מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן המעי הגס

מנהלי קהילה

פרופ' הוברט אילה
פרופ' הוברט אילה
אונקולוגית בכירה, מנהלת המרכז לגידולים במערכת העיכול ,מכון שרת ,בית חולים הדסה עין כרם. מרצה בכירה באוניברסיטה העברית ויושבת ראש הקבוצה הישראלית לגדולי מערכת העיכול תחת האיגוד האונקולוגי.
ד
ד"ר רוית גבע
אונקולוגית מומחית בגידולים ממאירים במערכת העיכול מבית חולים איכילוב.
דניאל זכריה
דניאל זכריה
דיאטנית קלינית, המערך האונקולוגי ומרפאות גידולי מערכת העיכול בית חולים איכילוב.
כמוניסרטן המעי הגסמדריכיםכל הזכויות של המתמודדים עם סרטן מעי גס

כל הזכויות של המתמודדים עם סרטן מעי גס

מהן הזכויות של חולי סרטן המעי הגס בקופת חולים? לאלו קצבאות זכאים המטופלים בביטוח הלאומי? ואיך מתמודדים כלכלית עם הפסקת עבודה? מדריך

מאת מאת דן אבן. * יעוץ מקצועי: עו"ד ליאור טומשין
תגובות 0

(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

סרטן המעי הגס הוא הסרטן השני בשכיחותו בישראל אחרי סרטן השד בקרב נשים וסרטן הערמונית אצל גברים. לפי נתוני משרד הבריאות, שפורסמו במארס 2020 לרגל חודש המודעות למחלה, בשנת 2017 אובחנו בסרטן חודרני של המעי הגס והחלחולת קרוב ל-3,000 ישראלים, 51% גברים ו-49% נשים.

 

אבחון בסרטן המעי הגס כרוך בהשלכות רבות על אורח החיים בהיבטים נרחבים, ולא רק רפואית, אלא גם חברתית וכלכלית. ראשית, המחלה עצמה כרוכה לרוב בתסמינים שעשויים לשבש את סדר היום התקין, כגון חולשה מוגברת וכאבי בטן עזים. מעבר לכך, רבים מהמאובחנים בסרטן המעי הגס נדרשים לטיפולים תרופתיים בכימותרפיה ובתרופות ביולוגיות ו/או להקרנות – טיפולים שמלווים בתופעות לוואי רבות, לרבות בחילות והקאות, ירידה במשקל ולעתים גם אובדן שיער, ודורשים לרוב הפסקת עבודה. כמו כן, מאובחנים רבים נדרשים עם הזמן לניתוחים בדרכי העיכול שעלולים להותיר אותם עם מוגבלות לצמיתות, לעתים עם צורך בחיבור זמני לסטומה.

 

על רקע ההתמודדות המאתגרת עם המחלה, חשוב לחולים להכיר את זכאותם לשורה של שירותים, קצבאות והנחות במיסים. בקיאות בשירותים השונים להם זכאים אנשים עם סרטן המעי הגס תאפשר תהליך יעיל יותר של מיצוי זכויות שבאפשרותו להקל משמעותית במעמסה הכרוכה במחלה. מדריך זה מגיש לכם את רשימת הזכויות המלאה לשימוש החולים וקרוביהם.

 

זכויות הקשורות לבריאות ומסביב לבריאות

 

בחירת בית חולים

 

אמנם בישראל פועלים כיום הסדרי בחירה שמאפשרים לקופות החולים להפנות מבוטחים חולים רק לבתי החולים שמצויים עמן בהסדרים לצורך קבלת טיפולים. יחד עם זאת, בשנים האחרונות התקבעה המסורת המקובלת (למרות שאינה מעוגנת בתקנות או בחוק) ולפיה יש כיום לחולים אונקולוגיים בכל קופות החולים אפשרות לבחור באיזה בית חולים הם מעוניינים לקבל טיפול בסרטן, ובכלל זה גם לחולים בסרטן המעי הגס.

 

תרופות

 

תרופות לסרטן בסל ללא השתתפות עצמית

 

תרופות לסרטן המעי הגס שכלולות בסל הבריאות הממלכתי, לרבות התרופות הביולוגיות למחלה – ניתנות לרכישה דרך בתי המרקחת של קופות החולים ללא צורך בתשלומי השתתפות עצמית.

 

תקרת גג לתרופות בסל

 

גידולים סרטניים ברשימת המחלות הכרוניות, לפי חוזר סמנכ"ל לפיקוח על קופות החולים במשרד הבריאות מיולי 2015. על כן, תרופות שבסל הבריאות הממלכתי שאינן לטיפול בסרטן עצמו, להן נדרשים חולי סרטן המעי הגס בין השאר להתמודדות עם תופעות הלוואי הכרוכות בטיפולים כמו בחילות והקאות בכימותרפיה, וכן לטיפול במצבים כרוניים נוספים כגון סוכרת – ניתנות לרכישה בבתי מרקחת המצויים בהסדר עם הקופה עד תקרת גג לתשלום בכל רבעון קלנדרי.

 

תקרת הגג לרכישת תרופות שבסל לחולים כרוניים עומדת נכון למארס 2020 על 994 ₪ לרבעון בקופת חולים כללית, 945 ש"ח לרבעון בקופת חולים מכבי, 990 ש"ח לרבעון בקופת חולים מאוחדת (בחישוב חצי שנתי) ו-993 ש"ח לרבעון בקופת חולים לאומית, וחולים בגיל הפרישה המקבלים השלמת הכנסה או קצבת זקנה לנכה – 497 ש"ח לרבעון בקופת חולים כללית, 474 ש"ח לרבעון בקופת חולים מכבי, 495 ש"ח לרבעון בקופת חולים מאוחדת (בחישוב חצי שנתי) ו-496 ש"ח לרבעון בקופת חולים לאומית.

 

תרופות יקרות שאינן בסל הבריאות

 

מחירן של תרופות לסרטן המעי הגס שאינן בסל הבריאות עשוי להגיע לעשרות אלפי שקלים לחודש.

 

במידה ונדרשות תרופות יקרות שאינן בסל – כיום אין אפשרות לרכוש אותן דרך הביטוח המשלים של קופת החולים, אלא רק באמצעות פוליסות ביטוח פרטיות המכסות תרופות מצילות חיים, כשרוב הפוליסות מאפשרות מימון עד תקרת גג של מיליון ש"ח.

 

כמו כן, לחולים שאינם מבוטחים בביטוח רפואי פרטי מסוג זה קיימים מסלולים חלופיים שמאפשרים לעתים לחולי סרטן להשיג תרופות שאינן בסל ללא עלות או בעלות מופחתת, לרבות פנייה לוועדת חריגים של קופת חולים, כאשר אם המטופל רוכש מכספו מחזור טיפולים אחד בתרופה שאינה בסל ומוכיח הצלחה לטיפול – לפי פסיקות תקדימיות של בתי המשפט בישראל – הוא יהיה זכאי למימונה דרך ועדת חריגים.

 

פסק הדין תקדימי של בית הדין הארצי לעבודה בעניינו של אילן טיירו ז"ל, שהיה חולה סרטן עם גרורות במוח, קבע בנובמבר 2009 כי ועדת חריגים של קופת חולים מחויבת לדון בבקשתו של חולה למימון תרופה, גם אם החל בטיפול באמצעות מימון פרטי, וכי עליה לאפשר מימון של תרופה שהוכיחה יעילות ושיפור במצבו הרפואי של חולה הסרטן, במידה ולא הוכח שיפור בתרופות חלופיות הכלולות בסל. בהמשך קבעו בתי המשפט פסיקות ברוח דומה.

 

אפיקים נוספים לבירור לגבי מימון תרופות שאינן בסל לחולי סרטן כוללים חיפוש הנחות בבתי מרקחת שונים שמספקים תרופות שאינן בסל לסרטן ברכישה מרוכזת; פנייה לארגונים ועמותות שמסייעים בהשגת תרופות שלא בסל - לרבות האגודה לזכויות החולה ועמותת חברים לרפואה; וכן ניתן לשקול הצטרפות למחקרים שונים הנערכים על תרופות שעדיין נמצאות בשלבי מחקר בבני אדם לפני אישורן הרשמי – דרך המחלקות האונקולוגיות בבתי החולים.

 

עוד על הדרכים להשגת תרופות לסרטן שאינן בסל

עוד על הדרכים לחיפוש ניסויים קליניים לחולי סרטן

 

ניתוחים לסרטן המעי הגס

 

הניתוחים לסרטן המעי הגס כלולים בסל הבריאות הממלכתי, אולם בסל לא ניתן לבחור את הרופא המנתח ולעתים נקבע תור לניתוח רק בעוד מספר שבועות/ חודשים, כשמדובר בניתוח לא דחוף (אלקטיבי).

 

ניתן לבצע את הניתוחים במהירות רבה יותר ותוך בחירת הרופא המטפל – במסלול של שר"פ המתאפשר בבתי החולים הדסה או שערי צדק בירושלים, או באחד מבתי החולים הפרטיים במדינה כגון אסותא או מדיקל סנטר, דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים (בבחירה רק מתוך רשימה סגורה של רופאים מנתחים שקיימת בכל אחד מהביטוחים המשלימים) ו/או באמצעות ביטוחי בריאות פרטיים במסגרת מסלול בחירת רופא מנתח (חלק מהפוליסות הפרטיות מאפשרות השלמה לכיסוי הוצאות שלא כוסו על ידי הביטוח המשלים).

 

ההחזר על ניתוחים פרטיים לחולי סרטן משתנה מקופה לקופה בהתאם לפוליסת הביטוח המשלים של המטופל.

 

מזון רפואי

 

מזון רפואי נדרש לעתים לחולים בסרטן המעי הגס המועמדים לניתוח במערכת העיכול כשבעה ימים לפני הניתוח ולעתים נדרש גם לאחר ניתוחים מורכבים שמגבילים את יכולת האכילה.

 

סל הבריאות קובע לחולים כרוניים וחולי סרטן סכום תקרה ברכישת מזון רפואי, העומדת נכון למארס 2020 על עד 737 ש"ח לחודש בקופות החולים כללית, מאוחדת ולאומית ועד 711 ש"ח לחודש בקופת חולים מכבי.

 

לחולים שאינם מסוגלים לממן רכישת מזון רפואי ניתן להגיש בקשה לסיוע ברכישתו במשרד הרווחה ושירותים החברתיים – במחלקה לשירותים חברתיים הקרובה למקום המגורים – בקישור הבא. הזכאות נקבעת על פי גובה ההכנסה, בהתאם לשיטה של נקודות זיכוי – החל מ-10% ועד ל-90% מסכום של 1,095 ש"ח לחודש, נכון למארס 2020.

 

דיאטנית

 

סל הבריאות הממלכתי כולל עד 14 ביקורים אצל דיאטנית בשנה קלנדרית לצורך התאמת התזונה המומלצת לחולים עם סרטן המעי הגס. הזכאות מתאפשרת לאחר ניתוח מורכב במעי, במהלך טיפולי כימותרפיה והקרנות וטיפולים נוספים ניתנים בהנחה דרך הביטוחים המשלימים של קופות החולים.

 

בדיקות גנטיות וגנומיות לסרטן המעי הגס

 

כ-5% עד 10% ממקרי סרטן המעי הגס מיוחסים למוטציות גנטיות המועברות בתורשה, ובמקרים בהם יש לחולה קרוב משפחה מדרגה ראשונה שחלה בסרטן המעי הגס לפני גיל 50 או מספר קרובי משפחה מדרגה ראשונה שפיתחו את המחלה או סובלים מריבוי פוליפים במעי – יש לפנות לייעוץ גנטי לאיתור ואבחון מוקדם.

 

מעבר לכך, למאובחנים במחלה האפשרות לבצע בדיקות סריקה גנומית כדי לזהות מוטציות ו/או קולטנים ספציפיים בגידול הסרטני שניתן יהיה לכוון אליהם תרופות ייעודיות ביולוגיות ו/או באימונותרפיה – בדיקות המבוצעות תוך נטילת דגימה מהגידול שהוצא בניתוח.

 

הבדיקות הגנטיות והגנומיות לסרטן המעי הגס ברובן אינן מכוסות כיום במסודר בסל הבריאות הממלכתי. קופות החולים מציעות כיום למאובחנים בסרטן המעי הגס בדיקות מצומצמות לאיתור מוטציות/ קולטנים בגידול ללא עלות, כשאלו כוללות רק את הבדיקות שמאפשרות התאמה של טיפולים תרופתיים שהוכללו בסל הבריאות במפורש לסרטן המעי הגס, למשל בדיקות למוטציות בגנים K-RAS ו-N-RAS, כאשר העדר מוטציות בגנים אלו, כפי שקיים אצל כמחצית מהמאובחנים בסרטן המעי הגס, מעיד על סיכויים טובים לתגובה לטיפול ייעודי בתרופות המכילות את החומרים הפעילים סטוקסימאב (ארביטוקס) ופניטומומאב (וקטיביקס). חולי סרטן המעי הגס המבוטחים בקופת חולים כללית זכאים גם לבדיקה הגנטית Oncotype DX שבוחנת הימצאותן של מוטציות ב-12 גנים בגידול הסרטני, ומסייעת בהתאמת טיפולים לחולים עם סרטן המעי הגס בשלבים 3-2. מעבר לכך, בדיקות סקר גנומיות נרחבות ניתן לבצע בחברות פרטיות העוסקות בתחום תשלום נוסף. בחלק מביטוחים הרפואיים הפרטיים קיים כיסוי לבדיקות גנומיות.

 

בדיקות אבחנתיות

 

אבחון סרטן המעי הגס דורש בדיקות הדמיה שונות, כשסל הבריאות הממלכתי כולל בדיקותC.T  (סי.טי). החל מינואר 2016 הוכללו בסל הבריאות גם בדיקות מתקדמות מסוג PET C.T תוך שימוש בחומר רדיואקטיבי (FGD) לאבחון סרטן המעי הגס והחלחולת לצורך דירוג ראשוני של שלב הגידול של סרטן המעי הגס במצבים שבהם בדיקות דימות אחרות (כמו  C.T רגיל) אינן חד משמעיות לגבי הימצאות גרורות, לאבחון של סרטן החלחולת במקרים של חשד למעורבות בלוטות פרירקטאליות ובהתוויות נוספות בחשד להישנות של סרטן המעי הגס.

 

ביקורי רופא, מרפאות חוץ ומכונים

 

חולים אונקולוגיים המקבלים טיפולי כימותרפיה או הקרנות פטורים מתשלומי השתתפות עצמית עבור ביקור אצל רופא וביקור במכונים ובמרפאות חוץ של בתי החולים לצורך טיפול במחלה, לאחר הגדרתם במחשבי קופת החולים כחולים ב'מחלה קשה'. מומלץ לוודא הגדרה זו מול הרופא המטפל בקופת החולים.

 

החזרי נסיעות והוצאות בתי מלון לטיפולים

 

בסל הבריאות הממלכתי כלול מימון מלא להחזרי נסיעות לטיפולים כימותרפיים והקרנות לחולי סרטן, לרבות לחולי סרטן המעי הגס.

 

החזרי הנסיעות הלוך וחזור יינתנו לפי הגשת קבלות בגובה דמי תחבורה ציבורית, ובכפוף לאישור טיפול מהמכון האונקולוגי. חולה הנוסע ברכב פרטי יקבל החזר לפי תעריף קבוע של עלות התחבורה הציבורית. כמו כן, מטופל שנוסע באמבולנס או במונית יקבל החזר של 50% מההוצאה. בקופת חולים לאומית מתאפשר לחילופין לנוסעים ברכב פרטי לקבל על כל 10 ק"מ ליטר דלק החזר.

 

מעבר לכך, קופות החולים מציעות החזרים שונים למטופלים במכוני הקרנות או בכימותרפיה במוסדות רפואיים מרוחקים ממקום המגורים:


כללית: בכללית ניתנים לכלל המאובחנים בסרטן המעי הגס במרחק של 30 ק"מ ויותר מהמקום בו הם מקבלים טיפול וללא חלופה קרובה יותר – השתתפות בהוצאות שהייה במעון, החזר הוצאות שהיית מלווה – בכפוף להמלצת המכון האונקולוגי על הצורך במלווה, או לחילופין החזר כספי באישור המנהל הרפואי במחוז.

 

מכבי: במכבי מוצעת לכלל המאובחנים בסרטן המעי הגס המטופלים בהקרנות במסגרת של 5 ימים בשבוע, ומתגוררים במרחק 40 ק"מ ומעלה מהמכון המטפל – התחייבות לחודש שהות במעונות שבהסכם. טיפולי כימותרפיה מזכים במכבי החזר על הוצאות שהייה במעון שבהסכם לחמישה ימים בכל טיפול (קורס) כשהמצב התפקודי אינו מאפשר הגעה יומיומית לטיפול, כשהמטופל מתגורר לבדו וללא אנשים שיסייעו לו בביתו, וכשמתעוררות תופעות לוואי ובעיות רפואיות שמצריכות מעקב רפואי.

 

מאוחדת: מאוחדת משתתפת בגובה של 50% בהוצאות שהייה/לינה של מאובחנים בסרטן המעי הגס המתגוררים מחוץ לאזור בו נמצא בית החולים או המכון האונקולוגי בו הם מטופלים, לרבות השתתפות בגובה בהוצאות שהייה/לינה של מלווה שנחיצות שהייתו אושרה מראש על ידי מאוחדת (לילדים עד גיל 16). הזכאות מותנית בשהיית החולה באחת מהמסגרות הבאות: "תל אביב הקטנה" בתל אביב, מעון "צ'ארלס קלור" בגבעתיים או ב"נווה עמית" / "מעון הרופא מוצא" - לטיפולים באזור ירושלים.

 

לאומית: לאומית מאפשרת השתתפות במימון מעון לחולים בסרטן המעי הגס הגרים מחוץ לאזור המרכז ומקבלים טיפולים במכונים האונקולוגים של בתי החולים במרכז הארץ, כאשר הזכאות ניתנת לחולים שמקום מגוריהם מרוחק מבית החולים מעל 30 ק"מ וצריכים להימצא בקרבתו, על פי שיקולים רפואיים של לאומית באחד משני מעונות: מעון צ'ארלס קלור בגבעתיים ומכון בית אורנית של עזר מציון.

 

הביטוחים המשלימים בקופות החולים השונות מציעים אף החזרים שונים עבור חופשות הבראה לאחר טיפולים אונקולוגיים.

 

חניה בבית חולים

 

בהתאם לנוהל של משרד הבריאות מאוגוסט 2011, מטופל ובני משפחתו זכאים להנחה או פטור מתשלום על חניה בבית חולים. הנוהל קובע פטור מתשלום חניה בבית חולים למטופלים אמבולטוריים המגיעים לטיפול במשך חודש לפחות, בני משפחה של מאושפזים מעל ל-30 יום ובעלי תעודת נכה.

 

פאות

 

חולים אונקולוגיים העוברים טיפולים כימותרפיים והקרנות חשופים בין השאר לאובדן שיער, ויש המבקשים להסתיר את השינוי החיצוני באמצעות פאה.

 

סל הבריאות מכסה כיום 30% מעלות פאה לחולים אונקולוגיים ועד לתקרה של 500 ש"ח, אולם בפועל עלותה של פאה עשויה להגיע לכ-3,000-2,000 ש"ח ומעבר לכך.

 

חלק מחולי הסרטן יכולים לקבל פאות בהשאלה דרך עמותות העוסקות בטיפול בחולים אונקולוגיים.

 

מעבר לכך, בקופות החולים השונות מציעים כיום החזרים עבור פאות לחולי סרטן:

 

כללית: לכלל חולי הסרטן המטופלים בכימותרפיה ו/או הקרנות מתאפשר בסל הקופה החזר של עד 333 ש"ח בשנה לרכישת פאה בכל שנת חברות. בכללית מושלם ופלטינום מתאפשר 85% החזר עד לתקרה של 1,452 ש"ח בכל שנת חברות, נכון למארס 2020.

 

מכבי: לחולי סרטן במכבי מגן כסף, מגן זהב ומכבי שלי מתאפשר החזר של 83% עד לתקרה של 1,426 ש"ח לרכישת פאה אחת לכל שנת חברות, נכון למארס 2020.

 

מאוחדת: לחולי סרטן בתוכניות מאוחדת עדיף ומאוחדת שיא מתאפשר 50% החזר עד לתקרה של 1,584 ש"ח לרכישת פאה אחת לכל שנת חברות, נכון למארס 2020.

 

לאומית: לכלל חולי הסרטן המטופלים בכימותרפיה ו/או הקרנות מתאפשר בסל הקופה החזר של עד 333 ש"ח בשנה לרכישת פאה בכל שנת חברות. לחולי סרטן המבוטחים בלאומית כסף מתאפשר החזר של 618 ש"ח ובלאומית זהב מתאפשר החזר של 1,257 ש"ח לרכישת פאה אחת לכל שנת חברות, נכון למארס 2020

 

טיפולי שיניים

 

חולי סרטן המעי הגס זכאים לטיפולי שיניים בסל הבריאות הממלכתי, במידה והם מקבלים טיפול בכימותרפיה או הקרנות.

 

לפני הטיפול בכימותרפיה/ הקרנות קופת החולים תשתתף ב-50% מעלות טיפול משמר וטיפול משקם, לפי תעריפי רשת מרפאות השיניים של הקופה.

 

לאחר טיפול בכימותרפיה/ הקרנות יינתן כיסוי מלא לטיפול משמר/ משקם עד לשנתיים מסיום הטיפול.

