מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותכך תטפלו בכוויה

כך תטפלו בכוויה

לקראת ל"ג בעומר – על סוגי הכוויות והטיפול בהן


לא לשים קרח על הכוויה (צילום: Shutterstock)
לא לשים קרח על הכוויה (צילום: Shutterstock)

 

מדורות ל''ג בעומר עלולות להוות סכנה ולגרום לכוויות בדרגות חומרה שונות. סוג הכוויות הנפוץ יותר הוא כוויה מאש גלויה, אך לעיתים תיתכן כוויה גם מהחומר הכימי ששימש להדלקת האש במדורה. חשוב לדעת לטפל בהן נכון. 

 

הכוויות מחולקות על-פי דרגות חומרתן: 1, 2 ו-3 - בהתאם לעומק הפגיעה בעור.

 

דרגה 1 - הדרגה הקלה – דומה לשיזוף עמוק, נובעת מפגיעה בשכבה העליונה של העור. היא מתבטאת באודם, כאב ונפיחות קלה.

 

דרגה 2 - פגיעה עמוקה יותר בחלק משכבות העור, המתבטאת באודם, שלפוחיות וכאב עז.

 

דרגה 3 - פגיעה בכל שכבות העור וברקמות מתחתיו. צבע הכוויה לבן דמוי שעווה. בדרך כלל האזור כואב עקב פגיעה בעצבים תחושתיים.

 

מה עושים במקרה של פגיעה?

 

במקרה של כוויה מדרגה 2 או 3 ובכוויות דרגה 1 נרחבות – יש לפנות לעזרה רפואית מיידית.

 

בינתיים, רצוי להגיש טיפול ראשוני:

 

• יש להסיר מאזורי הכוויה בגדים (שאינם דבוקים לאזור הכוויה) נעליים ותכשיטים. במידה וחלקי בגדים דבוקים לעור, אין למשוך אותם אלא לגזור מסביבם.

 

• יש לשטוף את אזור הכוויה במי ברז פושרים במשך כ- 5 עד 10 דקות. אין לשים קרח.

 

• אין למרוח חומרים שומניים או אחרים. על כוויה דרגה ראשונה יש להניח ג'ל אלוורה לטיפול והקלה בכאב. בכוויות בשאר הדרגות רצוי לחבוש בשלב ראשון בגזה או מגבת לחה.

 

• אין לפוצץ את השלפוחיות.

 

• במקרה של כוויות מחומרים כימיים רצוי לחזור על השטיפה במים קרירים.

 

• כדי למנוע את צניחת טמפרטורת הגוף, יש לכסות את הנפגע בסדין או שמיכה נקייה.

 

• ניתן בהחלט לקחת כדור נגד כאבים.

 

 

*הכותב הוא סגן מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית, בית החולים בילינסון