כליות ודיאליזה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כיצד מחליטים החולים על הטיפול הכלייתי החליפי?
אלו פרמטרים משפיעים על החולה ועל בני משפחתו בעת קבלת ההחלטה לגבי הטיפול הכלייתי החליפי. בשאלה זו עוסק מחקר חדש שפורסם החודש ב-BMJ
אלו פרמטרים משפיעים על החולה ועל בני משפחתו בעת קבלת ההחלטות לגבי הטיפול הכלייתי החליפי. מטרת המחקר הנוכחי היתה לבדוק מהם הפקטורים המשפיעים על החולים ובני משפחותיהם בעת קבלת החלטות אלו.
החוקרים ערכו סקירה סיסטמטית של כל המחקרים האיכותיים שעסקו בנושא של קבלת החלטות לגבי טיפול כלייתי חליפי ובחירה בין ביצוע דיאליזה, השתלת כליה או טיפול תומך פליאטיבי בלבד.
החוקרים מצאו 18 מחקרים שכללו סה"כ 375 חולים ו-87 בני משפחה. 14 מהמחקרים עסקו בבחירת סוג הדיאליזה, 3 מחקרים עסקו בהחלטה על השתלת כליה ומחקר אחד עסק בהחלטה על טיפול תומך פליאטיבי בלבד.
הפרמטרים שהיו מרכזיים בעת הבחירה הטיפוליות היו -
1. התמודדות מול המוות (הבחירה בין חיים למוות, החשש להיות מעמסה על המשפחה)
2. חוסר יכולת לבחור (להשאיר את ההחלטה למטפלים, חוסר מידע מספיק)
3. צבירת ידע על האפשרויות הטיפוליות הקיימות (השפעת תיזמון המידע)
4. שקילת חלופות (שמירה על איכות החיים, השפעת משפחה, שמירת הסטטוס קוו)
החוקרים הסיקו כי נסיון של החולים אחרים שעמדו בפני אותן ההחלטות ובפני אותם הטיפולים, היה בעל ההשפעה המשמעותית ביותר בעת קבלת ההחלטות של החולים ובני משפחתם.
קיימת חשיבות לתיזמון מתן ההסברים והמידע לחולה. יצירת אקסס לדיאליזה במקביל למתן המידע, דוחה בדר"כ שקילת חלופות טיפוליות אחרות, כולל טיפול פליאטיבי.
הרצון לשמור על הסטטוס קוו מסביר מדוע פעמים רבות החולים נשארים עם הטיפול הראשוני בו החלו, ואין בדר"כ מעבר לטיפולים או חלופות טיפוליות אחרות.
www.bmj.com/cgi/content/abstract/340/jan19_2/c112
תרגום ועריכה: ד"ר נעמי לוין-יינה