מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותכך תזונה ים תיכונית משפיעה על הכולסטרול

כך תזונה ים תיכונית משפיעה על הכולסטרול

חוקרים מצאו כי תזונה ים תיכונית עשירה בשמן זית משפרת את תפקוד הכולסטרול הטוב וכך מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם


תזונה ים תיכונית עשירה בשמן זית משפרת תפקודיים מרכזיים של HDL (צילום: Shutterstock)
תזונה ים תיכונית עשירה בשמן זית משפרת תפקודיים מרכזיים של HDL (צילום: Shutterstock)

תזונה ים תיכונית היא תזונה עשירה בשמן זית, פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ודגים ומעט יין אדום, עם צריכה נמוכה של בשר אדום ומזונות מעובדים.

 

מחקרים קשרו תזונה ים תיכונית להטבות בריאותיות רבות, בהן הפחתה בסיכון למחלות לב וכלי דם. מדוע התזונה הים תיכונית מיטיבה עם הלב? כנראה באמצעות מספר מנגנונים, על אחד מהם מצביעים חוקרים מהמכון למחקר רפואי דל מאר בברצלונה במחקר חדש.

 

המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת של איגוד הלב האמריקאי Circulation, הראה כי תזונה ים תיכונית עשירה בשמן זית עשויה לשפר את התפקוד של "הכולסטרול הטוב" – כולסטרול HDL באנשים שנמצאים בסיכון למחלת לב.

 

רמות גבוהות של כולסטרול LDL – המכונה גם "כולסטרול רע" מעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם. כולסטרול HDL מפנה כולסטרול עודף מזרם הדם ומפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

לא רק הכמות של כולסטרול HDL חשובה. בהודעה לעיתונות של איגוד הלב האמריקאי, מסבירים החוקרים שמחקרים הראו כי HDL לא עובד באותה יעילות באנשים בסיכון להתקפי לב, שבץ ומחלות קרדיווסקולריות אחרות ושהיכולת התפקודית של HDL חשובה באותה מידה כמו הכמות שלו. עוד הם מציינים כי מחקרים קטנים וקצרי טווח שפורסמו בעבר הראו כי מזונות עשירים בנוגדי חמצון - כמו שמן זית, עגבניות ופירות יער - משפרים את תפקוד ה-HDL כולסטרול בבני אדם.

 

המחקר החדש נערך בקרב 296 מבוגרים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, שהשתתפו במחקר התערבותי גדול (PREDIMED) שבחן את ההשפעה של תזונה ים תיכונית על הבריאות. במסגרת המחקר הנבדקים חולקו באופן רנדומאלי לשלוש קבוצות, כל אחד התבקשה להקפיד על דיאטה בריאה אחרת במשך שנה: תזונה ים תיכונית מסורתית מועשרת בשמן זית (בערך ארבע כפות ביום), תזונה ים תיכונית מסורתית מועשרת באגוזים (בערך חופן ביום) ודיאטה דלת שומן שכללה הפחתה בצריכה של בשר אדום, מזון מעובד, מוצרי חלב עשירים בשומן וממתקים.

 

ניתוח הנתונים העלה כי מתוך שלוש הדיאטות, רק הדיאטה דלת השומן הובילה להפחתה ברמת הכולסטרול הכללי ורמת ה-LDL. שלוש הדיאטות העלו את רמות ה-HDL, אך לא באופן משמעותי.

 

עוד נמצא כי התזונה הים תיכונית העשירה בשמן זית שיפרה באופן משמעותי תפקודיים מרכזיים של כולסטרול HDL, בהם היכולת לסייע לגוף להיפטר מעודפי כולסטרול בכלי הדם, יכולתו לשמש כנוגד חמצון ושמירה על כלי דם גמישים ורחבים באמצעות עידוד שחרור של גז המכונה ניטריק אוקסיד (NO) – כולם מפחיתים את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

 

Circulation. published February 13, 2017