דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
כיצד נוגדי דיכאון מייצרים תאי מוח?
מדענים מצאו כיצד נוגדי דיכאון מייצרים תאי מוח חדשים, מה שיעזור בפיתוח תרופות יעילות יותר
מחקרים קודמים הראו כי נוגדי דיכאון מייצרים תאי מוח, אולם עד כה לא היה ידוע כיצד הם עושים זאת. במחקר שפורסם בירחון המקצועי Molecular Psychiatry החוקרים מדווחים על גילוי האופן בו נוגדי דיכאון מייצרים תאים חדשים. לממצא חשיבות רבה מכיוון שהוא יכול לסייע לפתח תרופות חדשות.
חוקרים מאוניברסיטת קינג'ס קולג' בלונדון, הראו כי נוגדי דיכאון מווסתים את פעולת הגלוקורטיסואיד הקשור בתגובת הלחץ. הגלוקורטיסואיד הוא סוג של הורמון סטרואידי. השם מורכב מהמילים גלוקוז – סוכר, קרוטקס – תאי מוח, וסטרואיד שמהווה חלק מהמערך של המערכת החיסונית. יתרה מכך, החוקרים מצאו כי כל סוגי נוגדי הדיכאון תלויים בגלוקורטיסואיד לשם יצירת תאים חדשים.
דיכאון צפוי להיות המחלה השנייה מבחינת הנטל על אוכלוסיית העולם בשנת 2020. מחקרים חדשים הראו שבקרב הסובלים מדיכאון ישנה ירידה בתהליך הנקרא נוירוגנסיס, משמעות הדבר ירידה בייצור תאי מוח חדשים. ירידה זו תורמת ליצירת סימפטומים של דיכאון, כמו ירידה במצב הרוח ופגיעה בזיכרון. מאחר והתרופות נוגדות הדיכאון שקיימות כיום לא עוזרות לחצי מהסובלים מדיכאון, ישנה חשיבות עצומה לפיתוח נוגדי דיכאון חדשים.
החוקרים בדקו את תפקיד הגלוקורטיסואיד בדיכאון במשך כמה שנים. במחקר הנוכחי נעזרו המדענים בתאי גזע היפוקמפליים אנושיים- המקור לתאים חדשים במוח האדם, כמודל לחקר השפעת נוגדי הדיכאון על תאי מוח.
"בפעם הראשונה יכולנו להדגים כי נוגדי הדיכאון מייצרים יותר תאי גזע ואף מאיצים את ההתפתחות שלהם לתאי מוח בוגרים" אומר כריסטופר אנקר, אחד ממובילי המחקר "גילינו כי הגלוקורטיסואיד חיוני לתהליך. נוגדי הדיכאון מפעילים את הגלוקורטיסואיד שמפעיל את הגנים המסוימים ההופכים תאי גזע לא בשלים לתאי מוח בוגרים. באמצעות הגדלת כמות התאים החדשים במוח האדם, נוגדי הדיכאון סותרים את ההשפעות המזיקות של הורמוני הלחץ ועשויים להתגבר על בעיית מצב הרוח הנמוך והזיכרון הפגוע"
החוקרים מסכמים ואומרים כי זיהוי הגלוקורטסיאואיד כשחקן מפתח ביצירת תאי מוח חדשים, מאפשר להיעזר במודל תאי הגזע לבחינת מחלות פסיכיאטריות במעבדה ופיתוח תרופות נוגדות דיכאון יעילות הרבה יותר. אולם חשוב קודם כל שמחקרים עתידיים יבחנו את ההשפעות האפשריות של הגברת תהליך הנוירוגנסיס (יצירת תאי המוח החדשים) על התנהגות האדם.
Molecular Psychiatry, 2011; DOI:10.1038/mp.2011.26
תרגום ועריכה: יעקב ברמץ