטר את הירידה במשקל ובוחן האם אין חשש לסיבוכים רפואיים. ניטור הדוק מומלץ בעיקר בעת אימוץ דיאטה דלה משמעותית בקלוריות הכוללת צריכת מזונות בכמות של עד 800 קלוריות בלבד ליום. דיאטות אלה, גם אם הן מובילות לירידה מהירה במשקל, אינן מחזיקות מעמד לאורך זמן, ולעתים כרוכות בסיבוכים רפואיים שהשכיחים שבהם הם אבנים בדרכי המרה, השכיחים עד פי שלושה יותר בדיאטות אלה, כך לפי סקירת ספרות שפורסמה באפריל 2015 בכתב העת Annals of Internal Medicine.
לפי מומחי המרכז הרפואי האמריקאי מאיו קליניק במיניסוטה, בעת בחירת דיאטה, יש מספר דברים שמומלץ לזכור ולברר:
- הדיאטה כוללת מזונות מקבוצת מזון מרכזית, לרבות פירות, ירקות, דגנים, מוצרי חלב רזים, מקורות רזים לחלבונים ואגוזים.
- הדיאטה כוללת מזונות שאתם אוהבים ותיהנו לאכול בזמנכם הפנוי, לא רק לתקופה מוגבלת של מספר שבועות-חודשים בודדים.
- אפשר בקלות למצוא את המזונות בחנות המכולת השכונתית.
- תוכלו לאכול את המזונות הכלולים בדיאטה, גם אם חלקם מומלצים רק בכמויות קטנות.
- הדיאטה מותאמת לאורח החיים שלכם ולתקציב שלכם.
- הדיאטה כוללת כמות מספקת של רכיבים תזונתיים חיוניים כגון ויטמינים ומינרלים וכמות קלוריות מספקת כדי לעזור לכם להוריד במשקל בבטיחות וביעילות.
- פעילות גופנית סדירה היא חלק מתכנית הדיאטה.
פעילות גופנית להורדה במשקל
כל תכנית להורדה במשקל חייבת לכלול פעילות גופנית סדירה שהוכחה במחקרים רבים ככלי מרכזי למאמץ להורדה במשקל. לפי המלצות שנהוגות ברוב ארגוני הבריאות, אנשים מבוגרים זקוקים ל-150 דקות של פעילות אירובית בעצימות מתונה או 75 דקות של פעילות בעצימות גבוהה לפחות מדי שבוע.
במרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) מפרטים כי פעילות אירובית בעצימות מתונה כוללת הליכה מהירה, עבודה בחצר (למשל בכיסוח דשא וניקוש עשבים), גירוף שלג, פעילות ספורטיבית עם הילדים ורכיבה על אופניים בקצב רגוע, ואילו פעילות אירובית בעצימות גבוהה כוללת ריצה, שחייה, סקטים ורולרבליידס, סקי, ספורט תחרותי – לרבות כדורגל, כדורסל וקפיצה על חבל. טבלאות שונות עשויות לסייע במעקב אחר אומדן כמות הקלוריות שהגוף יכול לאבד בעת פעילות גופנית.
מעבר לכך, יש לבחור פעילות גופנית על פי ההעדפה האישית. מחקרים חדשים מעלים כי כדי שפעילות גופנית תסייע להרזיה, עליה להיות מהנה עבור המבצע אותה.
מלבד שמירה על משקל תקין, פעילות גופנית סדירה מסייעת להורדת לחץ הדם, הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם וסוכרת וסוגים שונים של סרטן, הפחתת דלקות במפרקים ונכות נלווית, ירידה בסיכון לאוסטיאופורוזיס ונפילות וירידה בתסמינים של דיכאון וחרדה.
תכניות הרזיה
בשוק תכניות רבות להרזיה, אולם רק חלקן מבוססות רפואית. לפי המלצות המכון האמריקאי הלאומי לסוכרת ומחלות עיכול וכליה (NIDDK), על תכנית בטוחה ומוצלחת להרזיה לכלול:
^ תכנית מסודרת להורדה במשקל, הכוללת הצבת מטרות ודרכים להשגתן.
^ טיפול התנהגותי, הקרוי גם 'ייעוץ לאורח החיים', המסייע לדבוק באורח חיים בריא ובהרגלים בריאים של פעילות גופנית.
^ מידע על שעות השינה המומלצות ודרכים להתמודדות עם לחצים וכן מידע על התועלת לצד תופעות הלוואי של תרופות להורדה במשקל, במידה ואלו ניתנות במסגרת התכנית.
^ ניטור של המטופלים המשתתפים בתכנית ומתן פידבק וכן מתן תמיכה למשתתפים, בין אם בשיחות ו/או דרך הטלפון והאינטרנט.
^ מטרות ריאליות להורדה מדורגת במשקל, לרוב חצי ק"ג-ק"ג לשבוע (אם כי הירידה במשקל עשויה להיות מהירה יותר בתחילת התכנית).
לפי עמדת המכון הלאומי, רוב התכניות היעילות להורדה במשקל כוללות 14 מפגשים לטיפול התנהגותי או יותר שנפרסים למשך חצי שנה וניתנים על ידי אנשי מקצוע.
תרופות להורדה במשקל
בעשורים האחרונים אושרו לשיווק תרופות מרשם שונות להרזיה. נכון להיום, התרופות להורדה במשקל מיועדות לאנשים עם השמנת יתר – כשמדד ההשמנה BMI בערך של 30 יחידות ללא צורך בקיומם של גורמי סיכון ולאנשים עם עודף משקל במדד השמנה BMIבערך של 27 יחידות לצד 2-1 גורמי סיכון – ובהם יתר לחץ דם, דיסליפידמיה (רמות גבוהות של שומנים בדם), כולסטרול גבוה, טרום סוכרת וסוכרת סוג 2. כל התרופות ניתנות בשילוב עם תזונה בריאה ופעילות גופנית סדירה.
בכל התרופות מורות ההנחיות לבחון עם הרופא את הפסקת הטיפול אם כעבור שלושה חודשים מנטילת המינון המלא שלה המטופל לא השיל לפחות 5% ממשקלו ההתחלתי. עם זאת, במקרה של טיפול יעיל – התרופות מיועדות לנטילה ממושכת, לעתים לכל החיים. כיום משווקות בישראל התרופות להורדה במשקל בלביק, סאקסנדה, קסניקל ורזין.
תרופות לטיפול בהשמנה: כל מה שצריך לדעת
ניתוח בריאטרי
לאנשים שמתמודדים עם השמנה חולנית הזקוקים להורדה משמעותית במשקל, כשירידה בהיקף מצומצם של 5% עד 10% בלבד ממשקל הגוף אינה יעילה, האמצעים הרגילים של דיאטה, פעילות גופנית ותרופות אינם מספיקים ניתן לשקול ביצוע ניתוח בריאטרי.
התועלת של הניתוחים לקיצור קיבה בהורדה במשקל לאורך זמן נאמדת על 60% עד 80%, בהשוואה ל-5% בלבד בטיפול סטנדרטי. מעבר לכך, ניתוחים לקיצור קיבה מבוצעים גם לצורך מניעה ו/או טיפול במצבי תחלואה הנלווים להשמנת יתר, לרבות טיפול בסוכרת (ולפי מחקרים – במקרים מסוימים אף ריפוי ממחלת הסוכרת), לחץ דם גבוה, עודף שומנים בדם ודום נשימה בשינה.
סקירת מחקרים שפורסמה בכתב העת British Medical Journal בשנת 2013, שכללה 11 מחקרים שבחנו את יעילות הניתוח הבריאטרי בהשוואה לטיפול סטנדרטי, העלתה כי במעקב שנמשך עד שנתיים, אלה שעברו ניתוח בריאטרי השילו בממוצע 26 קילוגרם יותר מאלה שלא עברו ניתוח. בנוסף, אצל אלה שעברו ניתוח בריאטרי שיעורי ההפוגה של מחלת הסוכרת היו גבוהים פי 5 מאשר באלה שלא עברו ניתוח. גם שיעורי התסמונת המטבולית וגם רמות שומני הדם ירדו יותר באלה שעברו ניתוח.
ניתוחים לקיצור קיבה כלולים בישראל בסל הבריאות הממלכתי לאנשים עם השמנת יתר חולנית/קיצונית - כשמדד ההשמנה BMI גבוה מ-40 יחידות, לאנשים עם מדד השמנה מעל ל-35 יחידות הסובלים מסיבוך אחד או יותר של השמנת יתר, ולאנשים עם מדד השמנה בין 30 ל-35 יחידות במידה והם מאובחנים עם סוכרת סוג 2 שאינה מאוזנת כהלכה באמצעות הטיפול התרופתי המיטבי (קווי טיפול מתקדמים).
בין הניתוחים הבריאטריים המבוצעים כיום בישראל: ניתוחי טבעת מתכווננת, ניתוחי שרוול קיבה, מעקף קיבה, מיני מעקף קיבה וניתוחי הטייה ביליאופנקריאטית הכוללים הקטנה של נפח הקיבה ומעקף של מחצית מהמעי הדק עם או בלי מעקף תריסריון.
חשוב להבין כי ניתוח בריאטרי אינו מטה קסמים. להצלחת הניתוח נדרשת השקעה מצד המטופל להקפדה על שינויים תזונתיים והתנהגותיים, וכמו כל ניתוח אחר - הוא כרוך בסיכונים. לפני החלטה של מטופל לעבור את הניתוח, עליו לשקול את היתרונות מול החסרונות ולדעת מה צפוי לאחר ניתוח בריאטרי.
ניתוחים בריאטריים: כל מה שצריך לדעת
בלוני קיבה מתכווננים
בלוני קיבה מתכווננים מוחדרים לקיבה כתחליף לניתוח בריאטרי. הבלונים מוחדרים לרוב למשך שישה חודשים (בלון BIB) עד שנה (בלון ספאץ), ובמהלך התקופה עובר המטופל ליווי על ידי דיאטנים לצורך הטמעת הרגלי תזונה בריאים ותמיכה נפשית.
הבלונים עשויים חומר אלסטי ומוכנסים לקיבה בהליך פולשני שאינו ניתוחי באמצעות גסטרוסקופיה, ובהמשך מנופחים בהדרגה על ידי נוזל או אוויר. הבלונים מתכווננים, וניתן להתאים את נפחם בהתאם להתקדמות הירידה במשקל של המטופל. ככל שהבלונים מנופחים יותר, כך הקיבה הופכת קטנה יותר וכמות המזון שניתן לאכול יורדת לצד עלייה בתחושת השובע.
תופעות הלוואי העיקריות של הטכנולוגיה כוללות כאבי בטן ובחילות בימים הראשונים ושינויים בריכוז המלחים בגוף שלעתים דורשים הוצאה של הבלון. כ-30% ממטופלים בבלוני קיבה אינם מורידים כלל ממשקלם, בין אם על רקע אי סבילות לבלון, קשיים ביכולת ההטמעה של הרגלי תזונה בריאים או הצורך להוציא את הבלון לפני חלוף חצי שנה מהכנסתו. בשנת 2017 מנהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) הודיע על מספר מקרי מוות שאירעו מאז שנת 2016 במטופלים שטופלו בבלון והתרחשו במהלך החודש לאחר הכנסת הבלון - שלושה מהם התרחשו יום עד שלושה ימים לאחר החדרתו.
בלוני קיבה אינם כלולים כיום בסל הבריאות הממלכתי, וניתן לקבל עבורם החזרים בחלק מביטוחי הבריאות הפרטיים.
מאמר של חוקרים אמריקאים שסיכם מחקרים על בלוני קיבה שפורסם באוגוסט 2017 בכתב העת Advances in Therapy הצביע על יעילות בהורדה של 9.7% מהמשקל באמצעות הבלון תוך חצי שנה, בהשוואה לירידה של 5.6% באמצעות אימוץ אורח חיים בריא בלבד, אם כי היעילות שזוהתה נמוכה מזו של הניתוחים הבריאטרים.
שאיבת שומן, המסת שומן בגלי רדיו והקפאת שומן
ניתוח העלול בטעות להיתפס כפתרון להורדה במשקל הוא שאיבת שומן (Liposuction) – המוגדרת למעשה כניתוח קוסמטי, שאינו כלול בסל הבריאות ואינו מהווה פתרון יעיל לאנשים עם משקל עודף והשמנת יתר, אלא משמש יותר כפתרון קוסמטי למצבים של שומן עודף שהצטבר באזורים מסוימים בגוף כמו הסנטר, המותניים או העכוז.
שאיבת שומן מתאימה לאנשים עם אחוזי שומן נמוכים יחסית ועם הצטברות של שומן באזור מסוים בגוף שאינו יורד באמצעים המקובלים (אורח חיים בריא ותרופות), מה שמכונה בעגה העממית "ידיות אהבה", גלגלי הצלה במותניים, ירכיים מעובות או סנטר כפול, וכן לאנשים שמעוניינים בעיצוב הגוף - לעתים כניתוח קוסמטי שמבוצע לאחר ניתוח בריאטרי.
שאיבת שומן אינה מתאימה לאנשים עם עודף משקל או השמנת יתר המעוניינים להוריד במשקל, בין השאר אם אינם מתאימים לניתוח בריאטרי, וזאת מאחר ולא ניתן לשאוב מעל ל-5 ליטרים שומן בניתוח קוסמטי, ומאחר ואנשים עם משקל עודף נוטים להשיב יחסית במהירות את מצבורי השומן שנשאבים בגופם. כמו כן, התוצאה הקוסמטית של ניתוחי שאיבת שומן אצל אנשים עם עודף משקל והשמנת יתר אינה מיטבית.
למרות ששאיבת שומן מהווה את אחד הניתוחים הפלסטיים הפופולאריים ביותר כיום, לא מדובר בפתרון לטווח ארוך ומצבורי השומן שנשאבים בניתוח ומוצאים מהגוף חוזרים בסופו של דבר, ויש הטוענים כי שומן חדש שהצטבר במקום שממנו נשאב שומן – הוא גם מסוכן יותר לבריאות. יש גם מחקרים שהעלו כי שומן שנשאב מאזור אחד בגוף נוטה לחזור לאחר.
המסת שומן באמצעות גלי רדיו
טכנולוגיה חדשה שמבוצעת בניתוח, בדומה לשאיבת שומן מסורתית, היא המסת שומן באמצעות גלי רדיו, הקרויה גם בעגה המקצועית 'בודיטייט' (Bodytite) המיועדת בעיקר להצרת היקפים, ומבוצעות על ידי אביזר טכנולוגי שמחמם את מצבורי השומן העמוקים באמצעות מכשיר בגלי רדיו ממוקדים עד להמסתם. בהבדל מניתוח שאיבת שומן, בשיטה זו לרוב החימום גורם לסגירת כלי דם ומפחית את הסיכון לשטפי דם. כמו כן, בשיטה זו לרוב הגוף מייצר חומרי קולגן חדשים למיצוק העור שמעל לשכבת השומן המומסת.
הטיפול יכול להעשות בטשטוש או הרדמה מקומית/מלאה ובהתאוששות של מספר ימים - בהשוואה להתאוששות של כשבוע בניתוחי שאיבת שומן מסורתיים.
הקפאת שומן
טיפול נוסף הוא באמצעות הקפאת שומן או 'המסת שומן בקור' (קריוליפוליזיס, Cryolipolysis), טיפול במהלכו מוזרק חומר לרקמות שומן עודפות שמוביל להקפאת מצבורי השומן לטווח טמפרטורות שבין 5 מעלות למינוס 11 מעלות ובתגובה לכך הגוף מסלק עודפים אלה, ללא נזק לשכבת העור שמעל. תופעות הלוואי של השיטה מקומיות ברובן – מראה אדמומי או חוסר תחושה באזור שבו מבוצעת הקפאת השומן.
מחקרים מצביעים על יעילות השיטה בהורדת עד 14.6% עד 28.5% ממצבורי השומן באזורים מסוימים בגוף, וזאת על סמך מאמר סקירה אודות השיטה שפורסם ביוני 2015 בכתב העת Plastic and Reconstructive Surgery.
כדורים ללא מרשם/ תוספי תזונה להורדה במשקל
בשוק ישנם תוספי תזונה רבים המשווקים לצורך ירידה במשקל, אך יש להיזהר: מעבר לכך שרובם לא נבדקו ואינם יעילים, יש גם כאלה המסוכנים לשימוש. כך, למשל, ביחידה למאבק בפשע פרמצבטי במשרד הבריאות תפסו בשנים האחרונות בשיתוף המשטרה, כדורי הרזיה שנמכרו בישראל ללא היתר כתוספי תזונה, המכילים מינון גבוה מהחומר התרופתי הפעיל 'סיבוטרמין' שנקשר במחקרים בעולם להפרעות פסיכיאטריות. בשנת 2010 דווח על צעירה בשנות העשרים לחייה שאושפזה בבית החולים הפסיכיאטרי שער מנשה לאחר שנטלה כדורי הרזיה מזויפים ועל נער בן 16 שאושפז בבית החולים אסף הרופא לאחר נטילת הכדורים עם סיבוכים בכליות. כמו כן דווח לפני חמש שנים על צעירה שטופלה בחדר מיון בבית חולים "העמק" לאחר שנטלה כדורי הרזיה שנמכרו כתוסף תזונה ופיתחה הפרעה בקצב הלב מסוג טכיקרדיה.
ביולי 2017 הפיץ משרד הבריאות התרעה נוספת מפני כדורי הרזיה מזויפים הנמכרים בשמות AML slim, Less Weight ו-Herbs Diet שנתפסו בבית בצפון הארץ ועלולים להכיל חומרים תרופתיים פעילים שעשויים לסכן את הבריאות. שנה קודם לכן נתפסו בישראל תוספי תזונה לא חוקיים דומים שנמכרו בשם Slim Xtreme שהכילו גם הם את החומר הפעיל סיבוטרמין. כדורים נוספים שנתפסו בפשיטות בישראל הכילו את החומר הפעיל 'יוהימבין' שנחשב גם הוא למסוכן עם תופעות לוואי פיזיולוגיות ונפשיות.
גם אם התוסף אכן מכיל חומר טבעי בלבד זה לא מבטיח שהוא יעיל או חף מסכנות. סיכום מחקרים שבוצע מטעם המכון הלאומי האמריקאי לרפואה משלימה ואינטגרטיבית (NCCIH) הצביע על מספר תובנות בנושא: פרי האסאי שנחשב לפרי בריא שמקורו ביערות האמזונס נמכר לעתים גם כפרי המעודד הרזיה, אולם לפי המכון הלאומי, אין כיום ראיות חד משמעיות בעניין. מחקרי מעבדה שבוצעו בחיות באופן מבוקר לא הראו שינויים במשקל בעקבות צריכה קבועה של מיץ אסאי. תפוז מר ובעברית 'חושחש' משווק אף הוא כמזון להורדה במשקל, אולם אין כיום די ראיות בנושא. סקירה של חוקרים אמריקאים בנושא שפורסמה בשנת 2004 מצאה רק עדויות חלשות להורדה קלה במשקל בעקבות תוספי תזונה שהכילו תפוז מר. אפדרה ובעברית 'שרביטן סיני' נמצא במחקרים בעבר כתורם לירידה קלה במשקל, אולם בשנת 2004 הוא נאסר לשימוש בארה"ב ובהמשך גם בישראל, לאחר שנמצא כי הוא מעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה ממחלות לב וכלי דם. תה ירוק נמצא בעבודות ספורות בלבד כמועיל להורדה במשקל, ואין כיום די ראיות כדי לתמוך בצריכתו למטרה זו. צמח ההודיה – סוג של קקטוס שגדל בדרום יבשת אפריקה וכן מגודל בישראל בשדות בערבה הפך ללהיט מבוקש להרזיה בעשורים האחרונים, לאחר שנמצא במספר עבודות מצומצמות כמעודד פירוק של רקמות שומן בגוף. אולם נכון להיום, ולאחר שנים של ניסיון, לפי סיכום המחקרים אין די ראיות שעשויות להצביע על יעילות צריכת תוספים המכילים הודיה למטרה זו. לפי עמדת המכון האמריקאי, גם בטיחות צריכת תוספים המופקים מהקטטוס טרם נבדקה בצורה מקיפה.
משרד הבריאות ממליץ לציבור שלא לצרוך כדורי הרזיה ממקורות לא מורשים ולהתייעץ עם רופא או רוקח טרם נטילת תכשירים המיועדים להרזיה.
עדכון אחרון: מאי 2018
דר'
לאחרונה התפרסם מחקר ממכון וייצמן המייחס לחיידקי המעי את השליטה במטבוליזם שלנו. זה מסביר למה יש אנשים שאוכלים הר כל יום ולא עולים במשקל לעומת אילו שרק חושבים על אוכל ומשמינים בלי פרופורציה. הם פיתחו ערכה שמאפשרת בדיקה אישית, שכנראה תייתר את כל העיצות שלמעלה
מישו148
תודה על המידע המעניין והחשוב ובכל זאת יהיה נחמד לקבל מידע על תרופות שאכן עוזרות בחילוף חומרים והרזייה לאנשים עם בעיית ירידה במשקל (למשל שלמרות שעושים דיאטה מבוקרת לא מרזים בכלל)