מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כך תזונה ים תיכונית משפיעה על הכולסטרול
חוקרים מצאו כי תזונה ים תיכונית עשירה בשמן זית משפרת את תפקוד הכולסטרול הטוב וכך מפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם
תזונה ים תיכונית היא תזונה עשירה בשמן זית, פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ודגים ומעט יין אדום, עם צריכה נמוכה של בשר אדום ומזונות מעובדים.
מחקרים קשרו תזונה ים תיכונית להטבות בריאותיות רבות, בהן הפחתה בסיכון למחלות לב וכלי דם. מדוע התזונה הים תיכונית מיטיבה עם הלב? כנראה באמצעות מספר מנגנונים, על אחד מהם מצביעים חוקרים מהמכון למחקר רפואי דל מאר בברצלונה במחקר חדש.
המחקר, שממצאיו פורסמו בכתב העת של איגוד הלב האמריקאי Circulation, הראה כי תזונה ים תיכונית עשירה בשמן זית עשויה לשפר את התפקוד של "הכולסטרול הטוב" – כולסטרול HDL באנשים שנמצאים בסיכון למחלת לב.
רמות גבוהות של כולסטרול LDL – המכונה גם "כולסטרול רע" מעלות את הסיכון למחלות לב וכלי דם. כולסטרול HDL מפנה כולסטרול עודף מזרם הדם ומפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
לא רק הכמות של כולסטרול HDL חשובה. בהודעה לעיתונות של איגוד הלב האמריקאי, מסבירים החוקרים שמחקרים הראו כי HDL לא עובד באותה יעילות באנשים בסיכון להתקפי לב, שבץ ומחלות קרדיווסקולריות אחרות ושהיכולת התפקודית של HDL חשובה באותה מידה כמו הכמות שלו. עוד הם מציינים כי מחקרים קטנים וקצרי טווח שפורסמו בעבר הראו כי מזונות עשירים בנוגדי חמצון - כמו שמן זית, עגבניות ופירות יער - משפרים את תפקוד ה-HDL כולסטרול בבני אדם.
המחקר החדש נערך בקרב 296 מבוגרים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, שהשתתפו במחקר התערבותי גדול (PREDIMED) שבחן את ההשפעה של תזונה ים תיכונית על הבריאות. במסגרת המחקר הנבדקים חולקו באופן רנדומאלי לשלוש קבוצות, כל אחד התבקשה להקפיד על דיאטה בריאה אחרת במשך שנה: תזונה ים תיכונית מסורתית מועשרת בשמן זית (בערך ארבע כפות ביום), תזונה ים תיכונית מסורתית מועשרת באגוזים (בערך חופן ביום) ודיאטה דלת שומן שכללה הפחתה בצריכה של בשר אדום, מזון מעובד, מוצרי חלב עשירים בשומן וממתקים.
ניתוח הנתונים העלה כי מתוך שלוש הדיאטות, רק הדיאטה דלת השומן הובילה להפחתה ברמת הכולסטרול הכללי ורמת ה-LDL. שלוש הדיאטות העלו את רמות ה-HDL, אך לא באופן משמעותי.
עוד נמצא כי התזונה הים תיכונית העשירה בשמן זית שיפרה באופן משמעותי תפקודיים מרכזיים של כולסטרול HDL, בהם היכולת לסייע לגוף להיפטר מעודפי כולסטרול בכלי הדם, יכולתו לשמש כנוגד חמצון ושמירה על כלי דם גמישים ורחבים באמצעות עידוד שחרור של גז המכונה ניטריק אוקסיד (NO) – כולם מפחיתים את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
Circulation. published February 13, 2017