כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כך תמנעו חזרה של אבנים בכליות
הנחיות חדשות בארה"ב מפרטות את האסטרטגיות המומלצות למניעת הישנות של אבנים בכליות
ה-ACP, ארגון מקצועי המאגד למעלה מ-140,000 רופאים העוסקים ברפואה פנימית בארה"ב, פרסם הנחיות חדשות למניעת חזרה של אבנים בכליות במבוגרים.
ההמלצות המעודכנות שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine נכתבו לאחר שפאנל מומחים בחן את העדויות שהצטברו עד היום על היעילות והבטיחות של אסטרטגיות תזונתיות ותרופתיות למניעת אבנים בכליות באנשים שסבלו מאבנים בעבר.
אבנים בכליות מתפתחות כאשר חומרים כגון סידן, אוקסלאט, ציסטין וחומצת שתן, נמצאים בריכוזים גבוהים בשתן. אבנים יכולות להיווצר גם כאשר החומרים נמצאים בריכוזים תקינים בשתן, במיוחד כאשר כמות השתן הנוצרת ליום נמוכה. חומרים אלו יוצרים גבישים, הנתקעים בכליות ובהדרגה הולכים וגדלים, עד ליצירת אבן בכליה. בדרך כלל האבנים מצליחות להתקדם ולנוע לאורך דרכי השתן, ובמקרים רבים יוצאות בסופו של דבר החוצה עם השתן. במקרים בהם זה לא קורה, דרושות לעיתים התערבויות כדי להוציאן.
לפי נתוני ה-ACP, כ-13% מהגברים ו-7% מהנשים בארה"ב יפתחו לפחות אבן אחת בכליות במהלך חייהם. ללא טיפול, לאנשים שסבלו מאבנים בכליות סיכון גבוה ב-35% עד 50% לסבול מהן שוב בחמשת השנים שלאחר מכן. מטרת ההנחיות החדשות היא להפחית את הסיכון להישנות של אבנים באנשים שסבלו מהן בעבר.
מים
לפי ההנחיות יש להגביר את צריכת המים לאורך כל היום, באופן שיוביל להפקת לפחות 2 ליטרים של שתן ביום. המומחים דירגו את ההמלצה כחלשה, מאחר והיא מבוססת על עדויות באיכות נמוכה.
ד"ר דוויד פלמינד - נשיא ה-ACP, מפרט כי העלאת צריכת המים בפיזור במשך היום עשויה להפחית את הסיכון להישנות של אבנים בכליות לפחות בחצי, ללא תופעות לוואי. עם זאת הוא מדגיש שאין להעלות את צריכת המים באנשים שכבר שותים את הכמויות המומלצות או אנשים אצלם קיימת התווית נגד לצריכה מוגברת של נוזלים.
תרופות
במקרים בהם שתיית כמויות גדולות של מים לא הועילה למניעת אבנים בכליות, ההנחיות ממליצות על טיפולים באחת מהתרופות הבאות: תיאזידים (משתנים) שמפחיתים את הפרשת הסידן בשתן, תוספים של ציטרט או התרופה אלופורינול שמעכבת יצור של חומצה אורית. המלצה זו מיועדת למניעת הישנות של אבנים בכליות הנוצרות מסידן (הסוג הנפוץ ביותר של אבנים) באנשים שסבלו מלפחות שתי אבנים בכליות בעבר. גם המלצה זו הוגדרה על-ידי המומחים כחלשה, מאחר והעדויות הקיימות עליהן היא מתבססת הן באיכות בינונית.
סקירת העדויות העלתה כי כל שלושת הטיפולים הללו נקשרו לתופעות לוואי. תופעות הלוואי שנקשרו לתיאזידים היו הפרעות במערכת העיכול, תת לחץ דם תנוחתי, בעיות זקפה, עייפות ותסמינים הקשורים לשרירים. ציטרטים נקשרו לתסמינים במערכת העיכול ואלופורינול נקשר עם פריחה, גאוט אקוטי ולויקופניה (ירידה במספר תאי דם לבנים).
תזונה
כדי להפחית את הסיכון לחזרה של אבנים בכליות המומחים ממליצים למטופלים שסבלו בעבר מאבן בכליה על מספר צעדים נוספים:
• הפחיתו צריכה של קולה ומשקאות קלים אחרים המכילים חומצה זרחתית, מאחר ומחקרים מצאו כי צריכה נמוכה של משקאות מסוג זה קשורה לסיכון מופחת להישנות של אבנים בכליות. למי שלא מסתפק במים, המומחים מציינים שמשקאות קלים בטעמי פירות עדיפים על משקאות קלים אחרים, מאחר שלרוב הם מכילים חומצה ציטרית (חומצת לימון).
• צמצמו צריכת אוקסלאט בתזונה. אוקסלאט נמצא במזונות מסוימים בהם תה, קקאו ושוקולד, מוצרי סויה, אגוזים, סובין חיטה וגם בפירות וירקות מסוימים בהם תרד, סלק ותותים.
• צמצמו את כמויות החלבון מהחי ומזונות אחרים העשירים בפורינים.
• שמרו על רמות תקינות של סידן בתזונה.
Ann Intern Med. 2014;161:659-667
גילי72
לפחות לאלו שסובלים מאבנים בכליות ומגאוט ויש להם בעיה של ריכוז גבוהה של חומצת שתן בדם אני ממליץ על פורמולה צמחית שנקראת פלמורין, זה עוזר לטיפול בגאוט ולי זה הוריד את חומצת השתן מ10.4 ל-6.9 ככה שלא היו לי התקפים וברוך ה' זה מנע לי גם אבנים בכליות