מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר גרשון פינק
מנהל יחידת הריאות במרכז הרפואי קפלן.
אורנה יריב
אורנה יריב
www.PhysioClick.co.il יועצת בכירה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסטית משנת 1989. בעלים, מנכל״ית ויזמית של פיזיוקליק- PhysioClick : המרכז הארצי לייעוץ מהיר, לווי והתאמה של פיזיותרפיה פרטית, מתוך מאות פיזיותרפטרפיסטים פרטיים בכל הארץ ובכל התחומים. טיפול בקליניקה, ביקור בית או יעוצי פיזיותרפיה און ליין . www.PhysioClick.co.il מרצה בכנסים וקורסים בארץ ובחו״ל למדתי באוניבסיטת תל-אביב ובית חולים "אסף הרופא".  מאז עוסקת בעיקר בחולי ריאות בגילאים השונים. בעבר 10 שנים במכון פיזיותרפיה ב"מכבי" בתחום האורטופדי, ובבית חולים ״ לניאדו״ בשיקום ריאות ובמחלקת ילדים בתחום הנשמתי. כל 30 שנות עבודתי עשיתי אלפי ביקורי בית למטופלים שסבלו מבעיות מכל הסוגים: בעיות אורטופדיות, נשימתיות, תפקודיות ועוד. שנים רבות טיפלתי בחולי CF כולל ליווי לחו"ל להשתלת ריאות. השיתתפתי בקורסי ריאות וכנסים רבים בארץ ובבלגיה. חברה באירגון ERS האירופאי למחלות ריאה. מוזמנים: https://physioclick.co.il
כמונינשימהחדשותכיצד ספה מעלה את הסיכון לתסחיף ריאתי?

כיצד ספה מעלה את הסיכון לתסחיף ריאתי?

לנשים שבוחרות לרבוץ על הספה לאחר העבודה במקום לבצע פעילות, סיכון מוגבר לתסחיף ריאתי


בילוי של שעות בישיבה לאחר העבודה מעלה את הסיכון לתסחיף ריאתי (צילום: Shutterstock)
בילוי של שעות בישיבה לאחר העבודה מעלה את הסיכון לתסחיף ריאתי (צילום: Shutterstock)

 

נשים שמבלות את רוב זמנן על הספה כשהן חוזרות מהעבודה עשויות להיות בסיכון מוגבר לקריש דם בריאות, מאשר נשים פעילות יותר. כך עולה ממחקר גדול שנערך בקרב 70,000 אחיות בארצות הברית.

 

המחקר שפורסם בכתב העת British Medical Journal הוא הראשון להראות שאורח חיים של חוסר תזוזה וישיבה במשך זמנים ארוכים עשוי להוביל לתסחיף ראיתי – מצב בו קריש דם משתחרר מהורידים העמוקים – לרוב ברגליים – ולבסוף מגיע לריאה. קריש דם בריאות עלול לגרום בין היתר למחלות לב.

 

החוקרים מבית החולים הכללי במסצ'וסטס בחנו את האופן בו 70,000 אחיות בילו את זמנן הפנוי – רבות מהן עומדות על הרגליים במשך רוב יום העבודה. הנשים היו במעקב במשך 18 שנים.

 

לאחר שנלקחו בחשבון משתנים כמו גיל, משקל ועישון, נמצא שבהשוואה לנשים שמבלות הכי פחות זמן בישיבה (פחות מעשר שעות בשבוע מחוץ לשעות העבודה), הנשים שבילו את הזמן הרב ביותר בישיבה (יותר מ- 41 שעות בשבוע) היו בעלות סבירות יותר מכפולה (פי 2.34) לפתח תסחיף ריאתי. עוד נמצא במחקר כי חוסר פעילות נקשר גם למחלות לב ולחץ דם גבוה.

 

במאמר שליווה את המחקר הובהר שכאשר מסתכלים על ההשלכות במספרים בכלל האוכלוסייה, הסיכון בעקבות הישיבה המרובה הוא לא מאוד גדול. הסיכון גבוה רק מעט יותר מאשר הסיכון שמלווה גורמים אחרים כמו נטילת גלולות למניעת היריון או טיסות ארוכות.

 

 

BMJ 2011; 343:d3867 doi: 10.1136/bmj.d3867

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה