מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כך תפחיתו סיכון למוות לאחר התקף לב
מחקר מצא כי שיפור בתזונה לאחר התקף לב עשוי להפחית את הסיכון למוות ממחלות לב ב-40%
אנשים ששינו את מנהגי האכילה שלהם לטובה לאחר התקף לב, נטו לחיות זמן רב יותר מאלה שלא עשו שינויים משמעותיים בתזונה לאחר ההתקף. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine.
חוקרים מאוניברסיטת הרווארד השתמשו בנתונים משני מחקרים ארוכי טווח, במסגרתם גברים ונשים דיווחו על אירועים רפואיים ואירועים משמעותיים אחרים בחייהם כל שנתיים ומילאו שאלוני תזונה כל ארבע שנים.
בניתוח הנתונים נכללו יותר מ-4,000 אנשים שבתחילת המחקר לא הייתה להם היסטוריה של מחלת לב וכלי דם או סרטן, אך במהלך תקופת המעקב עברו התקף לב.
בהתבסס על השאלונים, הנחקרים קיבלו ציונים לאיכות התזונה, ששקללו מספר גורמים, בהם כמה בשר אדום ובשר מעובד, משקאות מתוקים, שומנים, מלח, אלכוהול, אגוזים, קטניות, ירקות ודגנים מלאים הם אכלו.
במהלך תקופת המעקב היו 1,133 מקרי מוות מכל סיבה, מתוכם 558 מקרי מוות שהיו קשורים למחלות לב וכלי דם.
הנחקרים עם הציונים הגבוהים ביותר של איכות התזונה לאחר התקף הלב, היו בעלי שיעורי התמותה הנמוכים ביותר. לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, הם מצאו כי הסיכון למוות מכל סיבה היה נמוך ב-24% והסיכון למוות ממחלות לב וכלי דם היה נמוך ב-27%, בקרב הנחקרים עם ציוני איכות התזונה הטובים ביותר.
עוד עולה מהנתונים כי רוב הנחקרים שיפרו את התזונה שלהם לאחר התקף הלב. החוקרים מצאו שבקרב 20% מהנחקרים עם השיפורים הגדולים ביותר בציון איכות התזונה לאחר התקף לב, 140 מתו. זאת בהשוואה ל-247 מקרי מוות בקרב 20% הנחקרים שהשיפור באיכות התזונה שלהם היה הקטן ביותר.
לאחר שנטרלו את השפעתם של משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, החוקרים חישבו כי לניצולי התקף לב שהתזונה שלהם השתפרה הכי הרבה (לאחר התקף הלב) היה סיכון נמוך ב-30% למוות מכל סיבה וסיכון נמוך ב-40% למוות מסיבה הקשורה ללב וכלי הדם, בהשוואה לאלה שהשיפור בתזונתם היה הקטן ביותר.
מומחים מסבירים כי מדובר בהפחתה מרשימה בסיכון למוות – דומה לזו שמספקים הסטטינים – ללא תופעות לוואי.
מחקר זה מחזק ממצאי מחקר נוסף שפורסם השנה, שמצא כי באנשים עם מחלת לב וכלי דם או סוכרת, הקפדה על תזונה בריאה ללב הפחיתה ב-35% את הסיכון למוות הקשור למחלות לב וכלי דם, ב- 14% את הסיכון להתקף לב חדש, ב- 28% את הסיכון לאי-ספיקת לב וב-19% את הסיכון לשבץ.
איך הופכים את התזונה לטובה יותר ללב? אלה המלצות האיגוד הקרדיולוגי
JAMA Intern Med. Published online September 02, 2013. doi:10.1001/jamainternmed.2013.9768