מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כך תפחיתו בחצי את הסיכון לאי ספיקת לב
מחקר: פעילות גופנית, גם פעילות בעצימות מתונה, עשויה להפחית את הסיכון לאי ספיקת לב
פעילות גופנית בעצימות מתונה כמו הליכה מהירה או שחייה במשך יותר משעה ביום או פעילות גופנית אינטנסיבית כמו ריצה במשך חצי שעה ביום, עשויות להפחית את הסיכון לאי ספיקת לב ב-46%. כך מצא מחקר חדש שפורסם בכתב העת של איגוד הלב האמריקני Circulation: Heart Failure.
אי ספיקת לב היא מחלה בה נפגע תפקוד הלב באופן כזה שהוא אינו מסוגל להזרים מספיק דם וחמצן לאברי הגוף במאמץ ולעיתים גם במנוחה. המחלה יכולה להתפתח בכל גיל, אך היא שכיחה יותר ככל שהגיל עולה.
במחקר הנוכחי חוקרים שוודים מאוניברסיטת Uppsala עקבו אחר כמעט 40,000 אנשים שהצטרפו למחקר בגילאי 20-90 ולא סבלו מאי ספיקת לב בתחילת המעקב. החוקרים העריכו את הזמן בו הם פעילים גם בשעות הפנאי וגם את סך הפעילות שהם ביצעו ביום (כולל בעבודה) בתחילת המחקר ועקבו אחריהם עד תום שנת 2010, כדי לבדוק כיצד הפעילות הגופנית שהם ביצעו השפיעה על הסיכון שלהם לפתח אי ספיקת לב.
החוקרים מצאו שככל שאנשים היו פעילים יותר, כך הסיכון שלהם לפתח אי ספיקת לב ירד. עוד נמצא כי בקבוצה שביצעה הכי הרבה פעילות גופנית בשעות הפנאי - יותר משעה של פעילות מתונה או חצי שעה של פעילות בעצימות גבוהה ביום - הסיכון לאי ספיקת לב היה נמוך ב-46%.
המחקר אומנם מצא קשר בין פעילות גופנית לבין סיכון מופחת לאי ספיקת לב, אך הוא לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה, משמע שלא ניתן לדעת אם הפעילות הגופנית בפני עצמה הובילה להפחתה בסיכון. עם זאת, הממצאים בהחלט הגיוניים לאור העובדה שפעילות גופנית מפחיתה גורמי סיכון לאי ספיקת לב כמו יתר לחץ דם, השמנה, סוכרת ומחלות לב אחרות. אבל גם לאחר שהחוקרים נטרלו בניתוח הנתונים את השפעת הפעילות על גורמי סיכון שכאלה, עדיין נמצא קשר ישיר בין פעילות גופנית לסיכון מופחת לאי ספיקת לב.
חצי שעה של פעילות אינטנסיבית כמו ריצה או יותר משעה של פעילות מתונה יפחיתו את הסיכון לאי ספיקת לב ב-46% (צילום: Shutterstock)
תוצאות המחקר משתלבות היטב עם מחקרים קודמים שנערכו בנושא. מחקר שפורסם בתחילת השנה באותו כתב עת מדעי, מצא כי גם הקפדה על פעילות גופנית וגם הימנעות מישיבה ממושכת הם שני גורמים חשובים במניעה של אי-ספיקת לב. במשך כ-8 שנים חוקרים עקבו אחר 84,170 גברים בגילאי 45 עד 69, שלא סבלו מאי-ספיקת לב בתחילת המחקר. הם מצאו כי מחוץ לסביבת העבודה, גברים שבילו 5 שעות או יותר בישיבה היו בעלי סיכון גבוה ב-34% לפתח אי-ספיקת לב, בהשוואה לגברים שבילו לא יותר משעתיים ביום בישיבה – וזאת בלי קשר לפעילות הגופנית שהם ביצעו. מצד שני, לגברים עם רמות נמוכות של פעילות גופנית היה סיכון גבוה ב-52% לפתח אי-ספיקת לב, בהשוואה לגברים עם רמות גבוהות של פעילות גופנית - וזאת בלי קשר למשך הזמן בו בילו בישיבה. לגברים שישבו יותר מ-5 שעות ביום בשעות הפנאי וגם ביצעו מעט פעילות גופנית היה סיכון יותר מכפול לפתח אי-ספיקת לב, בהשוואה לגברים שהיו פעילים מאוד וישבו פחות משעתיים ביום בשעות הפנאי.
גם מחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מצא קשר בין פעילות גופנית במשך יום העבודה ובשעות הפנאי לסיכון מופחת לפתח אי-ספיקת לב. המחקר נערך על כ-60,000 משתתפים בני 25-74 שלא סבלו מאי ספיקת לב בתחילתו והיו במעקב במשך 18 שנים. נמצא כי הסיכון לאי ספיקת לב עלה ככל שירדה רמת הפעילות הגופנית בשעות הפנאי ובשעות העבודה.
Circulation: Heart Failure. Published online before print September 2