 

טיפולי השיניים בסל ניתנים במרפאות השיניים של קופות החולים.

 

טיפולים משמרים כוללים סילוק מוקדי זיהום, מניעת דימומים, ריפוי פצעים, טיפול בעששת ובכאבים וסילוק אבנית, וטיפולים משקמים כוללים מבנה מיידי (לא יצוק), תותבות מאקריל – שלמות וחלקיות וכתרים זמניים. כתרים קבועים אינם כלולים בסל.

 

תמיכה נפשית

 

חולי סרטן המעי הגס זכאים לתמיכה נפשית, ובמקרים אלה לרוב לא נוצרת בעיה של מיצוי זכויות. כיום ניתן לקבל תמיכה נפשית דרך קופות החולים, לאחר הרפורמה בבריאות הנפש, וכן באמצעות עובדות סוציאליות במחלקות האונקולוגיות בבתי החולים.

 

כמו כן, חולי סרטן יכולים לפנות לפסיכו-אונקולוגים במחלקות האונקולוגיות בבתי החולים או לבקש מימון לטיפולים פסיכולוגיים באמצעות עמותות שונות.

 

רפואה משלימה

 

בחלק מבתי החולים שבהן פועלות מחלקות אונקולוגיות מוצעים טיפולים ברפואה משלימה המותאמים לחולי סרטן לצורך טיפול בתופעות הלוואי שכרוכות במחלה ובטיפולים ולשיפור איכות החיים, בעלויות מופחתות, לרבות טיפולי דיקור (אקופונקטורה), רפלקסולוגיה, נטורופתיה, שיאצו, עיסוי, מדיטציה ועוד.

 

מומלץ לברר במחלקה האונקולוגית בה אתם מטופלים על אפשרות זו.

 

המחירים לביקור נעים לרוב סביב כ-200 ש"ח ובחלק מבתי החולים ניתנות הנחות למבוטחים בביטוחים משלימים של חלק מקופות החולים.

 

מיצוי זכויות מול קופת חולים

 

במקרה של סירוב מצד קופת החולים לממן תרופה לסרטן שאיננה בסל – ניתן לערער לוועדת חריגים של קופת החולים ובהמשך לנציבות תלונות ציבור במשרד הבריאות.

 

ועדת חריגים בקופה מחויבת לדון באופן ענייני בכל פנייה ולפרט את החלטותיה באופן מנומק, ומחויבת לחשוף בפני הפונה את כל המסמכים הקשורים לדיון בעניינו.

 

הפנייה לוועדת חריגים יכולה להיעשות ישירות על ידי החולה עצמו או באמצעות עורך דין או מיופה כוח.

 

אפיק נוסף במקרה של סירוב הקופה למימון טיפול הוא בפנייה לנציבות קבילות ציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי במשרד הבריאותלפני פנייה לנציבות, מומלץ לפנות לנציבות פניות ציבור בקופת החולים בה הנכם מבוטחים. הגשת קבילה למשרד הבריאות ניתן לשלוח באמצעות טופס מקוון באינטרנט, וכן באמצעות הדואר, טלפון או פקס, כמפורט באתר משרד הבריאות.

 

עיון בקבילות שטופלו בשנים האחרונות במשרד הבריאות מעלה מספר מקרים שבהם מקשות קופות החולים על מיצוי זכויות לקבלת תרופות המיועדות לחולי סרטן המעי הגס:

 

סירוב לאשר תרופה לסרטן בסל שמוגבלת לקו טיפולי אחד בלבד

 

לעתים מקשות קופות החולים באישור טיפול בתרופה שכלולה בסל המוגבלת לקו טיפולי אחד בלבד, אולם ישנם מצבים שבהם הצליחו חולים לקבל אישור להמשך הטיפול בתרופה – בעיקר אם ניתנה לקו טיפולי מוקדם ובהמשך חלה החמרה והיה צורך לתת את התרופה בשנית.

 

בדו"ח הנציבות לשנת 2017 תועד מקרה של חולת סרטן מעי גס גרורתי למוח, לריאות, לכבד ולעצמות שטופלה בכימותרפיה עם התרופה הביולוגית אווסטין כשנה וחצי, ותועדה תגובה טובה לטיפול, אולם בהמשך כשחלה החמרה במצבה, והומלץ לה על ידי רופאיה בבית חולים שוב על טיפול משולב בכימותרפיה ואווסטין, טענה קופת החולים כי אווסטין מוגבל בסל הבריאות לקו טיפולי אחד בלבד.

 

בצו הבריאות הממלכתי כלול הטיפול באווסטין לסרטן מעי גס גרורתי כקו טיפול ראשון או מתקדם (שני והלאה), אולם עמדת הדרג המקצועי במשרד הבריאות, כפי שנמסרה לנציבות הקבילות, הייתה כי הטיפול כלול בסל גם במצב של התקדמות המחלה לאחר שהתרופה כבר החלה להינתן. קופת החולים דרשה בתגובה כי המטופלת תעבור בדיקת הדמיה מסוג PET C.T נוספת לאישור התרופה מחדש, אולם בנציבות טענו כי אין להתנות את מתן הטיפול בבדיקה נוספת מעבר למעקב שמומלץ ומבוצע על ידי הרופאים המטפלים. לבסוף, בהתערבות הנציבות, הוחלט לאשר למטופלת שני מחזורי טיפול נוסף המשלבים כימותרפיה ואווסטין.

 

דרישה להפסקת טיפול בתרופה לסרטן הכלולה בסל

 

לאחרונה אירעו מקרים בהם קופת חולים ביקשה להפסיק טיפול בתרופה לסרטן הכלולה בסל בטענה למיצוי טיפול לחולים אונקולוגיים, גם כשהרופאים המטפלים בבית החולים המליצו להמשיך וליטול אותה. בנייר עמדה שנוסח בנציבות בשנת 2015 בנוגע להפסקת הטיפול בתרופה אווסטין נקבע כי על הקופה להמשיך לממן את התרופה כל עוד הרופאים המטפלים המליצו על נטילתה, ואין באפשרותה לקטוע את הרצף הטיפולי בחולה.

 

סירוב לאשר תרופה לסרטן שהוגבלה בסל רק לאחר טיפול בתרופה ספציפית קודמת

 

לחולי סרטן המטופלים בתרופות ביולוגיות מומלץ להכיר גם את 'הלכת אליאב'. הלכה זו נשענת על פסק דין שניתן בשנת 2010 במסגרת עתירה לבית הדין לעבודה של חוה אליאב נגד שירותי בריאות כללית, שבמהלכו נקבע כי מטופלים שנדרשים לטיפול בתרופה ביולוגית לסרטן אשר מוגבלת לקו טיפול מתקדם רק לאחר מתן קו טיפול קודם בכימותרפיה.

 

בנייר עמדה שפורסם בדו"ח הנציבות לשנים 2014-2013 נקבע כי טיפול כימותרפי עשוי לסכן את חייהם – נכללים בהגדרת הזכאות לטיפול המתקדם גם מבלי שעברו טיפול כימותרפי קודם. בהמשך הורחבה הלכת אליאב, ובמסגרת קביעות הנציבות הוחלט על שורת נסיבות שבהן רואים תנאי שנקבע למתן תרופה ככזה שנתקיים. בין המצבים נקבע בנציבות כי במידה והותנה מתן תרופה מתקדמת במתן קו טיפול קודם בתרופה אחרת, אם נקבע שמתן התרופה האחרת אינו צפוי להיות אפקטיבי – יש בכך עילה כדי לאפשר את מימון התרופה המתקדמת בסל. 

