מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדמדריכיםכל הזכויות של נשים עם סרטן השד

כל הזכויות של נשים עם סרטן השד

מהן הזכויות שמגיעות לחולות סרטן השד בקופות החולים? לאלו זכויות זכאיות נשים עם סרטן שד שממשיכות לעבוד? מהן הקצבאות שאפשר לקבל בביטוח לאומי? ואלו זכויות נוספות כדאי לבדוק? מדריך מקיף


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לאחר אבחנה של סרטן השד, תסמיני המחלה וההתמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפולים השונים – לרבות ניתוחים, טיפולי הקרנות, והטיפול התרופתי – עשויים להקשות מאוד על חיי היומיום.

 

לדברי עו"ד בר חן-לוי, אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת "אחת מתשע" – עמותה העוסקת בהעלאת מודעות לסרטן השד וקידום בריאות השד בישראל ומסייעת לנשים חולות סרטן השד ובני משפחותיהן, "במשך הטיפול זכאיות המאובחנות בסרטן השד להטבות רבות מהמדינה. בקיאות בשירותים השונים להם זכאיות נשים עם סרטן השד תאפשר תהליך יעיל של מיצוי זכויות, שבאפשרותו להקל משמעותית במעמסה".

 

יש לציין כי מרבית הזכויות ניתנות על ידי המוסד לביטוח לאומי, ומסייעות להתמודדות עם הטיפולים למחלה. בתום הטיפולים כשהגדרת הנכות בביטוח הלאומי מסתיימת, מרבית הזכויות שנגזרות מהנכות מופסקות.

 

במדריך זה עמותת "אחת מתשע" וקהילת סרטן השד באתר "כמוני", מרכזות את רשימת הזכויות המלאה המגיעות לנשים עם סרטן שד ובני משפחותיהן בשל אבחנתן:

 

זכויות רפואיות

חניה בבית החולים 

אביזרים

זכויות בעבודה

ביטוחי בריאות פרטיים ופנסיה רפואית

קצבאות נכות 

קצבאות נוספות

הטבות הנגזרות מאחוזי נכות

 

זכויות רפואיות למאובחנות בסרטן השד

 

בחירת בית חולים

 

בישראל פועלים כיום הסדרי בחירה שמאפשרים לקופות החולים להפנות מבוטחים חולים רק לבתי החולים שמצויים עמן בהסדרים לצורך קבלת טיפולים. עם זאת, בשנים האחרונות התקבעה המסורת המקובלת (למרות שאינה מעוגנת בתקנות או בחוק), ולפיה יש כיום לחולים אונקולוגיים בקופות החולים אפשרות לבחור באיזה בית חולים הם מעוניינים לקבל טיפול בסרטן, ובכלל זה גם לחולות בסרטן השד.

 

נכון להיום, באופן פורמאלי רק קופות החולים כללית ומאוחדת מציעות למבוטחיהן שאובחנו עם סרטן השד ולכלל החולים האונקולוגים שעוברים טיפולים מורכבים חופש בחירה לקבלת טיפול בכל אחד מבתי החולים הכלליים הציבוריים בישראל, ואילו קופות החולים מכבי ולאומית אינן מציעות זכאות זו. חשוב לציין כי ניתוחים לחולי סרטן הקשורים למחלת הסרטן חייבים להתבצע תוך 30 ימים מהיום שבו הובא לידיעת קופת החולים הצורך בדבר הניתוח, ולאחר תום הפרוצדורות הטרום ניתוחיות (לרבות טיפול נאו אדג'ובנטי) ופעולות האבחון, כך לפי חוזר משרד הבריאות מינואר 2020. לפי תנאי החוזר, בכל קופת חולים פועל "מוקד הסדרים", ובמקרה שבו הקופה אינה יכולה להציע מועד לניתוח שעומד בזמני המתנה אלה, ניתן לפנות למוקד זה לקביעת התור. על המוקד לפעול לאיתור תור לניתוח עבור החולה תוך 24 שעות, ואם לא הצליח למצוא פתרון – עליו לספק למטופל טופס 17 (טופס התחייבות) לכל מוסד רפואי שמורשה לבצע את הניתוח לבחירת המטופל מבין בתי החולים הציבוריים שכלולים בהסדר ההתחשבנות מהקופה, וזאת בתנאי שהמועד לביצוע הניתוח שהוצע במוסד מוקדם מזה שהציעה קופת החולים באמצעות מוקד ההסדרים.

 

תרופות

 

תרופות לסרטן בסל ללא השתתפות עצמית

 

הגדרתה של מטופלת כמי שאובחנה בסרטן השד מקנה לה זכאות לטיפולים שונים באמצעות תרופות וטכנולוגיות הכלולות בסל הבריאות הממלכתי. תרופות לסרטן הכלולות בסל, לרבות טיפולים הורמונאלייםכימותרפיהתרופות ביולוגיות ואימונותרפיה – ניתנות לרכישה דרך בתי המרקחת של קופות החולים ללא צורך בתשלומי השתתפות עצמית.

 

תקרת גג לתרופות בסל

 

יש מצבים שבהם חולות סרטן השד נדרשות ליטול תרופות כדי להקל על התמודדותן עם תופעות הלוואי הרבות הכרוכות בטיפולים, וכן לטיפול במצבים כרוניים נוספים כגון מחלות לב וסוכרת. אמנם מדובר בתרופות שנמצאות בסל, אולם לפי ההתוויה הרפואית שלהן, הן אינן נועדו לטיפול בסרטן השד עצמו. לפי חוזר סמנכ"ל לפיקוח על קופות החולים במשרד הבריאות מאוקטובר 2021, תרופות אלו ניתנות לרכישה בבתי מרקחת המצויים בהסדר עם הקופה עד תקרת גג לתשלום בכל רבעון קלנדרי.

 

תקרת הגג לרכישת תרופות שבסל לחולים כרוניים עומדת נכון לקיץ 2022 על 1,035 ש"ח לרבעון בקופת חולים כללית, 990 ש"ח לרבעון בקופת חולים מכבי, 1,200 ש"ח לרבעון בקופת חולים מאוחדת ו-1,200 ש"ח לרבעון בקופת חולים לאומית. תקרת הגג לחולים בגיל הפרישה המקבלים גמלת הבטחת הכנסה או קצבת זקנה לנכה – 519 ש"ח לרבעון בקופת חולים כללית, 495 ש"ח לרבעון בקופת חולים מכבי, 600 ש"ח לרבעון בקופת חולים מאוחדת ו-600 ש"ח לרבעון בקופת חולים לאומית.

 

תרופות יקרות שאינן בסל הבריאות

 

תרופות לטיפול בסרטן השד שאינן בסל הבריאות, עשויות להגיע לעלויות של עשרות אלפי שקלים לחודש. במידה והן נדרשות – אין אפשרות לרכוש אותן דרך הביטוח המשלים של קופת החולים, אלא רק באמצעות פוליסות ביטוח פרטיות המכסות תרופות מצילות חיים. לרוב, פוליסה כזו מכסה עד תקרת גג של מיליון ש"ח.

 

יחד עם זאת, לחולות שאינן מבוטחות בביטוח רפואי פרטי מסוג זה קיימים מסלולים חלופיים שמאפשרים לעתים לחולי סרטן להשיג תרופות שאינן בסל ללא עלות או בעלות מופחתת, למשל פנייה לוועדת חריגים של קופת החולים. במידה והמטופלת רוכשת מכספה מחזור טיפולים אחד בתרופה שאינה בסל ומוכיחה הצלחה לטיפול – לפי פסיקות תקדימיות של בתי המשפט בישראל – היא תהיה זכאית למימונה דרך ועדת חריגים.

 

פסק הדין התקדימי של בית הדין הארצי לעבודה ניתן בעניינו של אילן טיירו ז"ל, שהיה חולה סרטן עם גרורות במוח, וקבע בנובמבר 2009 כי ועדת חריגים של קופת חולים מחויבת לדון בבקשתו של חולה למימון תרופה, גם אם החל בטיפול באמצעות מימון פרטי, וכי עליה לאפשר מימון של תרופה שהוכיחה יעילות ושיפור במצבו הרפואי של חולה הסרטן, במידה ולא הוכח שיפור בתרופות חלופיות הכלולות בסל. בהמשך קבעו בתי המשפט פסיקות ברוח דומה.

 

אפיקים נוספים למימון תרופות שאינן בסל לחולי סרטן, כוללים חיפוש הנחות בבתי מרקחת שונים שמספקים תרופות שאינן בסל לסרטן ברכישה מרוכזת; פנייה לארגונים ועמותות שמסייעים בהשגת תרופות שלא בסל - לרבות האגודה לזכויות החולה ועמותת "חברים לרפואה"; וכן ניתן לשקול הצטרפות למחקרים שונים הנערכים על תרופות שעדיין נמצאות בשלבי מחקר בבני אדם לפני אישורן הרשמי – דרך המחלקות האונקולוגיות בבתי החולים.

 

עוד על הדרכים להשגת תרופות שאינן בסל

עוד על הדרכים לחיפוש ניסויים קליניים לחולי סרטן

 

ניתוחים לסרטן השד

 

ניתוחים לסרטן השד כלולים בסל הבריאות הממלכתי, ולפי חוזר משרד הבריאות מינואר 2020, על קופת החולים לאפשר את ביצועם תוך 30 יום באחד מבתי החולים הציבוריים. כמו כן, ניתן לבצע ניתוחים לסרטן דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים, בבחירה מתוך רשימה סגורה של רופאים מנתחים שקיימת בכל אחד מהביטוחים המשלימים, באמצעות בחירת הרופא המטפל, במסלול של שר"פ (שירות רפואי פרטי המסופק בתשלום במסגרת בתי החולים) המתאפשר בבתי החולים הדסה או שערי צדק בירושלים, או באחד מבתי החולים הפרטיים במדינה, לרבות אסותא או מדיקל סנטר, בהתאם להסדר שמציע כל אחד מהביטוחים המשלימים ו/או באמצעות ביטוחי בריאות פרטיים במסגרת מסלול בחירת רופא מנתח (חלק מהפוליסות הפרטיות מאפשרות השלמה לכיסוי הוצאות שלא כוסו על ידי הביטוח המשלים).

 

ההחזר על ניתוחים פרטיים לחולי סרטן משתנה מקופה לקופה בהתאם לפוליסת הביטוח המשלים של המטופל.

 

מזון רפואי

 

מזון רפואי נדרש לעתים לאחר ניתוחים מורכבים שמגבילים את יכולת האכילה או לחולות קשות בשלבי מחלה מתקדמים.

 

סל הבריאות קובע לחולים כרוניים וחולי סרטן סכום תקרה ברכישת מזון רפואי, העומדת נכון לקיץ 2022 על עד 767 ש"ח לחודש בקופת חולים כללית, 741 ש"ח בקופת חולים מכבי ו-768 ש"ח בקופות החולים מאוחדת ולאומית.

 

לחולים שאינם מסוגלים לממן רכישת מזון רפואי ניתן להגיש בקשה לסיוע ברכישתו למשרד הרווחה והשירותים החברתיים – במחלקה לשירותים חברתיים הקרובה למקום המגורים – בקישור זה. הזכאות נקבעת על פי גובה ההכנסה, בהתאם לשיטה של נקודות זיכוי – החל מ-10% ועד ל-90% מסכום של 1,115 ש"ח לחודש, נכון לקיץ 2022.

 

דיאטנית

 

סל הבריאות הממלכתי כולל עד 14 ביקורים אצל דיאטנית בשנה קלנדרית לצורך התאמת התזונה המומלצת לחולות בסרטן השד. הזכאות ניתנת  במהלך טיפולי הכימותרפיה וההקרנות, וגם בסופם. טיפולים נוספים ניתנים בהנחה דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים.

 

בדיקות גנטיות למוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2

 

בדיקות לנוכחות המוטציות הגנטיות שמעלות את הסיכון לסרטן השד בגנים BRCA1 ו-BRCA2 ("המוטציה האשכנזית") כלולות בסל הבריאות הממלכתי לכלל חולות (וחולי) סרטן שד, ללא קשר למוצא האתני או גיל התחלואה. יצוין כי נכון לקיץ 2022, חולות בסרטן השד שמאובחנות כחיוביות למוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 זכאיות בסל הבריאות הממלכתי לתרופות ספציפיות המיועדות לסרטן שד תורשתי בשלב הגרורתי כשהן מאובחנות כשליליות לביטוי יתר של החלבון HER-2 (לינפארזה וטלזנה).

 

הבדיקה למוטציות כלולה כיום בסל גם לאנשים בריאים שקרובי משפחתם מדרגה ראשונה או שנייה נמצאו נשאים של מוטציה בגנים אלה ולכלל הנשים האשכנזיות, גם במידה והן ממוצא אשכנזי רק מצד אחד מההורים, כאשר מוצא אשכנזי מוגדר על פי הצהרה עצמית של האישה. הזכאות לבדיקה זו אינה מחייבת ייעוץ גנטי מקדים, והיא חד פעמית לכל משך חיי המטופלת.

 

בדיקות ריצוף (רצף) למוטציות בגנים שונים

 

הבדיקות למוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2, אשר כלולות בסל הבריאות הממלכתי לחולות ולכלל הנשים ממוצא אשכנזי, הן בדיקות לפגמים ספציפיים ושכיחים בגנים אלה, ומאפשרות לאתר לרוב עד כ-20 פגמים אשר מזוהים בעיקר בקרב אשכנזים, יוצאי גירוש ספרד, עיראק, תימן ופרס.

 

לעתים בדיקות אלה ימצאו תקינות (שליליות למוטציות), אך עדיין קיימת מוטציה גנטית בגנים אלה, וזו ניתנת לאיתור רק באמצעות בדיקה אונקוגנטית מולקולרית – בדיקת ריצוף שבוחנת את כלל המוטציות האפשריות בגנים מסוימים (ריצוף פאנל של גנים או ריצוף גן בודד).

 

לפי חוזר חטיבת רפואה במשרד הבריאות מאוקטובר 2020, בדיקות ריצוף לכלל המוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 ובגנים נוספים (ATM, BRIP1, CDH1, CHEK2, MSH2, MLH1, MSH6, PMS2, EPCAM, NBN, NF1, PALB2, PTEN, RAD51C, RAD51D, STK11, TP53) כלולות בסל לחולות בסרטן השד או השחלות רק לאחר ביצוע בדיקת "פאנל מוטציות מייסד" (הכולל את המוטציות העיקריות) בהכוונת יעוץ גנטי, ולאחר תוצאה שלילית בבדיקת הפאנל, ובעקבות שימוש בתוכנת ניבוי להערכת הסיכון לנשאות (תוכנת BRCAPRO, BOADICEA, PENN II או Tyrer-Cuzick. בסרטן השד בדיקות אלו יאושרו כשהסיכון המקדמי לנשאות לפי תוכנת הניבוי נאמד ב-10% או יותר; לחולות ממוצא אשכנזי – כשהסיכון לנשאות לפי תוכנת הניבוי נאמד ב-15% או יותר; או במידה ומאובחנת מוטציה בגן TP53 שמצביעה על האפשרות לאבחון ב'תסמונת לי פראומני'. בנוסף, הבדיקות יאושרו לחולות (וחולי) סרטן השד מתחת לגיל 35 בהעדר מוטציות שכיחות לפי מוצא וכן לכלל החולות שמאובחנות עם סרטן שד מסוג טריפל נגטיב.

 

מומלץ לבצע את הבדיקה הגנטית רק במידה והידע אודות מצב הנשאות ישפיע על החלטות קליניות יישומיות כמו הנחיות טיפול, כירורגיה מקטינת סיכון, אבחון טרום לידתי או טרום השרשתי או סוג מעקב מומלץ

 

לנשים אחרות המעוניינות בבדיקת הריצוף – זו מתאפשרת בשוק הפרטי ועלותה עשויה להגיע לאלפי שקלים.

 

עוד על סרטן שד תורשתי

 

בדיקות גנומיות של רקמת הגידול

 

למאובחנות בסרטן השד קיימת האפשרות לבצע בדיקות סריקה גנומית כדי לזהות מוטציות ו/או קולטנים ספציפיים בגידול הסרטני שניתן יהיה לכוון אליהם תרופות ייעודיות ביולוגיות ו/או באימונותרפיה – בדיקות המבוצעות תוך נטילת דגימה מהגידול שהוצא בניתוח.

 

הבדיקות הגנומיות לסרטן השד ברובן אינן מכוסות כיום במסודר בסל הבריאות הממלכתי. קופות החולים מציעות כיום למאובחנות בסרטן השד בדיקות מצומצמות לאיתור מוטציות/ קולטנים בגידול ללא עלות, כשאלו כוללות רק את הבדיקות שמאפשרות התאמה של טיפולים תרופתיים שהוכללו בסל הבריאות במפורש לסרטן השד, למשל בדיקות לנוכחות קולטנים להורמונים אסטרוגן (ER+) ופרוגסטרון (PR+שמאפשרות התאמה של טיפולים הורמונאליים, הבדיקות לביטוי חיובי לחלבון HER-2 שמאפשרות התאמה של תרופות ביולוגיות שונות ובדיקות לנוכחות קולטן PD-1 לחולות בסרטן שד שלילי לשלושת סמנים אלה – סרטן שד טריפל נגטיב – המאפשרות התאמת טיפול באימונותרפיה.

 

כמו כן, יש קופות חולים שמממנות דרך הסל הפנימי של הקופה בדיקות גנומיות נרחבות לנשים שאובחנו עם גידולים חיוביים להורמונים ושליליים לחלבון HER-2 לבירור הצורך בטיפול כימותרפי בנוסף לטיפול ההורמונאלי (בדיקת אונקוטייפ שד שבוחנת 21 גנים ברקמת הגידול) ולנשים שסיימו טיפולים להערכת הסיכון להישנות סרטן השד המועילה בעיקר לנשים עם גידולים חיוביים לחלבון HER-2 (בדיקת פרוסגינה שבוחנת 50 גנים ברקמת הגידול).

 

מעבר לכך, בדיקות סקר גנומיות נרחבות ניתן לבצע בחברות פרטיות העוסקות בתחום בתשלום נוסף, ואם קיים ביטוח בריאות פרטי מומלץ לבדוק אם הוא מכסה בדיקות מסוג זה.

 

יש כיום בדיקות גנומיות המיועדות לנשים שאובחנו עם סרטן שד מסוג-HER-2, המאפשרות להעריך מראש האם תהיה תועלת בטיפול משלים בכימותרפיה לאחר ניתוח.

 

עוד על בדיקות גנומיות לסרטן

 

ביקורי רופא, מרפאות חוץ ומכונים

 

חולים אונקולוגיים המקבלים טיפולי כימותרפיה או הקרנות פטורים מתשלומי השתתפות עצמית עבור ביקור אצל רופא וביקור במכונים ובמרפאות חוץ של בתי החולים לצורך טיפול במחלה, לאחר הגדרתם במחשבי קופת החולים כחולים ב'מחלה קשה'. מומלץ לוודא הגדרה זו מול הרופא המטפל בקופת החולים.

 

החזרי נסיעות והוצאות בתי מלון לטיפולים

 

סל הבריאות הממלכתי מקנה מימון מלא להחזרי נסיעות לטיפולים כימותרפיים והקרנות לחולי סרטן, לרבות לחולות בסרטן השד.

 

החזרי הנסיעות הלוך וחזור יינתנו לפי הגשת קבלות בגובה דמי תחבורה ציבורית, ובכפוף לאישור טיפול מהמכון האונקולוגי. חולה הנוסעת ברכב פרטי תקבל החזר לפי תעריף קבוע של עלות התחבורה הציבורית (מלבד מקופת חולים מכבי שמחזירה לפי קילומטרים בהתאם לחישוב - מספר הטיפולים כפול מחיר ליטר דלק אוקטן 95 כולל דמי השירות בתחנת הדלק כפול מספר הקילומטרים הלוך וחזור, כשהתוצאה מחולקת ל-10). כמו כן, מטופלת שנוסעת באמבולנס או במונית תקבל החזר של 50% מההוצאה.

 

מעבר לכך, קופות החולים מציעות החזרים שונים למטופלים במכוני הקרנות או בכימותרפיה במוסדות רפואיים מרוחקים ממקום המגורים:

 

כללית: בכללית ניתנים לכלל המאובחנות בסרטן השד במרחק של 30 ק"מ ויותר מהמקום בו הן מקבלות טיפול וללא חלופה קרובה יותר – השתתפות בהוצאות שהייה במעון, החזר הוצאות שהיית מלווה – בכפוף להמלצת המכון האונקולוגי על הצורך במלווה, או לחילופין החזר כספי באישור המנהל הרפואי במחוז.

 

מכבי: במכבי מוצעת לכלל המאובחנות בסרטן השד המטופלות בהקרנות במסגרת של 5 ימים בשבוע, ומתגוררות במרחק 40 ק"מ ומעלה מהמכון המטפל – התחייבות לחודש שהות במעונות שבהסכם. טיפולי כימותרפיה מזכים במכבי החזר על הוצאות שהייה במעון שבהסכם לחמישה ימים בכל טיפול (קורס) כשהמצב התפקודי אינו מאפשר הגעה יומיומית לטיפול, כשהמטופלת מתגוררת לבדה וללא אנשים שיסייעו לה בביתה, וכשמתעוררות תופעות לוואי ובעיות רפואיות שמצריכות מעקב רפואי.

 

מאוחדת: מאוחדת משתתפת בגובה של 50% בהוצאות שהייה/לינה של מאובחנות בסרטן השד המתגוררות מחוץ לאזור בו נמצא בית החולים או המכון האונקולוגי בו הן מטופלות. הזכאות מותנית בשהיית החולה באחת מהמסגרות הבאות: "תל אביב הקטנה" בתל אביב, מעון "צ'ארלס קלור" בגבעתיים או ב"נווה עמית" / "מעון הרופא מוצא" - לטיפולים באזור ירושלים.

 

לאומית: לאומית מאפשרת השתתפות במימון מעון לחולות בסרטן השד הגרות מחוץ לאזור המרכז ומקבלות טיפולים במכונים האונקולוגים של בתי החולים במרכז הארץ, כאשר הזכאות ניתנת לחולות שמקום מגוריהן מרוחק מבית החולים מעל 30 ק"מ וצריכות להימצא בקרבתו, על פי שיקולים רפואיים של לאומית באחד משני מעונות: מעון צ'ארלס קלור בגבעתיים ומכון בית אורנית של עזר מציון.

 

טיפולי שיניים

 

חולות בסרטן השד זכאיות לטיפולי שיניים בסל הבריאות הממלכתי, במידה והן מקבלות טיפול כימותרפי או קרינתי.

 

לפני הטיפול בכימותרפיה/ הקרנות, קופת החולים תשתתף ב-50% מעלות טיפול משמר וטיפול משקם, לפי תעריפי רשת מרפאות השיניים של הקופה.

 

לאחר טיפול בכימותרפיה/ הקרנות יינתן כיסוי מלא לטיפול משמר/ משקם עד לשנתיים מסיום הטיפול.

 

טיפולי השיניים בסל ניתנים במרפאות השיניים של קופות החולים. בנוסף, ניתן לקבל החזר מהקופה על טיפולי שיניים שנעשו במרפאות פרטיות בהתאם למחירון הטיפול ברשת מרפאות השיניים של הקופה.

 

טיפולים משמרים כוללים סילוק מוקדי זיהום, מניעת דימומים, ריפוי פצעים, טיפול בעששת ובכאבים וסילוק אבנית, וטיפולים משקמים כוללים מבנה מיידי (לא יצוק), תותבות מאקריל – שלמות וחלקיות וכתרים זמניים. כתרים קבועים אינם כלולים בסל.

 

תמיכה נפשית

 

אישה החולה בסרטן השד זכאית לתמיכה נפשית. כיום ניתן לקבל תמיכה נפשית דרך קופות החולים, לאחר הרפורמה בבריאות הנפש, וכן באמצעות עובדות סוציאליות במחלקות האונקולוגיות בבתי החולים.

 

כמו כן, חולי סרטן יכולים לפנות לפסיכו-אונקולוגים במחלקות האונקולוגיות בבתי החולים או לבקש מימון לטיפולים פסיכולוגיים באמצעות עמותות שונות.

 

רפואה משלימה

 

בחלק מבתי החולים שבהן פועלות מחלקות אונקולוגיות מוצעים טיפולים ברפואה משלימה המותאמים לחולי סרטן לצורך טיפול בתופעות הלוואי שכרוכות במחלה ובטיפולים ולשיפור איכות החיים, בעלויות מופחתות, לרבות טיפולי דיקור (אקופונקטורה), רפלקסולוגיה, נטורופתיה, שיאצו, עיסוי, מדיטציה ועוד. מומלץ לברר במחלקה האונקולוגית בה אתם מטופלים על אפשרות זו.

 

המחירים לביקור נעים לרוב סביב כ-200 ש"ח ובחלק מבתי החולים ניתנות הנחות למבוטחים בביטוחים משלימים של חלק מקופות החולים.

 

עוד על רפואה משלימה לסרטן השד

 

קנאביס רפואי

 

כיום חולי סרטן רשאים להגיש בקשה לקבלת קנאביס רפואי. ישנם רופאים אונקולוגים המוסמכים על ידי היחידה לקנביס רפואי (יק"ר) במשרד הבריאות לספק למטופלת מרשם לקנאביס רפואי במעמד הביקור, וכמו כן – רופאים מומחים אחרים רשאים להגיש בקשה למשרד הבריאות על גבי טופס ייעודי. הקנאביס הרפואי ניתן ברכישה דרך בתי מרקחת מורשים שקיבלו אישור למכירת החומר.

 

לפי נוהל משרד הבריאות שעודכן לאחרונה בינואר 2022, רשאים לקבל אישור לקנאביס רפואי המטופלים למחלת סרטן פעילה או בעת טיפול להקלה על תסמיני המחלה או בתופעות הלוואי של הטיפול, לרבות תופעות לוואי של כימותרפיה, אימונותרפיה והקרנות; כאבים על רקע מחלת הסרטן או הטיפול, לאחר ניסיון משמעותי בתרופות המקובלות; ותסמינים של חוסר תיאבון, בחילות והקאות כתוצאה מהמחלה או מהטיפול.

 

עוד על קנאביס רפואי

 

מיצוי זכויות מול קופת חולים

 

במקרה של סירוב מצד קופת החולים לממן תרופה לסרטן שאיננה בסל – ניתן לערער לוועדת חריגים של קופת החולים ובהמשך לנציבות תלונות ציבור במשרד הבריאות.

 

ועדת חריגים בקופה מחויבת לדון באופן ענייני בכל פנייה ולפרט את החלטותיה באופן מנומק, ומחויבת לחשוף בפני הפונה את כל המסמכים הקשורים לדיון בעניינו.

 

הפנייה לוועדת חריגים יכולה להיעשות ישירות על ידי החולה עצמו או באמצעות עורך דין, מיופה כוח או רופא.

 

אפיק נוסף במקרה של סירוב הקופה למימון טיפול הוא בפנייה לנציבות קבילות ציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי במשרד הבריאותלפני פנייה לנציבות, מומלץ לפנות לנציבות פניות ציבור בקופת החולים בה הנכם מבוטחים. הגשת קבילה למשרד הבריאות ניתן לשלוח באמצעות טופס מקוון באינטרנט, וכן באמצעות הדואר, טלפון או פקס, כמפורט באתר משרד הבריאות.

 

עיון בקבילות שטופלו בשנים האחרונות במשרד הבריאות מעלה מספר מקרים שבהם מקשות קופות החולים על מיצוי זכויות לקבלת תרופות המיועדות לחולות סרטן השד וכן בדיקות אבחנתיות לחולות:

 

אישור MRI שד

 

קופות החולים מקשות לעיתים על אישור בדיקת הדמיה מסוג MRI שד, ואף הנציבות נדרשה לכך לאורך השנים האחרונות.

 

חוזר של משרד הבריאות מיוני 2017 קבע התוויות לביצוע בדיקות MRI שד במסגרת הסל אחת לשנה מגיל 25 ואילך או 10 שנים מוקדם יותר מאבחנת סרטן שד, סרטן שחלות או סרטן הקשור לתסמונת סרטן תורשתית אצל קרובת משפחה מדרגה ראשונה או שנייה. הבדיקה כלולה בסל בתנאים אלה לנשים נשאיות מוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2; נשים נשאיות מוטציות בגנים נוספים שמעלים את הסיכון לסרטן השד, לרבות בגנים PTENP53PALB2CDH1 ו-STK11; נשים בסיכון של 20% או יותר לחלות בסרטן השד לאורך חייהן, לפי הערכת סיכון במודלים מקובלים; נשים עם קרוב משפחה מדרגה ראשונה או שנייה נשא מוטציה פתוגנית באחד מהגנים BRCA1BRCA2PTEN ו-P53 שלא נבדקו בעצמן לקיום מוטציה בגן; ונשים שעברו קרינה טיפולית לבית החזה בגילי הילדות.

 

כמו כן הבדיקה כלולה בסל כבדיקה אבחונית משלימה לבדיקות אחרות לנשים עם חשד לדלף סיליקון או פקיעת תותב ולנשים שמאובחנות עם גידולים סרטניים בבלוטות הלימפה בבית השחי החשודות לסרטן סמוי בשד, כשבדיקות ממוגרפיה ו/או אולטרה סאונד של השד יוצאות תקינות, וכן במצבים נוספים פרטניים בקרב נשים שאובחנו בסרטן השד ועברו טיפולים למחלה.

 

דרישה להפסקת טיפול בתרופה לסרטן הכלולה בסל

 

לאחרונה אירעו מקרים בהם קופת חולים ביקשה להפסיק טיפול בתרופה לסרטן הכלולה בסל בטענה למיצוי טיפול לחולים אונקולוגיים, גם כשהרופאים המטפלים בבית החולים המליצו להמשיך וליטול אותה. בנייר עמדה שנוסח בנציבות בשנת 2015 בנוגע להפסקת הטיפול בתרופה אווסטין נקבע כי על הקופה להמשיך לממן את התרופה כל עוד הרופאים המטפלים המליצו על נטילתה, ואין באפשרותה לקטוע את הרצף הטיפולי בחולה.

 

סירוב לאשר תרופה לסרטן שהוגבלה בסל רק לאחר טיפול בתרופה ספציפית קודמת

 

לחולי סרטן המטופלים בתרופות ביולוגיות מומלץ להכיר גם את 'הלכת אליאב'.

 

הלכה זו נשענת על פסק דין שניתן בשנת 2010 במסגרת עתירה לבית הדין לעבודה של חוה אליאב נגד שירותי בריאות כללית, שבמהלכו נקבע כי מטופלים שנדרשים לטיפול בתרופה ביולוגית/ אימונותרפית מתקדמת לסרטן אשר מוגבלת לקו טיפול מתקדם רק לאחר מתן קו טיפול תרופתי קודם (בתרופה הורמונאלית או כימותרפית) יוכלו לקבל את התרופה הביולוגית גם ללא טיפולים קודמים, במקרים בהם הוכחה מניעות רפואית לקבל הקו הטיפולי הראשון מחשש לסיכון חיים, למשל "נוכח מצבו של החולה המסוים, בנסיבותיו, גילו המתקדם, סוג המחלה ומאפייניה, מחלות הרקע מהן הוא סובל וכיוצא באלה".

 

בנייר עמדה שפורסם בדו"ח הנציבות לשנים 2014-2013 נקבע כי חולים שטיפול כימותרפי עשוי לסכן את חייהם – נכללים בהגדרת הזכאות לטיפול המתקדם גם מבלי שעברו טיפול כימותרפי קודם. בהמשך הורחבה הלכת אליאב, ובמסגרת קביעות הנציבות הוחלט על שורת נסיבות שבהן רואים תנאי שנקבע למתן תרופה ככזה שנתקיים. בין המצבים נקבע בנציבות כי במידה והותנה מתן תרופה מתקדמת במתן קו טיפול קודם בתרופה אחרת, אם נקבע שמתן התרופה האחרת אינו צפוי להיות אפקטיבי – יש בכך עילה כדי לאפשר את מימון התרופה המתקדמת בסל. 

 

חניה בבית חולים

 

בהתאם לנוהל של משרד הבריאות שנכנס לתוקף במאי 2017, קיים פטור מתשלום חניה בבית חולים למטופלים אמבולטוריים, אשר חייבים להגיע למרכז הרפואי לטיפול למשך חודש לפחות, בתדירות של לפחות פעמיים בשבוע, החל מתחילת הטיפול, וכן לבני משפחה של מאושפזים מעל ל-14 יום ובעלי תעודת נכה.

 

אביזרים

 

פרוטזת שד וחזייה ראשונה

 

נשים לאחר ניתוח כריתת שד נדרשות להתאמת פרוטזות ולחזיות מיוחדות, המבוצעת לרוב בחנויות ייעודיות.

 

משרד הבריאות – באמצעות לשכות הבריאות המחוזיות – משתתף במימון פרוטזת שד (גם פרוטזה לנשים שעברו כריתה חלקית) וחזייה ראשונה, ומאפשר החזר מעלות מרבית של 800 ש"ח לפרוטזה חדשה אחת לשנתיים, וכן החזר בהיקף של 200 ש"ח לרכישת החזייה הראשונה בלבד. ב-2017 בוטלה ההשתתפות העצמית ברכישת פרוטזת שד וחזייה ראשונה. ההחזר ניתן רק לנשים שלא ביצעו שחזור שד.

 

החזר של 100% מהעלות המרבית שנקבעה לפרוטזה וחזייה ראשונה יינתן לחולות שמקבלות גמלת זקנה ותוספת השלמת הכנסה; למקבלות גמלת שאירים ותוספת השלמת הכנסה; למקבלות גמלת נכות מלאה; למקבלות גמלת הבטחת הכנסה; ולנשים ממשפחות שהכנסתן נטו היא בגובה של גמלת זקנה ותוספת השלמת הכנסה.

 

לצורך קבלת ההחזר יש לפנות ללשכת הבריאות המחוזית על פי מקום המגורים של החולה, ולצרף תעודה רפואית המעידה על ניתוח כריתת שד ללא שחזור ; חשבונית מס או קבלה מקורית המעידה על רכישת הפרוטזה; וחשבונית מס או קבלה המעידה על רכישת חזייה; ומילוי טופס ייעודי ובו פרטים אישיים, שם בנק להעברת ההחזר, צילום צ'ק אישי ושם קופת החולים בה החולה מבוטחת. החזר של 100% מותנה באישור עובדת סוציאלית של לשכת הבריאות באזור המגורים.

 

מעבר לכך, קופות החולים השונות מציעות תוכניות להחזר עבור פרוטזה ו/או חזייה ראשונה דרך הביטוחים המשלימים.

 

מכבי: מבוטחות ב"מגן כסף" זכאיות להחזר לפרוטזה עד לתקרה של 172 ש"ח אחת לשנת חברות, ומבוטחות "מגן זהב" ו"מכבי שלי" זכאיות להחזר עד תקרה של 445 ש"ח, נכון לקיץ 2022. בשני הביטוחים מדובר על הסכום הנמוך מבין השניים, אחת לשנת חברות.

 

מאוחדת: מבוטחות "מאוחדת עדיף" זכאיות להחזר לפרוטזה של 50% בהעדר כיסוי של משרד הבריאות, ועד לתקרה של 750 דולר בשנה לכל האביזרים.

 

פאה

 

חולים אונקולוגיים שעוברים טיפולים כימותרפיים והקרנות חשופים בין השאר לאובדן שיער, ורבים מהם מחפשים להסתיר את השינוי החיצוני באמצעות פאה.

 

סל הבריאות הממלכתי אינו מכסה כיום עלות של פאות עבור חולים אונקולוגיים, ובפועל עלותה של פאה עשויה להגיע לכ-3,000-2,000 ש"ח ומעבר לכך.

 

בקופות החולים השונות מציעים כיום החזרים עבור פאות לחולי סרטן:

 

כללית: לכלל מבוטחות הקופה המטופלות בכימותרפיה ו/או הקרנות מתאפשר בסל הקופה החזר של עד 333 ש"ח בשנה לרכישת פאה בכל שנת חברות. בכללית מושלם ופלטינום מתאפשר 85% החזר עד לתקרה של 1,445 ש"ח בכל שנת חברות, נכון לקיץ 2022.

 

מכבי: למבוטחות במכבי מגן כסף, מגן זהב ומכבי שלי מתאפשר החזר של 83% לרכישת פאה אחת לכל שנת חברות, עד לתקרה של 591 ש"ח למבוטחות בתוכנית "מכבי כסף" ועד לתקרה של 1,487 ש"ח למבוטחות במכבי זהב ומכבי שלי. נכון לקיץ 2022.

 

מאוחדת: למבוטחות בתוכניות "מאוחדת עדיף" ו"מאוחדת שיא" מתאפשר 50% החזר לתקרה של 1,769 ש"ח לרכישת פאה אחת לכל שנת חברות, נכון לקיץ 2022.

 

לאומית: לכלל חולות סרטן השד המטופלות בכימותרפיה ו/או הקרנות מתאפשר בסל הקופה החזר של 33% ועד תקרה של 333 ש"ח בשנה לרכישת פאה בכל שנת חברות. לחולות סרטן המבוטחות ב"לאומית כסף" מתאפשר החזר של 626 ש"ח וב"לאומית זהב" מתאפשר החזר של 1,593 ש"ח לרכישת פאה אחת לכל שנת חברות, נכון לקיץ 2022.

חלק מחולי הסרטן יכולים לקבל פאות בהשאלה דרך עמותות העוסקות בטיפול בחולים אונקולוגיים.

 

עוד על שיער וסרטן

 

זכויות בעבודה למאובחנות בסרטן השד

 

ימי מחלה

 

כל עובדת זכאית לצבירה של 1.5 ימי מחלה עבור כל חודש עבודה מלא, ועד לצבירה מקסימלית של 90 ימים. יחד עם זאת, ישנם מקומות עבודה שמטיבים עם העובדת בהקשר זה, ומאפשרים צבירה של יותר מ-90 ימי מחלה. חודש עבודה חלקי מזכה את העובדת בחלק היחסי. לעובד במשרה חלקית או עובד שעתי/יומי קיימת נוסחה לחישוב הזכאות לימי מחלה בהתאם לחוק.

 

בהתאם לתיקון לחוק דמי מחלה שנכנס לתוקף ביוני 2022, עובדת שחלתה במחלה ממארת ונעדרה בשל כך מעבודתה לשם טיפולים או בדיקות, תהיה זכאית לתשלום דמי מחלה כבר מהיום הראשון. הזכאות לתשלום דמי מחלה מהיום הראשון עומדת לאישה אף לאחר החלמתה, במקרה של היעדרות מעבודתה לשם טיפולים או בדיקות. 

 

חולת סרטן רשאית לנצל את כל ימי המחלה העומדים לרשותה בכפוף לאישור רופא, החל מיום אבחון המחלה.

 

באשר לתקופה מתום ימי המחלה ועד לקבלת קצבת נכות, הרי שהזכאות לקצבת נכות מתאפשרת מאז ינואר 2022 לאחר המתנה של 30 ימים בלבד (במקום 90 ימים בעבר). עבור חודש ההמתנה ניתן להגיש תביעה להבטחת הכנסה בביטוח הלאומי, כשהזכאות לקצבה זו תלויה בהכנסות בתקופה שבה המטופלת איננה מקבלת משכורת (הכנסות מעבודה ושלא מעבודה) ותלויה בבעלות על רכב (הזכאות להבטחת הכנסה ניתנת רק לבעלי רכב ששוויו נמוך מ-42,366 ש"ח, נכון לקיץ 2022). סכומי קצבת הבטחת הכנסה משתנים בהתאם לגיל החולה ולהרכב המשפחתי, ונעים בגילי 54-25 בין 1,803 ש"ח לחולה יחידה ועד 3,516 ש"ח ליחידה עם שני ילדים או יותר, ומגיל 55 עד גיל הפרישה בין 2,254 ש"ח לחולה יחידה ועד 4,588 ש"ח ליחידה עם שני ילדים ויותר, נכון לקיץ 2022.

 

חולות סרטן השד שמגישות תביעת הבטחת הכנסה גם פטורות מהתייצבות בשירות התעסוקה עד שישה חודשים – בכפוף לאישור רפואי.

 

יצוין כי בני זוג של חולות בסרטן השד רשאים אף הם להעדר מהעבודה עד 60 ימי מחלה בשנה, על פי מניין ימי המחלה שצבר בהתאם לוותק, וזאת בהבדל מהיעדרות של שישה ימים בלבד לשנה למחלה קלה של בן/ בת זוג.

 

פיצויי פיטורים

 

מעסיק אינו יכול לפטר עובדת שאובחנה כחולה בסרטן השד ללא סיבה מוצדקת אחרת, ואם יעשה זאת, הדבר ייחשב כהפרת חוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות, וניתן לתבוע אותו בשל כך.

 

במהלך מימוש ימי המחלה של העובדת, חל איסור על המעסיק לפטרה או להזמינה לשימוע, וזאת עד לסיום ימי המחלה שברשותה. בתום ימי המחלה הצבורים, החלטת המעסיק על פיטורים צריכה להיעשות בתום לב ולאחר שימוע. אם אישה תפוטר ממקום עבודתה או לא תקודם בו רק בשל מחלתה – היא תהיה רשאית לתבוע את מעסיקה על-פי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.

 

עובדים שהתפטרו בשל בריאות לקויה שלהם או של בן/בת משפחתם, עשויים להיות זכאים, בתנאים מסוימים, לפיצויי פיטורים ממעסיקם, ובתנאי שבין העובד/ת לבין המעסיק התקיימו יחסי עובד-מעסיק במשך שנה לפחות.

 

כמו כן, חולת סרטן שהתפטרה מעבודתה בשל מצבה הרפואי רשאית לקבל דמי אבטלה מהביטוח הלאומי באופן מידי וללא תקופת המתנה, בכפוף להצגת אישורים רפואיים על אבחון בסרטן.

 

ביטוחי בריאות פרטיים ופנסיה רפואית למאובחנות בסרטן השד

 

למאובחנות בסרטן השד מומלץ לבחון זכאויות בביטוחי בריאות פרטיים ובקרנות הפנסיה/ ביטוחי מנהלים שבהם הן מבוטחות.

 

בין השאר מומלץ לבדוק זכאות לתשלומים/ החזרים הבאים:

 

תשלום פיצוי על אבחון מחלה קשה: פוליסת ביטוח במחלות קשות מאפשרת למטופלת לקבל סכום כסף קבוע מראש בשל אבחון בסרטן השד – פיצוי כספי שעשוי לעמוד בין 50,000 ועד 500,000 ש"ח. גם ללא פוליסה זו – ישנן פוליסות שמציעות סכומי פיצוי חד פעמיים על אבחון מחלות קשות.

 

מימון תרופות שאינן בסל: חלק מפוליסות הביטוח הפרטיות מזכות חולות סרטן השד במימון לתרופות לסרטן שאינן בסל הבריאות – לרוב עד תקרת גג של מיליון ₪ לכל התרופות הנדרשות לכל המחלות שבהן תאובחן המבוטחת.

 

בדיקות גנומיות: מימון בדיקות גנומיות נרחבות של הגידול הסרטני – שמאפשר התאמת טיפול תרופתי אישי בהתאם למוטציות ספציפיות שמזוהות בדגימת הגידול שהוצאה בניתוח/ בביופסיה.

 

ניתוחים: מימון ניתוחים פרטיים בארץ ובחו"ל

 

ביטוח אובדן כושר עבודה: סעיף ביטוחי שכלול כיום בכל קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים ולעתים אף נרכש כביטוח נפרד על ידי המעסיק/על ידי עצמאים. ביטוח זה מקנה פיצוי כספי על אובדן כושר עבודה עקב תאונה או מחלה, לרבות סרטן השד. הכיסוי הוא לרוב עד לסכום של 75% מהמשכורת, וניתן רק בחלוף 90 יום ברצף מתחילת הפסקת העבודה. בפרק זמן זה, כחלופה לקצבת נכות של ביטוח לאומי. ב-90 הימים הראשונים להפסקת העבודה ניתן לנצל את ימי המחלה שהחולה צבר, ובהמשך להגיש בקשה לקצבת הבטחת הכנסה בביטוח הלאומי למימון הימים הנותרים – עד תחילת הפעלת תשלומי אובדן כושר עבודה.

 

פנסיה רפואית: דרך קרן הפנסיה יש לבדוק את הזכאות לקבלת פנסיה רפואית – כלומר לתשלומי פנסיה לכל החיים עוד לפני גיל הפרישה על רקע סרטן השד שפגע לצמיתות בכושר התעסוקה. לעובדי מדינה זכאות זו ניתנת דרך הוועדות הרפואיות לעובדי במדינה בלשכות הבריאות של משרד הבריאות. במקרים בהם מאושרת זכאות לפנסיה רפואית, זו לרוב ניתנת בסכום של 70% מהמשכורת. במקרה שוועדה רפואית בקרן הפנסיה דחתה את הבקשה לפנסיה רפואית – ניתן להגיש ערעור על החלטתה לוועדה העליונה של קרנות הפנסיה ובהמשך לבית המשפט.

 

סיעוד: מימון חלקי לטיפולים לחולי סרטן שהופכים לסיעודיים.

 

קצבת נכות למאובחנות בסרטן השד

 

קצבת נכות כללית לסרטן השד

 

קצבת נכות כללית היא קצבה חודשית המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי למי שלא יכולים לעבוד, או שיכולתם לעבוד פחתה בשל מצבם הבריאותי. הכרה באחוזי נכות לצורך קבלת קצבה לחולות בסרטן השד נעשית באמצעות פנייה לוועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי. הקצבה מחושבת לפי דרגת הנכות הרפואית ודרגת אי הכושר.

 

גם נשים שהכנסתן מעבודה (כשכירות או כעצמאיות) נמוכה מ-6,331 ש"ח ברוטו נכון לקיץ 2022, כלומר 60% מהשכר הממוצע במשק, עשויות להיות זכאיות לקצבה.

 

למטופלת שאובחנה עם סרטן השד מומלץ לפנות לביטוח הלאומי לקבלת קצבת נכות כללית לאחר שקיבלה תוכנית טיפולים מסודרת מהרופא על סמך ממצאי בדיקת ביופסיית שד, מאחר ולתוכנית יש השפעה על תהליך מיצוי הזכויות.

 

נכות רפואית

 

רכיב הנכות הרפואית נקבע לרוב בהסתמך על קריטריונים של ספר הליקויים. ככלל, לפי סעיף 21 לספר הליקויים שלביטוח לאומי, אחוזי הנכות בגידולים סרטניים נקבעים "בהתאם לפגימות באיברים ובמערכות הגוף השונות".

 

ככלל, לאחר מועד האבחון בסרטן השד נקבעים לחולות 100% נכות לתקופה זמנית של הטיפולים עקב הצורך בטיפול אינטנסיבי, לפי סעיף 'ליקוי מותאם' 1 (2) ב'.

 

אם החולה עוברת ניתוח כריתה בלבד, לרוב תקופת הנכות 100% נקבעת למספר חודשים, ובמידה והיא עוברת ניתוח והקרנות – כחצי שנה עד שנה, ובמידה והיא עוברת ניתוח וטיפול כימותרפי – תקופת הנכות הזמנית בהיקף של 100% עשויה לארוך שנה ויותרטיפולים הורמונאליים כמו טמוקסיפן אינם מזכים באחוזי נכות באופן אוטומטי, מאחר והם נחשבים לטיפול מניעתי במחלה.

 

בהמשך נקבעים אחוזי נכות קבועים לפי ספר המבחנים של הביטוח הלאומי, בהתאם לסוג הניתוח בשד שעברו החולות, כאשר לפי ספר הנכויות המעודכן נכון לאפריל 2020, אחוזי הנכות נקבעים על פי גילה של האישה ביום בו בוצעה כריתת השד: כריתת שדיים מלאה (מסטקטומי) או חלקית (למפקטומי) מאפשרת הכרה באחוזי נכות: כריתת שד אחד עד גיל 30 – 30% נכות, בין גיל 30 ל-45 – 25% נכות, ומעל גיל 45 – 15% נכות, ואילו כריתת שני השדיים עד גיל 30 – 50% נכות, בין גיל 30 ל-45 – 40% נכות, ומעל גיל 45 – 30% נכות.

 

שחזור שד עשוי להוביל לשינוי באחוזי הנכות. לפי חוזר של הביטוח הלאומי מאוקטובר 2011, ניתוחי שחזור שד מאפשרים אחוזי נכות ברמה של כמחצית מאלו שניתנים לניתוח כריתה, בהתאם לקריטריונים (גיל והאם נותח שד אחד או שני השדיים). עם זאת, בינואר 2018 קבע בית הדין לאזורי לעבודה בתל אביב בקביעה תקדימית – כי ביטוח לאומי נוהג "להעניש" נשים שעברו שחזור שד לאחר כריתה בהורדת אחוזי נכות, כי הנוהל הפנימי בנושא אינו מתיישב עם החוק. על רקע קביעה זו, במקרים מסוימים ניתן להיאבק משפטית במקרה של החלטה על הורדת אחוזי נכות לאחר שחזור שד.

 

אחוזי נכות נוספים נקבעים לעיתים לחולות שעברו כריתת שחלות ו/או כריתת רחם, וכן לחולות שנפגעו בתפקוד היד כתוצאה מכריתה של בלוטות הלימפה, לרבות בעקבות בצקת ו/או הגבלה בתנועות הכתף.

 

כמו כן, מתאפשרת דרגת נכות זמנית גבוהה יותר על רקע טיפולים תרופתיים אינטנסיביים. עם זאת, טיפול בתרופות בסיסיות כגון טמוקסיפן שיכול להינתן למשך שנים כטיפול מניעתי – אינו מזכה בתוספת אחוזי נכות. 

 

במידה ומאובחן בשלב כלשהו כי סרטן השד פיתח גרורות – ניתן לפנות שוב לוועדה הרפואית בביטוח לאומי ולהגדיל את אחוזי הנכות.

 

ככלל, סרטן שד גרורתי אמור לזכות ב-100% נכות לצמיתות, אך במקרים רבים גם חולות עם סרטן גרורתי מקבלות בשלב הראשון אחוזי נכות זמניים, ומקבלות אחוזים לצמיתות רק במקרה של התפשטות נרחבת של הגידול וגרורותיו.

 

מוטב לדעת כי ניתן לבקש גם בתום תקופת הטיפולים ועדה רפואית חוזרת כדי לקבוע אחוזי נכות נוספים, במידה והתפתחו סיבוכים הקשורים למחלה.

 

חשוב לדעת כי מעבר לאחוזי הנכות הישירים כתוצאה מסרטן השד, יש לאסוף תיעוד לכלל הסיבוכים הרפואיים שקיימים למטופל שיוכלו לזכות אותו באחוזי נכות נוספים ומצטברים, לרבות מצוקה נפשית ומחלות פסיכיאטריות מאובחנות, וכן מחלות נלוות, לרבות מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דםסוכרת סוג 2אי ספיקת כליות ואף השמנת יתר (במקרים של השמנה חולנית, כשמדד ההשמנה BMI הוא בין 35 ל-40 יחידות – נקבעים 10% נכות וב-BMI מ-40 יחידות ומעלה – 20% נכות).

 

נשאות של מוטציות גנטיות שמעלות את הסיכון לסרטן השד, ובעיקר המוטציות בגנים BRCA1 ו-BRCA2 שכיום כאמור כל אישה ממוצא אשכנזי יכולה לבדוק את נוכחותן בבדיקה הכלולה בסל הבריאות הממלכתי – אינה מזכה כשלעצמה באחוזי נכות, אולם נשים נשאיות המוטציות שעוברות ניתוחים מניעתיים לכריתת השד/ השחלות – זכאיות לאחוזי נכות על פי המגבלות הנובעות מהניתוחים.

 

דרגת אי כושר

 

דרגת אי כושר נקבעת על פי התרשמות חברי הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי מהירידה בכושר התפקוד בעקבות המחלה.

 

איך קובעים קצבת נכות כללית לנשים עם סרטן השד?

 

לצורך קבלת קצבת נכות יש צורך בהכרה בנכות רפואית בשיעור של לפחות 60%, או נכות רפואית של 40% – כשאחד הליקויים הוא לפחות בשיעור של25%.

 

כמו כן, הוועדה הרפואית צריכה לקבוע שהמטופלת איבדה מכושרה להשתכר בשיעור של 60% לפחות (הדרגות המזכות לקצבה של אי כושר הן 60%, 65% ו-74% - המוכרות לקצבה חלקית, ו-75% או 100% המוכרות לקצבה מלאה) או 50% לפחות לעקרת בית.

 

גובה הקצבה נקבע בהתאם לדרגת אי הכושר שנקבעה שנקבעו על ידי הוועדה הרפואית, ועודכן במהלך שנת 2021 בעקבות מאבק הנכים: נכון לקיץ 2022, דרגת אי כושר חלקי של 60% מזכה בקצבה חודשית של 2,135 ש"ח; דרגת אי כושר של 65% מזכה בקצבה של 2,273 ש"ח לחודש; דרגת אי כושר של 74% מזכה בקצבה של 2,522 ש"ח לחודש; ודרגת אי כושר מלאה של 75% או 100% מזכה בקצבה של 3,700 ש"ח לחודש. תוספות ניתנות בהתאם למבנה התא המשפחתי (בן זוג ומספר ילדים).

 

הקצבה ניתנת רק בחלוף 30 יום מהיום שבו הפסיקה המטופלת ברצף לעבוד כתוצאה מהמחלה. במהלך חודש זה יכולה המטופלת לנצל את ימי המחלה העומדים לרשותה במקום העבודה, ובהמשך להגיש תביעה להבטחת הכנסה (ראו פירוט בסעיף 'ימי מחלה'). 

 

הזכאות לתשלום רטרואקטיבי של הקצבה תהיה עבור 12 חודשים לכל היותר מיום הגשת התביעה.

 

קצבת נכות מעבודה לסרטן השד

 

קצבת נכות כללית מוגבלת רק למי שמשתכרת בעבודתה עד 60% מהשכר הממוצע במשק (עד 6,331 ש"ח לחודש, נכון לקיץ 2022) וניתנת בסכומים הנגזרים מדרגת אי כושר, ועשויה להגיע כאמור לקצבה מקסימאלית של 3,700 ש"ח לחודש ועד לגיל הפרישה בלבד. אולם בחלק מהמחלות קיימת האפשרות לבדוק את הזכאות לקצבה גבוהה בהרבה שנגזרת משכר העבודה, וזאת במידה וניתן להכיר בסרטן השד כנכות מעבודה בביטוח הלאומי או שניתן להכיר בה כנכות על רקע שירות צבאי/ במשטרה/ שב"ס דרך קצין התגמולים באגף לשיקום נכים במשרד הביטחון. הכרה זו מתאפשרת על רקע חשיפה תעסוקתית לגורמי סיכון שנקשרו במחקרים לסרטן השד, למשל חשיפה למזהמים שנקשרו במחקרים למחלה בקרב עובדי תעשיה ומעבדות.

 

מספר מחקרים בספרות הרפואית קושרים בין סרטן השד לחשיפות חריגות במקום העבודה: בישראל, מחקר שנערך במכון הלאומי לרפואה תעסוקתית וסביבתית ופורסם בנובמבר 2006 בכתב העת American Journal of Industrial Medicine, מצא סיכון גבוה יותר פי 5.3 לסרטן השד בקרב נשים שחשופות בעבודתן לקרינה מייננת, וכן סיכון גבוה פי 2.1 בקרב עובדות בתעשיית הטקסטיל, ככל הנראה על רקע חשיפה לאבק הכותנה וחומרים נוספים שחשודים כמסרטנים בבני אדם. יש מחקרים שקושרים בין מקצועות נוספים לסיכון מוגבר לסרטן השד על רקע חשיפה לחומרים מסוכנים, לרבות עבודה בענף המזון (ייצור ושירותים), ניקוי, קוסמטיקה, ספרות, דפוס, תעשיות כימיה ופרמצבטיקה ורדיולוגיה. מחקר ישראלי שפורסם בדצמבר 2003 בכתב העת American Journal of Industrial Medicine מצא עודף תחלואה מובהק בסרטן שד פי 2.3 בהשוואה לאוכלוסייה הכללית בקרב עובדות מעבדות למחקר רפואי שנחשפו לחומרים מסרטנים במקום העבודה. כמו כן, קיימים מחקרים שקושרים גם בין סרטן השד לעבודה במשמרות לילה לתקופה ממושכת – על רקע הפרעות לשעון הביולוגי של הגוף (השעון הצירקאדי).

 

חשוב לציין כי עד כה מספר המקרים שבהם הוכרה סרטן השד כמחלת מקצוע בביטוח הלאומי הם בודדים ביותר. במאי 2017 דווח כי לאור פסיקת בית דין לעבודה, נאלץ הביטוח הלאומי להכיר לראשונה בסרטן השד כמחלת מקצוע אצל גבר שחלה בסרטן השד לאחר שהועסק 20 שנה במפעל לייצור חפצי יודאיקה ונחשף לחומרים מסוכנים. עם זאת, במקרים רבים דוחים בתי דין לעבודה תביעות להכרה בסרטן השד כמחלת מקצוע, למשל בפסק דין שניתן ביוני 2017 בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בעניינה של חולת סרטן השד שעבדה כצלמת ונחשפה בעבודתה לחומרים כימיים בתחום הצילום ובפסק דין של בית הדין האזורי לעבודה בירושלים שניתן ביולי 2019 בעניין חולת סרטן השד שעבדה כחוקרת ביולוגית במעבדות מחקר שונות.

 

קצבאות נוספות

 

קצבת שר"ם

 

חולות בסרטן השד שאינן זכאיות לקצבת נכות, כי הן משתכרות בעבודתן מעל ל-60% מהשכר הממוצע במשק – רשאיות לבקש קצבת שר"ם, גם אם הן מקבלות תגמולים דרך ביטוח אובדן כושר עבודה.

 

המדובר ב'קצבת שירותים מיוחדים' – קצבה כספית למי שנזקקים לסיוע במידה רבה בביצוע פעולות יומיומיות בסיסיות, לרבות אכילה, רחצה, לבוש, ניידות בבית ושליטה על הפרשות. הקצבה ניתנת רק למי שאינה מקבלת במקביל קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה דרך הביטוח הלאומי, ובתנאי שהכנסתה החודשית מעבודה אינה עולה על 52,755 ₪ (פי 5 השכר הממוצע במשק). נכון לקיץ 2022. הבקשה לקצבת שר"ם עשויה להיות מוגשת יחד עם בקשה לקצבת נכות או בהמשך.

 

קצבת שר"ם ניתנת בהתאם לאחוזים קבועים, ועלתה משמעותית בשנים האחרונות בעקבות מאבק הנכים: נכון לקיץ 2022, אלו שנקבעו כזכאים ל-50% קצבה, הזקוקים לעזרה רבה בביצוע רוב פעולות היומיום, מקבלים 1,527 ש"ח בחודש; 112% קצבה הניתנים לאלו הזקוקים גם להשגחה מתמדת, עומדים על 3,534 ש"ח בחודש; 188% קצבה הניתנים לאלו שבנוסף לקריטריונים אלה גם תלויים לחלוטין באדם אחר מקבלים קצבה של 5,641 ש"ח בחודש; והחל מינואר 2022 נוספה קצבה בשיעור 235% לאלו שתלויים באדם אחר במידה רבה במיוחד בסכום של 7,168 ש"ח בחודש. ניתן לקבל לקצבת שר"ם רטרואקטיבית עד שישה חודשים לפני יום הגשת התביעה לקצבה.

 

מאובחנות עם סרטן השד שמקבלות טיפולים כימותרפיים, זכאיות לקבל קצבת שירותים מיוחדים בשיעור של 50% (קצבה חלקית על סך 1,527 ש"ח). על פי רוב, ביטוח לאומי לא יזמנן לוועדה לשם בדיקת יכולתן לבצע פעולות יומיומיות בסיסיות באופן עצמאי. לשם בחינת זכאות לקצבה, יש להגיש תביעה לקצבת שירותים מיוחדים לביטוח הלאומי.

 

נשים אחרי גיל פרישה אינן זכאיות לקצבת שר"ם, ולכן עליהן לפנות בתביעה לגמלת סיעוד המקנה עזרה בעבודות הבית וקצבה כספית (ראו הסבר בהמשך). חולות שהחלו לקבל טיפול לפני גיל הפרישה רשאיות להמשיך גם לאחר גיל הפרישה לקבל את גמלת הסיעוד בכסף, כפי שקיבלו בקצבת השר"ם. אולם חולה בסרטן השד שהחלה בטיפול לאחר גיל הפרישה אינה יכולה לקבל שר"ם ומקבלת במקום זאת גמלת סיעוד – כעזרה בעבודות הבית/ בקצבה כספית. 

 

קצבת תלויים

 

בתקופה בה מקבלות חולות בסרטן השד קצבת נכות, לרבות אם מדובר בקצבה לנכות זמנית, הן עשויות להיות זכאיות במקביל גם לקצבת תלויים (או "תוספת תלויים"), העומדת על 572 עד 974 ש"ח לכל ילד, עד שני ילדים, בהתאם לאחוז דרגת אי כושר.

 

ניתן לקבל קצבת תלויים גם עבור בן/ בת זוג, בתנאי שהכנסתו עד סכום העומד נכון לקיץ 2022 על 6,014 ש"ח לחודש, ובתנאי שמקבלת הקצבה אינה עקרת בית. סכום התוספת עבור בן הזוג עומדת על 715 עד 1,192 ש"ח בהתאם לאחוז דרגת אי הכושר.

 

עקרת בית זכאית לקצבת תלויים רק עבור שני ילדים, ואינה יכולה להחליף את הקצבה לאחד הילדים בקצבה לבן הזוג.

 

הקצבה ניתנת בהתאם למבחן הכנסה.

 

קצבת ניידות

 

חולות בסרטן השד המוגבלות בניידות זכאיות לקצבת ניידות מהביטוח הלאומי, לכיסוי הוצאות הנסיעה למקום העבודה.

 

סכום קצבה זו עומד על 2,364 ש"ח לחודש לחסרי רכב, נכון לקיץ 2022, ואילו הסכום לבעלי רכב משתנה בהתאם לסוג האביזרים הנדרשים למוגבלים בניידות וסוג הרכב. במסגרת קצבת הניידות, אם המרחק מבית המוגבל בניידות למקום העבודה וחזרה 40 ק"מ לפחות, תשולם תוספת לקצבה לשם השתתפות בהוצאות הנסיעה הנוספות. כמו כן ניתנים במסגרת הקצבה הלוואה עומדת לקונה רכב ראשון או להחלפת רכב, הלוואות מקרן הלוואות לקונה רכב חדש, מימון והלוואות לרכישת אביזרים מיוחדים לרכב, הלוואה לרכישה והתקנה של מתקן הרמה לכיסא גלגלים לרכב ומימון שיעורי נהיגה ברכב הכולל אביזרים מיוחדים. מוגבלים בניידות שרכשו רכב באמצעות הלוואה עומדת ומקבלים קצבת ניידות, זכאים לשירותי גרירה, ללא רכב חלופי.

 

לקבלת הזכאות על המטופלת להוכיח פגיעה בניידות, למשל לאחר נכות שנגרמה על רקע ניתוח מורכב.

 

גמלת סיעוד

 

לאחר גיל הפרישה, כשאין עוד זכאות לקצבת שר"ם, נכה שהגיעה לגיל הפרישה ושוהה בביתה, וזקוקה לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות – זכאית להגיש בקשה לגמלת סיעוד.

 

הזכאות לגמלה זו נבחנת בהתאם לתלות של המטופלת בעזרה, ונקבעת באחוזי תלות – עד מקסימום 168%. כשהגמלה כוללת שירותים לרבות טיפול בבית, ביקור במרכז יום, וכן אספקת משדר מצוקה, מוצרי ספיגה ושירותי כביסה.

 

זכאות לגמלת סיעוד תלויה בתלות של המטופלת בעזרת הזולת, ואינה ניתנת אוטומטית לכלל החולות או המחלימות מסרטן השד.

 

נכון לקיץ 2022, גמלת סיעוד ניתנת בעזרה במימון עובד זר או עובד ישראלי לטיפול במבוגר או בכסף, בהתאם לנקודות שירות שנקבעות עבור כל נפגע על פי רמת התלות בזולת, בהתאם לשש רמות שנקבעות על פי מידת התלות בזולת וההשגחה הנדרשת. מקבלות קצבת סיעוד ברמה 1 זכאיות לקצבה בכסף בסכום של 1,408 ש"ח לחודש או בשירותי סיעוד, וניתן לבצע החלפה כספית של שעת טיפול סיעודי ב-256 ש"ח. מקבלות קצבת סיעוד ברמות 2 עד 6 רשאיות להחליף חלק מהשעות השבועיות שנקבעו להן לכסף, וכך למשל מקבלות קצבה ברמה 6 יכולות להחליף עד 10 שעות שבועיות לכסף בסכום של 2,049 ש"ח בחודש. חלק משעות הטיפול ניתנים להחלפה גם לשירותים נוספים, לרבות ביקור במרכז יום, חברות בקהילה תומכת, מוצרי ספיגה, לחצן מצוקה ושירותי כביסה. המעסיקות מטפל/ת זר/ה בהיקף של לפחות 12 שעות ביממה – 6 ימים בשבוע, כשהמטפל/ת מועסק/ת בחוזה כתוב ואינו/ה קרוב/ת משפחה – זכאיות לקבל את מלוא גמלת הסיעוד כסף, עד לסכום מקסימלי של 5,326 ש"ח למעסיקות עובד/ת זר/ה ו-6,146 ש"ח למעסיקות עובד/ת ישראלי/ת, נכון לקיץ 2022. במקרים בהם מועסק/ת מטפל/ת זר/ה על ידי חברת הסיעוד, המטופלת מממנת בעצמה את יתרת השעות הנוספות הדרושה מעבר לשעות להן הייתה זכאית בגמלת הסיעוד – עד להיקף של משרה מלאה.

 

הפנייה לביטוח לאומי לצורך גמלת סיעוד ועזרה סיעודית של עובד זר – צריכה להיעשות בהקדם האפשרי, מאחר והטיפול בבקשות אלה אורך לרוב זמן רב – כשלושה חודשים בממוצע.

 

גמלת סיעוד מהווה תחליף לקצבת שר"ם, ולכן מומלץ למטופלות שהגיעו לגיל הפרישה והוכרו עם נכות כללית לשקול איזו גמלה עדיפה להן.

 

הטבות הנגזרות מאחוזי נכות כללית

 

הכרה באחוזי נכות מאפשרת לחולות בסרטן השד הטבות נוספות מעבר לקצבה החודשית במטרה להקל על חייהן.

 

סיוע בתעסוקה ובלימודים 

 

חולות בסרטן השד שנקבעו להן לפחות 20% נכות, ואינן יכולות לשוב לעבודתן הקודמת או לעבודה אחרת שתואמת את השכלתן, כישוריהן וניסיונן המקצועי – זכאיות להפניה לשיקום מקצועי, שירותי מרכז הכוון תעסוקתי של משרד הכלכלה ומרכז רבדים, וסיוע בלימודים – לרבות שכר לימוד אוניברסיטאי, קורס פסיכומטרי, הוצאות נסיעה ללימודים בתחבורה ציבורית, השתתפות בשכר דירה במידה ומקום הלימודים מרוחק יותר מ-40 ק"מ מהבית – באישור פקיד השיקום, שירותי תמיכה והנגשה ודמי שיקום המשולמים לאלו הלומדות 20 שעות בשבוע ומעלה (ובמצבים מסוימים ללומדות מעל ל-16 שעות בשבוע).

 

הנחה בעמלות הבנקים

 

 40%נכות מאפשרים הנחה בעמלות בבנקים, שמשמעותה כי ארבע פעולות בבנק יחושבו במחירן כעמלה אחת בערוץ ישיר.

 

תו נכה ואגרת רישוי מופחתת

 

חולות בסרטן השד המחזיקות ברכב עם 60% נכות זכאיות לאגרת רישוי מופחתת בסכום שעומד נכון לקיץ 2022 על 26 ש"ח בלבד.

 

כמו כן, באפשרותם של חולי סרטן להגיש במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים בקשה לתג חניה לנכה, כשנקבע כי "תנועתם ללא רכב בדרכים עלולה לערער את מצב בריאותם".

 

תו נכה ניתן עבור עד שני כלי רכב המשמשים להסעת הנכה, לרבות פטור מתשלום על חניה במקום ציבורי. 

 

יש לדעת כי לא כל חולה סרטן שעובר טיפולים זכאי לתו נכה, אלא רק מי שיש לו קושי להתנייד, והנושא נבדק לאחר הגשת הבקשה למשרד התחבורה על ידי רופא שמברר האם קיימת מוגבלות בהליכה.

 

תו נכה יכול להינתן באופן זמני, למשל בתקופת התאוששות לאחר ניתוח שמוביל למגבלה בניידות.

 

הטבות בהשקעות

 

75% נכות מאפשרים פטור ממס בעת משיכת כספים מקופת גמל לפני מועד הפירעון.

 

הנחה במס רכישה בקניית דירה 

 

מקבלי קצבת נכות בעלי דרגת אי כושר לצמיתות בשיעור של 75% לפחות, ומי שנקבעה להם נכות רפואית משוקללת בשיעור של 90% ומעלה או מי שנקבעה להם נכות רפואית לצמיתות בשיעור של 100% – עשויים להיות זכאים להנחה במס רכישה בגובה 0.5% בקניית דירה למגורים או על קרקע לבניית דירת מגורים, לפי תקנות מס שבח מקרקעין.

 

פטור מתשלום ביטוח לאומי

 

מקבלות קצבת נכות שאין להן הכנסה אחרת פטורות מתשלום דמי ביטוח לאומי, כל עוד הן מקבלות קצבה.

 

מטופלת שנקבעה לה דרגת אי-כושר להשתכר בשיעור של 75% לפחות לשנה ומעלה זכאית לפטור מתשלום ביטוח לאומי, גם אם יש לה הכנסה נוספת, אולם אם היא עובדת – היא חייבת בתשלום לביטוח הלאומי. פרטים על ההטבה ניתן לקבל במחלקת הגבייה במוסד לביטוח לאומי.

 

פטור ממס הכנסה

 

חולי סרטן אשר עובדים ומשתכרים למחייתם עם 90% נכות משוקללים ומעלה למשך חצי שנה לפחות זכאים לפטור ממס הכנסה – זכאות שנחשבת לבעלת שווי כספי משמעותי. את הבקשה לפטור זה יש להגיש ישירות למס הכנסה, והניירת מועברת לביטוח הלאומי לוועדה הקובעת את הזכאות לפטור על פי חוק נפגעי עבודה, בהתאם לאותו ספר מבחנים המקנה אחוזי נכות בגין המחלה.

 

הפטור ניתן עבור חולות בסרטן השד שמגיעות ל-90% אחוזי נכות משוקללים או 100% נכות בסעיף אחד, כאשר בהבדל מהשיטה הקובעת נכות רפואית, בקביעת הזכאות לפטור ממס הכנסה יש אפשרות לצבירת אחוזי נכות בשיטת שקלול אחרת.

 

הפטור המלא ממס ניתן החל מ-185 יום לאחר ההכרה בנכות, ועד תקרת הכנסה שמתעדכנת מדי שנה. את הפטור ממס הכנסה ניתן לבקש רטרואקטיבית עד שש שנים אחורנית מיום הגשת הבקשה. היקף הפטור ממס הכנסה הוא עד תקרת הכנסות בסכום של עד 628,800 ש"ח בשנה בהכנסות מיגיעה אישית (ממשכורת או עסק) ועד 75,360 ש"ח בשנה בהכנסות שלא מגיעה אישית (למשל משכר דירה), נכון לשנת המס 2022. במקרים שבהם נקבעה נכות, אולם לא משולמת קצבת נכות לפי חוק הנכים או לפי חוק נפגעי פעולות איבה – תקרת הזכאות לפטור עומדת נכון לשנת 2022 על 409,200 ש"ח בהכנסות מיגיעה אישית.

 

הזכאות מאפשרת גם פטור ממס הכנסה לפנסיונרים עם פנסיה גבוהה, ולעתים גם פטור ממס הכנסה על כספים של חולה שנפטר והגיעו ליורשיו כשהיו חייבים במס.

 

בנוסף, נקודת זיכוי במס הכנסה ניתנת לבן זוג של חולה שהוכר כנכה בתקופה שבה קיבל 90% נכות לפחות. יצוין כי נקודת זיכוי זו ניתנת רק לבני זוג נשואים ולא לידועים בציבור.

 

ארנונה

 

חולות בסרטן השד שמקבלות קצבת נכות בעלות דרגת אי כושר של 75% ומעלה, זכאיות להנחה של עד 80% בארנונה. מקבלות קצבת נכות שנקבעה להן נכות רפואית בשיעור של 90% ומעלה ודרגת אי כושר של פחות מ-75% – זכאיות להנחה של 40% בארנונה. בחלק מהרשויות המקומיות ניתנת הזכאות להנחה בארנונה רק בכפוף למבחני הכנסה.

 

שכר דירה

 

מקבלות קצבת נכות עם דרגת אי כושר השתכרות 75% ומעלה זכאיות לסיוע של עד ל-95% מגובה שכר הדירה, בהתאם לקריטריונים שקובע משרד השיכון, כשגובה ההטבה משתנה בהתאם למצב אישי (יחידה, זוג או משפחה ומספר הילדים), גיל, גודל היישוב ואזורי עדיפות.

 

תחבורה ציבורית וכניסות לאתרים

 

למקבלות קצבאות מהביטוח הלאומי נשלחת הביתה תעודת נכה המזכה בהטבות שונות, לרבות הנחות בכניסה לאתרים כגון מוזיאונים והנחות של עד 33% בנסיעה בתחבורה ציבורית – אוטובוס, רכבת ישראל (ברכישת כרטיסיה של שש נסיעות), רכבת קלה ומטרונית.

 

מים

 

מקבלות קצבאות עם נכות רפואית בגובה 70% ומעלה זכאיות להנחות בחשבון המים הבאות לידי ביטוי בתוספת של עד 7 מ"ק מים לפי התעריף הנמוך (התעריף המופחת) בעבור חודשיים, בחשבון המים הביתי.

 

טלפון ותשתיות

 

מקבלות קצבאות עם נכות רפואית בגובה 80% ומעלה זכאיות להנחה של עד 50% בתשלומים עבור שירותי חברת בזק (התקנת קו טלפון והעתקת קו טלפון) וכן להנחות בתשלום החודשי הבסיסי ובחבילות התקשורת השונות. הנחה זו ניתנת באמצעות פנייה של משרד הרווחה לחברת בזק – לפי הפרטים המופיעים בקישור הבא.

 

הנחה באגרות חינוך ומעונות

 

ישנן רשויות מקומיות המעניקות לחולות בסרטן השד בעלות תעודת נכה (המוכרות עם נכות כללית) הנחות באגרות חינוך לבתי הספר והגנים. מומלץ לברר את האפשרות לזכאות ברשות המקומית.

 

כדי לבדוק מה הזכויות והשירותים שמגיעים לך לפי מצבך הרפואי תוכלי להסתייע בפלטפורמה הדיגיטלית ״זה שלך״ או לפנות לעמותת אחת מתשע 

 

 

 

עו"ד בר חן-לוי היא אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת "אחת מתשע" – עמותה העוסקת בהעלאת מודעות לסרטן השד וקידום בריאות השד בישראל ומסייעת לנשים חולות סרטן השד ובני משפחותיהן

 

 

עדכון אחרון: אוגוסט 2022