מחלות לב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כוס של ירקות עליים ביום – והסיכון למחלות לב יורד
מחקר גדול מעלה כי צריכה של ירקות עשירים בניטרט קשורה ללחץ דם נמוך יותר וסיכון מופחת לפתח מחלות לב וכלי דם
מחקרים רבים הראו כי צריכה של מזונות עשירים בניטרט – כמו ירקות עליים ירוקים או סלק – מפחיתה את לחץ הדם. ניטרט הוא כימיקל שמפיק גז שנקרא תחמוצת חנקתית, שמרחיב כלי דם וכך הוא משפיע על לחץ הדם.
כעת מפרסמים חוקרים מהמכון לחקר תזונה באוניברסיטת אדית קואן(ECU) באוסטרליה מחקר חדש, ממנו עולה כי ההשפעות המיטיבות של צריכת ניטרט על לחץ הדם מתרגמות גם לירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם שנים אחר כך.
החוקרים בחנו נתונים של יותר מ-53,000 אנשים בדנמרק ללא רקע של מחלות לב וכלי דם, שהיו במעקב במשך 23 שנים. ניתוח הנתונים חשף שבקרב אלו שצרכו הכי הרבה ירקות עשירים בניטרט (חמישון עליון) לחץ הדם הסיסטולי היה נמוך בכ-2.5 מ״מ כספית ולחץ הדם הדיאסטולי היה נמוך ב-1.38 מ״מ כספית.
לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי בהשוואה לנבדקים שצרכו את הכמויות הנמוכות ביותר של ניטרט בתזונה, בקרב אלו שצרכו כמויות מתונות של ניטרט הסיכון למחלות לב וכלי דם היה נמוך ב-15%. באופן ספציפי, הסיכון לאשפוז בשל מחלת לב איסכמית היה נמוך ב-12%, הסיכון לאשפוז עקב אי ספיקת לב היה נמוך ב-15%, הסיכון לאשפוז עקב שבץ איסכמי (עקב חסימת כלי דם) היה נמוך ב-17% והסיכון לאשפוז עקב מחלות כלי דם היקפיים היה נמוך ב-26%. מחלת כלי דם היקפיים (PVD) היא מחלה שמאופיינת בהצטברות של כולסטרול בדפנות של כלי הדם המובילים דם לגפיים, ובעיקר לרגליים.
כוס אחת תספיק
החוקרים מצאו כי הכמות האופטימאלית של ירקות עשירים בניטרט היא כוס אחת ביום (כ-60 מ״ג ניטרט), ונראה כי צריכה מעבר לכך לא הביאה עמה הטבות נוספות בסיכון לאשפוז בשל מחלות לב וכלי דם.
ממצאי המחקר שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology מרמזים על כך שבאמצעות אכילה של כוס אחת של ירקות עשירים בניטרט בכל יום – אנשים עשויים להפחית באופן משמעותי את הסיכון שלהם למחלות לב וכלי דם.
כדי לשלב יותר מקורות לניטרט בתזונה ניתן להשתמש בטריקים כמו הוספת כוס תרד כאשר טוחנים שייק כגון שייק פירות יער – אך רק אם מדובר ברסק ולא במיץ מסונן. לעומת זאת, מוערך כי בישול מפחית את כמות הניטרט במזונות בכ-50%.
המחקר הוא תצפיתי, וככזה הוא אינו יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. עם זאת, בשנים האחרונות פורסמו מחקרים מבוקרים רבים שהצביעו על ההשפעות המיטביות של מזונות עשירים בניטרט על לחץ הדם. לדוגמה, במחקר שפורסם בשנת 2010 בכתב העת Hypertension, נמצא שבקרב נבדקים ששתו כוס של מיץ סלק ביום, לחץ הדם ירד כבר 24 שעות לאחר מכן. החוקרים ראו שלטבליות ניטרטים אותה השפעה והסיקו כי הניטרטים שקיימים באופן טבעי בסלק הם המקור להשפעה המיטיבה שלו. ב-2012 פורסם מחקר בכתב העת Nutrition Journal בו נמצא כי כוס מיץ סלק הפחיתה את לחץ הדם הסיסטולי ב-5-4 מ"מ כספית בממוצע תוך שעות. במחקר אחר שפורסם בשנת 2014 בכתב העת Hypertension נמצא כי בהשוואה לפלצבו צריכה של מיץ סלק כל יום במשך ארבעה שבועות מפחיתה רמות גבוהות של לחץ דם באנשים עם יתר לחץ דם. מחקר זה היווה מחקר המשך למחקר שפורסם באותו כתב העת שנה לפני כן, בו נמצא כי בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה, שתייה של כוס מיץ סלק הפחיתה את לחץ הדם בכ-10 מ"מ כספית.
European Journal of Epidemiology (2021). DOI: 10.1007/s10654-021-00747-3
עוד על דרכים טבעיות מוכחות להפחתת לחץ דם