טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כיוון חדש לטיפול בטרשת נפוצה
חוקרים מצאו שאנשים עם טרשת נפוצה מייצרים פחות מולקולות של נוירוסטירואידים במוח
חוקרים מצאו כי אנשים עם טרשת נפוצה מייצרים פחות מולקולות של נוירוסטירואידים במוח. הם משערים כי טיפול שיחליף את החומרים החסרים ויעודד ייצור נוירוסטירואידים במוח יוכל לטפל במחלה.
במחקר שפורסם בכתב העת המדעי BRAIN, בוצעה בדיקת רקמות של 16 אנשים עם טרשת נפוצה. הבחינה הראתה שקיים ביטוי גבוה של מולקולות מיקרו-RNA בחומר הלבן, אשר מעכבות אנזים שאחראי על הסינתזה (הייצור) של נוירוסטירואדים, בעיקר של הנוירוסטירואיד אלפרגננולון (allopregnanolone).
השיטות המתקדמות בהן השתמשו במחקר הנוכחי הצליחו לזהות ולבודד את האנזימים שביטויים חריג בקרב אנשים עם טרשת נפוצה (miR-338 ,miR-155, miR-491).
ממצאים דומים נראו גם כאשר בדקו עכברים עם מחלה הדומה לטרשת נפוצה (EAE). כשטופלו העכברים באלפרגננולון (נוירוסטירואיד) נראתה ירידה משמעותית בהתקפים ובפגיעה בתאי העצב.
החוקרים הקנדים טוענים כי למרות שהנוירוסטירואידים כמו האלפרגננולון לא קיבלו תשומת לב בהקשר של מחלת הטרשת הנפוצה, המעורבות שלהם אינה אמורה להפתיע. חומרים אלו ידועים כמשפיעים על תפקוד תאי העצב ועל יכולת ההישרדות שלהם.
על-פי ממצאי המחקר, האלפרגננולון גם מצליח לדכא פעילות דלקתית של כמה מתאי מערכת החיסון. אך יחד עם זאת, הוא אינו דומה לגלוקוסטירואידים, אשר מדכאים באופן רחב ולא ספציפי את המערכת החיסונית.
החוקרים שואפים לכך שבעזרת זיהוי מולקולות נוספות שידכאו באופן ספציפי את תאי מערכת החיסון הרלוונטיים, יוכלו ליצור טיפול יעיל יותר ועם מעט מאוד תופעות לוואי, כזה שיוכל להחליף את משפחת התרופות אשר מדכאות את המערכת החיסונית כיום ומשמשות לטיפול בטרשת נפוצה.
Brain (2011) 134 (9): 2703-2721