 

זכויות בעבודה

 

ימי מחלה

 

לפי חוק ימי מחלה, עובד צובר זכאות ל-1.5 ימי מחלה לכל חודש עבודה במשרה מלאה אצל אותו מעסיק ובאותו מקום עבודה, 18 ימים בשנה, וניתן לצבור ימי מחלה – עד 90 יום. במספר ענפי עבודה אף ישנה זכאות לצבירת 2 ימי מחלה לחודש עבודה. לעובד במשרה חלקית או עובד שעתי/יומי קיימת נוסחה לחישוב הזכאות לימי מחלה בהתאם לחוק. התשלום עבור ימי מחלה, לפי תיקון לחוק מאפריל 2011 – עומד על 50% משכר העבודה הרגיל ליום השני והשלישי, כשאין תשלום עבור יום המחלה הראשון, ועומד על 100% משכר העבודה הרגיל החל מיום המחלה הרביעי. 

 

המאובחנים כחולי סרטן המעי הגס זכאים לנצל את כל ימי המחלה שעומדים לרשותם בכפוף לאישור רופא, החל מיום אבחון המחלה.

 

בתום ימי המחלה, ועד למועד של 90 יום מאבחון המחלה שמאפשר זכאות לקצבת נכות/ ביטוח אובדן כושר עבודה – מטופלים יכולים להגיש עבור חלון זמנים זה תביעה להבטחת הכנסה בביטוח הלאומי, כשהזכאות לקצבה זו תלויה בהכנסות המטופל בתקופה שבה אינו מקבל משכורת (הכנסות מעבודה ושלא מעבודה) ותלויה בבעלות על רכב (הזכאות להבטחת הכנסה ניתנת רק לבעלי רכב ששוויו נמוך מ-41,373 ש"ח).

 

חולי סרטן המעי הגס שמגישים תביעת הבטחת הכנסה גם פטורים מהתייצבות בשירות התעסוקה עד שישה חודשים – בכפוף לאישור רפואי.

 

סכומי קצבת הבטחת הכנסה משתנים בהתאם לגיל החולה ולהרכב המשפחתי, ונעים בין 1,761 ש"ח לחולה יחיד ועד 4,480 ש"ח ליחיד עם שני ילדים או יותר.

 

יצוין כי בני/בנות זוג של חולים בסרטן המעי הגס רשאים אף הם להעדר מהעבודה עד 60 ימי מחלה בשנה, על פי מניין ימי המחלה שצבר בהתאם לוותק, וזאת בהבדל מהיעדרות של שישה ימים בלבד לשנה למחלה קלה של בן/ בת הזוג.

 

פיצויי פיטורים ודמי אבטלה

 

מעסיק אינו יכול לפטר עובד שאובחן כחולה בסרטן המעי הגס, ואם יעשה זאת, הדבר ייחשב כהפרת חוק שוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלויות, וניתן לתבוע אותו בשל כך.

 

בנוסף, חולה בסרטן המעי הגס יכול להתפטר מהעבודה, ויחשב כמי שפוטר לפי חוק פיצויים, מאחר ואבחון בסרטן מוגדר כעילה מוצדקת להתפטרות. גם עובד שמתפטר מעבודתו עקב מחלה של קרוב משפחה זכאי לפיצויי פיטורים.

 

כמו כן, חולה סרטן מתפטר רשאי לקבל דמי אבטלה מהביטוח הלאומי כמי שפוטר גם ללא מכתב פיטורים, ולא כמי שהתפטר, בכפוף להצגת אישורים רפואיים על האבחון בסרטן.

 

ביטוחי בריאות פרטיים ופנסיה רפואית

 

למאובחנים בסרטן המעי הגס מומלץ לבחון זכאויות בביטוחי בריאות פרטיים ובקרנות הפנסיה/ ביטוחי מנהלים שבהן הם מבוטחים.

 

בין השאר מומלץ לבדוק זכאות לתשלומים/ החזרים הבאים:

 

תשלום פיצוי על אבחון בסרטן המעי הגס: פוליסת ביטוח במחלות קשות מאפשרת למטופל לקבל סכום כסף קבוע מראש לאחר אבחון בסרטן המעי הגס – פיצוי כספי שעשוי לעמוד בין 50,000 ועד 500,000 ש"ח. גם ללא פוליסה זו – ישנן פוליסות שמציעות סכומי פיצוי חד פעמיים על אבחון מחלות קשות.

 

מימון תרופות שאינן בסל: חלק מפוליסות הביטוח הפרטיות מזכות חולי סרטן המעי הגס במימון לתרופות לסרטן שאינן בסל הבריאות – לרוב עד תקרת גג של מיליון ₪ לכל התרופות הנדרשות לכל המחלות שבהן יאובחן המבוטח.

 

מימון בדיקות גנומיות: חלק מהביטוחים מזכים בבדיקות גנומיות נרחבות של הגידול הסרטני – שמאפשר התאמת טיפול תרופתי אישי בהתאם למוטציות ספציפיות שמזוהות בדגימת הגידול שהוצאה בניתוח/ בביופסיה.

 

מימון ניתוחים פרטיים בארץ ובחו"ל

 

מימון חלקי לטיפולים לחולי סרטן שהופכים לסיעודיים

 

ביטוח אובדן כושר עבודה: סעיף ביטוחי שכלול כיום בכל קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים ולעתים אף נרכש כביטוח נפרד על ידי המעסיק/על ידי עצמאים. ביטוח זה מקנה פיצוי כספי על אובדן כושר עבודה עקב תאונה או מחלה, לרבות סרטן המעי הגס – בתקופה ההחלמה. הכיסוי הוא לרוב עד לסכום של 75% מהמשכורת, וניתן רק החלוף 90 יום ברצף מתחילת הפסקת העבודה. בפרק זמן זה, כחלופה לקצבת נכות של ביטוח לאומי. ב-90 הימים הראשונים להפסקת העבודה ניתן לנצל את ימי המחלה שהחולה צבר, ובהמשך להגיש בקשה לקצבת הבטחת הכנסה בביטוח הלאומי למימון הימים הנותרים – עד תחילת הפעלת תשלומי אובדן כושר עבודה.

 

פנסיה רפואית: דרך קרן הפנסיה יש לבדוק את הזכאות לקבלת פנסיה רפואית – כלומר לתשלומי פנסיה לכל החיים עוד לפני גיל הפרישה על רקע סרטן המעי הגס שפגע לצמיתות בכושר התעסוקה. לעובדי מדינה זכאות זו ניתנת דרך הוועדות הרפואיות לעובדי במדינה בלשכות הבריאות של משרד הבריאות. במקרים בהם מאושרת זכאות לפנסיה רפואית, זו לרוב ניתנת בסכום של 70% מהמשכורת. במקרה שוועדה רפואית בקרן הפנסיה דחתה את הבקשה לפנסיה רפואית – ניתן להגיש ערעור על החלטתה לוועדה העליונה של קרנות הפנסיה ובהמשך לבית המשפט.

 

קצבאות והנחות

 

קצבת נכות כללית לסרטן המעי הגס

 

הכרה באחוזי נכות לצורך קבלת קצבה לאנשים עם סרטן המעי הגס נעשית באמצעות פנייה לוועדה רפואית במוסד לביטוח לאומי, כשלנכות כללית שני מרכיבים בסיסיים: נכות רפואית ודרגת אי כושר.

 

שני המרכיבים נקבעים על ידי ועדה רפואית, ובעוד שמרכיב הנכות הרפואית לרוב נקבע בהסתמך על קריטריונים של ספר הליקויים, דרגת אי כושר נקבעת על פי שיקול דעת של חברי הוועדה.

 

קצבת נכות תינתן רק למשתכרים עד 60% מהשכר הממוצע במשק, כלומר עד 6,331 ש"ח, נכון למארס 2020.

 

נכות רפואית

 

ככלל, לפי סעיף 21 לספר הליקויים הנהוג בביטוח הלאומי, אחוזי הנכות בגידולים סרטניים נקבעים "בהתאם לפגימות באיברים ובמערכות הגוף השונים".

 

למאובחנים בסרטן המעי הגס שנדרשים לעבור ניתוח במעי, לפי סעיף 14 לספר הליקויים, כשישנן הפרעות קלות במערכת העיכול ייקבעו 10% נכות רפואית; כשישנן הפרעות בלתי ניכרות אך המצב הכללי ירוד ייקבעו 20% נכות; כשישנן הפרעות ניכרות והמצב ירוד – יינתנו 40%; לאחר סדרת ניתוחים, כשקיימת חסימה חלקית חשוכת מרפא – יינתנו 60%; כשישנן הפרעות קשות אך המטופל מסוגל לבצע עבודות בית קלות בלבד – יינתנו 80%; ובמידה והמטופל הופך לסיעודי לאחר הניתוח – יינתנו 100% נכות. לרוב, כריתת מעי שדורשת חיבור זמני לסטומה מקנה 80% נכות.

 

אבחון בסרטן המעי הגס בשלב 4 גרורתי מתקדם – לרוב מאפשר 100% נכות לצמיתות, אם כי אין סעיף ספציפי שמקנה אוטומטית זכאות זו.

 

כמו כן, על פי הקבוע בספר הליקויים לגבי גידולים סרטניים המטו-אונקולוגיים, מקובל כי במידה והותאם למטופל טיפול בכימותרפיה, יקבעו לו 100% נכות רפואית לתקופה הזמנית של הטיפולים, לפי סעיף 'ליקוי מותאם' 1 (2) ב', למשך חצי שנה עד שנה.

 

חולים רבים מסתפקים בזאת, אך מוטב לדעת כי ניתן לבקש גם בתום תקופת הטיפולים ועדה רפואית חוזרת כדי לקבוע אחוזי נכות נוספים, במידה והתפתחו סיבוכים הקשורים למחלה. לרוב הנטייה בוועדות הרפואיות לקבוע למחלימים מסרטן המעי הגס 30% עד 50% נכות רפואית זמנית לתקופה מוגבלת לאחר הטיפולים, בהתאם לסיבוכים, ולבסוף 10% נכות לצמיתות.

 

חשוב לדעת כי מעבר לאחוזי הנכות הישירים כתוצאה מסרטן המעי הגס, יש לאסוף תיעוד לכלל הסיבוכים הרפואיים שקיימים למטופל שיוכלו לזכות אותו באחוזי נכות נוספים ומצטברים, לרבות הידבקויות במעיים, צלקות קשות, מצוקה נפשית ומחלות פסיכיאטריות מאובחנות, וכן מחלות נלוות, לרבות מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, סוכרת סוג 2 ואף השמנת יתר (במקרים של השמנה חולנית, כשמדד ההשמנה BMI הוא בין 35 ל-40 יחידות – נקבעים 10% נכות וב-BMI מ-40 יחידות ומעלה – 20% נכות).

 

דרגת אי כושר

 

דרגת אי כושר נקבעת על פי התרשמות חברי הוועדה הרפואית בביטוח הלאומי מהירידה בכושר התפקוד בעקבות המחלה.

 

חישוב הזכאות

 

לצורך קבלת קצבת נכות יש צורך בהכרה בנכות רפואית בשיעור של לפחות 60% או נכות רפואית של 40% – כשאחד הליקויים הוא מעל ל-25%. כמו כן, הוועדה הרפואית צריכה לקבוע שהמטופלת איבדה מכושר תפקודה בשיעור של 60% לפחות (הדרגות המזכות לקצבה של אי כושר הן 60%, 65% ו-74% - המוכרות לקצבה חלקית, ו-75% או 100% המוכרות לקצבה מלאה) או 50% לפחות לעקרת בית.

 

גובה הקצבה נקבע בהתאם לאחוזי הנכות הרפואית שנקבעו על ידי הוועדה הרפואית: דרגת אי כושר חלקי באחוזי נכות מ-60%  עד 64% מזכה בקצבה חודשית של 1,908 ש"ח בחודש, נכון למארס 2020, וסכום זה גדל עד לקצבה של 3,321 ש"ח לחודש בדרגת אי כושר מלאה וב-75% עד 100% נכות. תוספות ניתנות בהתאם לדרגת אי כושר ולמבנה התא המשפחתי.

 

הקצבה ניתנת רק בחלוף 90 יום מהיום שבו הפסיק המטופל ברצף לעבוד כתוצאה מהמחלה. במהלך 90 יום אלו יכול המטופל לנצל את ימי המחלה העומדים לרשותו במקום העבודה, ובהמשך להגיש תביעה להבטחת הכנסה (ראו פירוט בסעיף 'ימי מחלה'). 

 

הזכאות לקצבה מתאפשרת באופן רטרואקטיבי עד 12 חודשים לפני המועד בו הוגשה התביעה להכרה בנכות.

 

קצבת נכות מעבודה לסרטן המעי הגס

 

בהבדל מקצבת נכות כללית, המוגבלת רק למי שמשתכר בעבודתו עד 60% מהשכר הממוצע במשק (עד 6,331 ש"ח לחודש, נכון למארס 2020) שניתנת בסכומים הנגזרים מדרגת אי כושר, ועשויה להגיע כאמור לקצבה מקסימאלית של 3,321 ש"ח לחודש ועד לגיל הפרישה בלבד, בחלק מהמחלות קיימת עקרונית האפשרות לבדוק את הזכאות לקצבה גבוהה בהרבה שנגזרת משכר העבודה וניתנת לכל החיים, וזאת במידה וניתן להכיר בסרטן המעי הגס כנכות מעבודה בביטוח הלאומי או שניתן להכיר בה כנכות על רקע שירות צבאי/ במשטרה/ שב"ס דרך קצין התגמולים באגף לשיקום נכים במשרד הביטחון.

 

הכרה זו מתאפשרת על רקע חשיפה תעסוקתית לגורמי סיכון שנקשרו במחקרים לסרטן המעי הגס. עם זאת, בפועל הביטוח הלאומי טרם הכיר בגורמי סיכון תעסוקתיים למחלה זו, ואלו המבקשים לבחון מסלול זה נדרשים נכון להיום להגיש תביעה תקדימית המגובה במחקרים.

 

לדברי עו"ד ליאור טומשין, שותף במשרד "מרקמן את טומשין" המומחה לתחום מיצוי זכויות רפואיות, "יש מחקרים ראשוניים שמצביעים על קשר בין חשיפה תעסוקתית לאסבסט וסרטן המעי הגס וכן על קשר בין עבודה במשמרות לבין סרטן המעי הגס, אולם נכון להיום, בשני קשרים אלה הביטוח הלאומי אינו מכיר כגורמי סיכון למחלה תעסוקתית".

 

קצבאות נוספות

 

קצבת שר"ם

 

חולי סרטן המעי הגס הזכאים לקצבת נכות, גם אם אינם מקבלים קצבה זו כי הם משתכרים בעבודתם מעל ל-60% מהשכר הממוצע במשק, וגם אם הם מקבלים סכום של 75% מהמשכורת דרך ביטוח אובדן כושר עבודה – רשאים לבקש קצבת שר"ם.

 

המדובר ב'קצבת שירותים מיוחדים' – קצבה כספית למטרות עזרה סיעודית בטיפול בבית, לצורך מטפל/ת שיסייע בפעולות יומיומיות, לרבות אכילה, רחצה, לבוש, ניידות בבית ושליטה על הפרשות. הקצבה ניתנת רק למי שאינו מקבל במקביל קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה דרך הביטוח הלאומי והכנסתו החודשית אינה עולה על 5 פעמים השכר הממוצע במשק.

 

הבקשה לקצבת שר"ם עשויה להיות מוגשת יחד עם בקשה לקצבת נכות או בהמשך, ותינתן רק החל מ-90 יום לאחר שנקבעה קצבת נכות.

 

קצבת שר"ם ניתנת בהתאם לאחוזים קבועים: נכון למארס 2020, אלו שנקבעו כזכאים ל-50% קצבה מקבלים 1,427 ש"ח בחודש, 112% קצבה הם 3,334 ש"ח בחודש ואילו 188% מקבלים קצבה מקסימאלית של 5,341 ש"ח בחודש. ניתן לקבל לקצבת שר"ם רטרואקטיבית עד שישה חודשים לפני יום הגשת התביעה לקצבה.

 

באשר לחולי סרטן, מקובל כי מטופלים בכימותרפיה והקרנות מקבלים במהלך הטיפולים קצבת שר"ם אוטומטית בגובה של 50%, גם אם הם מסוגלים לבצע פעולות עצמאיות.

 

לאחר גיל 62 מוחלפת קצבת שר"ם בגמלת סיעוד שהיא למעשה עזרה בעבודות הבית, ולא קצבה כספית (ראו הסבר בהמשך). חולים בסרטן המעי הגס שהחלו לקבל טיפול לפני גיל הפרישה רשאים להמשיך גם לאחר גיל הפרישה לקבל את גמלת הסיעוד בכסף, כפי שקיבלו בקצבת השר"ם. אולם חולה בסרטן שהחל בטיפול לאחר גיל הפרישה אינו יכול לקבל שר"ם ומקבל במקום זאת גמלת סיעוד – כעזרה בעבודות הבית. 

 

קצבת תלויים

 

בתקופה בה מקבלים חולי סרטן המעי הגס קצבת נכות, לרבות אם מדובר בקצבה לנכות זמנית, הם עשויים להיות זכאים במקביל גם לקצבת תלויים (או "תוספת תלויים"), העומדת על כ-800 ש"ח לכל ילד, עד שני ילדים, כשניתן במקום אחד הילדים לקבל גם עבור בן הזוג – עד שני תלויים. הקצבה ניתנת בהתאם למבחן הכנסה.

 

כמו כן ניתנת קצבת תלויים עבור בן/ בת זוג של חולה, אך רק במידה ורק במידה ובן/ בת הזוג משתכר/ת מעבודה עד סכום תקרה, העומד נכון למארס 2020 על 6,014 ש"ח.

 

עקרת בית זכאית לקצבת תלויים רק עבור שני ילדים, ואינה יכולה להחליף את הקצבה לאחד הילדים בקצבה לבן הזוג.

 

קצבת ניידות

 

חולים בסרטן המעי הגס המוגבלים בניידות זכאים לקצבת ניידות מהביטוח הלאומי, לכיסוי הוצאות הנסיעה למקום העבודה. סכום קצבה זו עומד על 2,364 ש"ח לחודש לחסרי רכב, נכון למארס 2020, ואילו הסכום לבעלי רכב משתנה בהתאם לסוג האביזרים הנדרשים למוגבלים בניידות וסוג הרכב.

 

לקבלת הזכאות על המטופל להוכיח פגיעה בניידות, למשל לאחר נכות שנגרמה על רקע ניתוח מורכב לסרטן המעי הגס.

 

גמלת סיעוד

 

לאחר גיל הפרישה, כשאין עוד זכאות לקצבת שר"ם, נכה שהגיע לגיל הפרישה ושוהה בביתו, וזקוק לעזרה בביצוע פעולות יומיומיות – זכאי להגיש בקשה לגמלת סיעוד.

 

הזכאות לגמלה זו נבחנת בהתאם לתלות של המטופל בעזרה, ונקבעת באחוזי תלות – עד מקסימום 168%. כשהגמלה כוללת שירותים לרבות טיפול בבית, ביקור במרכז יום, וכן אספקת משדר מצוקה, מוצרי ספיגה ושירותי כביסה.

 

גמלת סיעוד ניתנת בעזרה במימון עובד זר או עובד ישראלי לטיפול במבוגר, ובשנת 2018 עודכנו התקנות כך שניתן כיום לקבל את הגמלה גם בכסף, בהתאם לנקודות שירות שנקבעות עבור כל מטופל על פי רמת התלות בזולת ולפי מבחן הכנסה בביטוח הלאומי. נכון למארס 2020, סכום גמלת הסיעוד המקסימאלית למעסיק עובד זר נעה בין 1,408 ל-5,326 ש"ח לחודש, והסכום למעסיק מטפל ישראלי נע בין 1,408 ל-6,146 ש"ח.

 

הפנייה לביטוח לאומי לצורך גמלת סיעוד ועזרה סיעודית של עובד זר – צריכה להיעשות בהקדם האפשרי, מאחר והטיפול בבקשות אלה אורך לרוב זמן רב – כשלושה חודשים בממוצע.

 

גמלת סיעוד מהווה תחליף לקצבת שר"ם, ולכן מומלץ למטופלים שהגיעו לגיל הפרישה והוכרו עם נכות כללית לשקול איזו גמלה עדיפה להם.

 

הטבות הנגזרות מאחוזי נכות כללית

 

הכרה באחוזי נכות מאפשרת לחולים בסרטן המעי הגס הטבות נוספות מעבר לקצבה החודשית במטרה להקל על חייהם.

 

פטור מתשלום ביטוח לאומי

 

מקבל קצבת נכות שאין לו הכנסה אחרת פטור מתשלום דמי ביטוח לאומי, כל עוד הוא מקבל קצבה.

 

מטופל שנקבעה לו דרגת אי-כושר להשתכר בשיעור של 75% לפחות לשנה ומעלה זכאי לפטור מתשלום ביטוח לאומי, גם אם יש לו הכנסה נוספת, אולם אם הוא עובד – הוא חייב בתשלום לביטוח הלאומי. פרטים על ההטבה ניתן לקבל במחלקת הגבייה במוסד לביטוח לאומי.

