השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כיצד מזון מהיר מעודד התפתחות סוכרת?
מזון מהיר עלול לעודד סוכרת באמצעות כך שהוא גורם לדלקתיות כמו זו שנגרמת מחשיפה לוירוסים ורעלים
מזונות שומניים עלולים לעורר סוכרת סוג 2 באמצעות כך שהם מחקים את הדלקתיות שלרוב נגרמת מחיידקים, וירוסים ורעלים. כך עולה ממחקר חדש של חוקרים מאוניברסיטת צפון קרולינה.
החוקרים הצביעו על דלקתיות כמנגנון בגללו תזונה עתירת שומנים מובילה להתפתחות סוכרת. הם הגיעו למסקנה לאחר שחשפו תאי מערכת החיסון של עכברים הנקראים מקרופאגים לחומצה פלמיטית, חומצת שומן בלתי רוויה שנמצאת במזונות מעובדים רבים.
הם מצאו כי החומצה הפלמיטית גורמת לשחרור חלבונים שנקראים אינטרלוויקינים בתוך תאי מערכת החיסון, כפי שקורה בתהליכים דלקתיים בתגובה לרעלים או לוירוסים. האינטרלוויקין גורם לשינויים טרום-סוכרתיים בכבד ובתאי השריר.
בשלב השני של המחקר, בחנו החוקרים עכברים שהונדסו גנטית כך שהמערך הדלקתי הזה לא יהיה פעיל אצלם. בעכברים אלה המזון עתיר השומנים לא הוביל להתפתחות תסמיני סוכרת.
המחקר מראה שכדאי להפנות תשומת לב למניעת תהליכים דלקתיים כדי להישמר מסוכרת ובעיקר שמומלץ להימנע ממזון מהיר עד כמה שניתן.
ואיך גורמים לאנשים לצרוך כמה שפחות מזון מהיר ושומני? במחקר שפורסם לאחרונה חוקרים מאוניברסיטת אלברטה מצאו שכדי לגרום לאנשים להימנע מקניית מזון מהיר ושומני, תוויות אזהרה על המוצר הן אפקטיביות יותר מתוספת מס שמעלה את מחירם של מזונות כאלה.
החוקרים עקבו אחר כ- 400 אנשים שקנו במרכולים, ומצאו כי בקרב שמנים, העלאת המחיר לבדה לא מונעת מהם לשלוח יד אל המזון המהיר. תוויות האזהרה לעומת זאת, השפיעו על הצרכנים, גם על השמנים שביניהם, וגרמו להם לבחור מוצרים בריאים יותר.
Nature Immunology, DOI: 10.1038/ni.2022
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט