השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כך תגרמו לילדים שלכם לאהוב ירקות
מחקר: כדי שהילדים יאהבו ירקות יש לחשוף אותם לירקות חדשים בשלב מוקדם בחיים ולעיתים קרובות
רוצים שהילד יאכל ברוקולי? אל תחכו שיגדל. חשפו אותו לירק כבר מגיל חצי שנה ועשו זאת שוב ושוב ושוב. גם אם ילד הוא אכלן בררן, אחרי 5-10 חשיפות כנראה שהוא יאכל את הירק. ולא – אין צורך להסוות את טעם הירק באמצעות תוספות כמו סוכר. אלה מסקנותיו של מחקר חדש שפורסם בכתב העת PLOS ONE.
במסגרת המחקר, חוקרים מאוניברסיטת לידס נתנו פירה ארטישוק ל-332 ילדים בגילאי 4 חודשים עד 3.5 שנים מבריטניה, צרפת ודנמרק. הבחירה בפירה ארטישוק נבעה מכך שההורים דיווחו כי זה אחד הירקות שהם הכי פחות הציעו לילדים, כך שהילדים לא הכירו את הירק ולא היו להם ציפיות לגביו. כל ילד קיבל בין 5 ל-10 מנות של לפחות 100 גרם פירה ארטישוק באחת משלוש גרסאות: הגרסה הבסיסית, גרסה עם תוספת סוכר וגרסה עם מעט שמן חמניות.
החוקרים זיהו 4 קבוצות של ילדים: "הלומדים" – שהעלו את הצריכה שלהם עם הזמן (40% מהילדים), "מנקי הצלחות" – שצרכו יותר מ-3/4 ממה שהוגש להם בכל פעם (21%), "לא אכלנים" – אלה אכלו פחות מ-10 גרם אפילו בפעם החמישית שהמנה הוגשה להם (16%). הלא אכלנים הבררנים ביותר נטו להיות ילדים בגיל הגן. הקבוצה הרביעית היא "אחרים" – אלה ה-23% הנותרים, שלא התאימו לקטגוריות האחרות מאחר ודפוסי הצריכה שלהם השתנו.
למען הורים שלא חלמו שהילד יאכל ארטישוק, ננסח זאת בצורה נוספת: 1 מכל 5 ילדים חיסל כמעט את כל הצלחת כבר מהפעם הראשונה והמשיך לעשות זאת כל פעם שקיבל את הירק. 2 מכל 5 ילדים שלא חיסלו את הארטישוק מהפעם הראשונה בה הוצג להם, למדו לאהוב את הירק עם הזמן וכל פעם אכלו קצת יותר.
מתחילים מוקדם
במחקר נמצא כי ילדים קטנים יותר צרכו יותר ארטישוק מאשר ילדים גדולים יותר. וכאמור - אלה שלא הסכימו לאכול כמעט כלום מהירק ("לא אכלנים") נטו להיות ילדים בגיל הגן.
החוקרים אומרים כי אם הורים יחכו עד שהילדים יהיו בני שנתיים-שלוש, זה עלול להיות מאוחר מדי להציג להם ירקות חדשים, מאחר והם בררנים יותר בגיל זה ופחות פתוחים להיכרויות עם מזונות חדשים. לדבריהם, יש להתחיל להציג את המזונות לילדים מוקדם, להמשיך לנסות ולא לוותר על מזון שנדחה על ידם.
אז כמה פעמים לנסות? לפי המחקר בין 5 ל-10 חשיפות כנראה יעשו את העבודה. החוקרים מספרים שמצאו כי בצרפת לאחר שלושה ניסיונות האימהות הפסיקו להציע ירק לילדים, מכיוון שהן לא רצו לבזבז את האוכל.
לדברי החוקרים, גם הילדים הבררניים ביותר במחקר, למרות שהם אכלו מעט מאוד, נטו לאכול טעימה קטנה בפעם הראשונה, בפעם השנייה הם אכלו מעט יותר ובפעם השלישית אכלו עוד קצת.
עוד נמצא במחקר כי לא היה הבדל משמעותי בכמות הארטישוק שנאכלה במשך הזמן בין אלה שקיבלו את הגרסה הבסיסית של הפירה ללא תוספות, לאלה שקיבלו פירה ממותק, ושתי קבוצות אלה צרכו יותר פירה מקבוצת הילדים שקיבלו את הגרסה עם תוספת השמן. זה מראה כי לא באמת צריך להסוות את טעם הירקות באמצעות תוספים כדי שהילדים יאכלו יותר מהם.
הילד כבר לא תינוק ואתם רוצים ללמד אותו לאהוב ירק? אם חשיפות חוזרות לא הובילו לתוצאה טובה, נסו להגיש אותו עם רוטב טעים. מחקר שפורסם מוקדם יותר השנה, שנערך בילדים בני 3 עד 5, מצא כי כשמציגים לילד בגיל זה ירק עם רוטב טעים – כמו רוטב גבינה או קטשופ – עולה הסבירות שהוא יאהב אותו יותר, גם בעתיד כשיוגש ללא רוטב.
PLOS ONE, Published: May 30, 2014