 

פטור ממס הכנסה

 

חולים ומחלימים מסרטן אשר עובדים ומשתכרים למחייתם עם 90% נכות משוקללים ומעלה זכאים לפטור ממס הכנסה – זכאות שנחשבת לבעלת שווי כספי משמעותי.

 

את הבקשה לפטור זה יש להגיש ישירות למס הכנסה, והניירת מועברת לביטוח הלאומי לוועדה הקובעת את הזכאות לפטור על פי חוק נפגעי עבודה, בהתאם לאותו ספר מבחנים המקנה אחוזי נכות בגין המחלה.

 

הפטור ניתן עבור אלו שמגיעים ל-90% אחוזי נכות משוקללים או 100% נכות בסעיף אחד, כאשר בהבדל מהשיטה הקובעת נכות רפואית, בקביעת הזכאות לפטור ממס הכנסה יש אפשרות לצבירת אחוזי נכות בשיטת שקלול אחרת.

 

הפטור המלא ממס ניתן החל מ-185 יום לאחר ההכרה בנכות, ועד תקרת הכנסה שמתעדכנת מדי שנה. את הפטור ממס הכנסה ניתן לבקש רטרואקטיבית עד שש שנים אחורנית מיום הגשת הבקשה. היקף הפטור ממס הכנסה עומד על סכום של עד 615,600 ש"ח בשנה, נכון לשנת המס 2019.

 

הזכאות מאפשרת גם פטור ממס הכנסה לפנסיונרים עם פנסיה גבוהה, ולעתים גם פטור ממס הכנסה על כספים של חולה שנפטר והגיעו ליורשיו כשהיו חייבים במס.

 

בנוסף, נקודת זיכוי במס הכנסה ניתנת לבן/ בת זוג של חולה בסרטן המעי הגס שהוכר כנכה בתקופה שבה קיבל 90% נכות לפחות. יצוין כי נקודת זיכוי זו ניתנת רק לבני/ בנות זוג נשואים ולא לידועים בציבור.

 

תו נכה ואגרת רישוי מופחתת

 

חולים בסרטן המעי הגס המחזיקים ברכב עם 60% נכות זכאים לאגרת רישוי מופחתת בסכום שעומד נכון למארס 2020 על 27 ש"ח בלבד. כמו כן, ביכולתם להגיש במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים בקשה לתג חניה לנכה, כשנקבע כי "תנועתם ללא רכב בדרכים עלולה לערער את מצב בריאותם".

 

תו נכה ניתן עבור עד שני כלי רכב המשמשים להסעת הנכה, לרבות פטור מתשלום על חנייה במקום ציבורי.

 

יש לדעת כי לא כל חולה סרטן שעובר טיפולים זכאי לתו נכה, אלא רק מי שיש לו קושי להתנייד, והנושא נבדק לאחר הגשת הבקשה למשרד התחבורה על ידי רופא שמברר האם קיימת מוגבלות בהליכה. תו נכה יכול להינתן באופן זמני, למשל בתקופת התאוששות לאחר ניתוח במעי שמוביל למגבלה בניידות.

 

סיוע בתעסוקה ובלימודים 

 

חולים בסרטן המעי הגס שנקבעו להם  20% נכות, ואינם יכולים לשוב לעבודתם הקודמת או לעבודה אחרת שתואמת את השכלתם, כישורם וניסיונם המקצועי – זכאים להפניה לשיקום מקצועי, שירותי מרכז הכוון תעסוקתי של משרד הכלכלה ומרכז רבדים, וסיוע בלימודים – לרבות שכר לימוד אוניברסיטאי, קורס פסיכומטרי, הוצאות נסיעה ללימודים בתחבורה ציבורית, השתתפות בשכר דירה במידה ומקום הלימודים מרוחק יותר מ-40 ק"מ מהבית – באישור פקיד השיקום, שירותי תמיכה והנגשה ודמי שיקום המשולמים לאלו הלומדים 20 שעות בשבוע ומעלה (ובמצבים מסוימים ללומדים מעל ל-16 שעות בשבוע).

 

הנחה בעמלות הבנקים 

 

 40%נכות מאפשרים הנחה בעמלות בבנקים, שמשמעותה כי ארבע פעולות בבנק יחושבו במחירן כעמלה אחת בערוץ ישיר.

 

הטבות בהשקעות

 

75% נכות מאפשרים פטור ממס בעת משיכת כספים מקופת גמל לפני מועד הפירעון.

 

הנחה במס רכישה בקניית דירה 

 

90% נכות ומעלה מאפשרים הנחה במס רכישה בגובה 0.5% בקניית דירה למגורים.

 

ארנונה

 

חולי סרטן המעי הגס שנקבעה להם קצבת נכות עם דרגת אי כושר של 75% ומעלה זכאים להנחה של עד 80% בארנונה, ומטופלים עם קצבת נכות ודרגת נכות רפואית מעל 90% ודרגת אי כושר של פחות מ-75% – זכאים להנחה של 40% בארנונה. בחלק מהרשויות המקומיות ניתנת הזכאות להנחה בארנונה רק בכפוף למבחני הכנסה.

 

שכר דירה

 

מקבלי קצבת נכות עם דרגת אי כושר השתכרות 75% ומעלה זכאים לסיוע של עד ל-95% מגובה שכר הדירה, בהתאם לקריטריונים שקובע משרד השיכון, כשגובה ההטבה משתנה בהתאם למצב אישי (יחידה, זוג או משפחה ומספר הילדים), גיל, גודל היישוב ואזורי עדיפות.

 

תחבורה ציבורית וכניסות לאתרים

 

למקבלי קצבאות מהביטוח הלאומי נשלחת הביתה תעודת נכה המזכה בהטבות שונות, לרבות הנחות בכניסה לאתרים כגון מוזיאונים והנחות בנסיעה בתחבורה ציבורית – אוטובוס (הנחה של 33%) ורכבת (הנחה של 33% ברכישת כרטיסיית שש נסיעות).

 

מים

 

מקבלי קצבאות עם נכות רפואית בגובה 70% ומעלה זכאים להנחות בחשבון המים הבאות לידי ביטוי בתוספת של עד 7 מ"ק מים לפי התעריף הנמוך (התעריף המופחת) בעבור חודשיים, בחשבון המים הביתי.

 

טלפון ותשתיות

 

מקבלי קצבאות עם נכות רפואית בגובה 80% ומעלה זכאים להנחה של עד 50% בתשלומים עבור שירותי חברת בזק (התקנת קו טלפון והעתקת קו טלפון) וכן להנחות בתשלום החודשי הבסיסי ובחבילות התקשורת השונות. הנחה זו ניתנת באמצעות פנייה של משרד הרווחה לחברת בזק – לפי הפרטים המופיעים בקישור הבא.

 

הנחה באגרות חינוך ומעונות

 

ישנן רשויות מקומיות המעניקות לחולם בסרטן המעי הגס המחזיקים בתעודת נכה (המוכרים כבעלי נכות כללית) הנחות באגרות חינוך לבתי הספר והגנים. מומלץ לברר את האפשרות לזכאות ברשות המקומית.

 

 

 

*עו"ד ליאור טומשין הוא שותף במשרד "מרקמן את טומשין" המומחה לתחום מיצוי זכויות רפואיות

 

עדכון אחרון: מארס 2020