טרשת נפוצה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כוכב המעבדות
הישג מדהים לאוניברסיטת תל-אביב, אשר הצליחה להנדס גנטית עכבר עם פגיעה במיאלין.
מחלת ה- VWM , Vanishing White Matter "היעלמות החומר הלבן", היא מצב הרסני אשר מערב פגיעה במיאלין במוח כתוצאה ממוטציה בגורם מרכזי. כדי להבין את המחלה ולבחון טיפולים אפשריים שיוכלו גם לעזור למחלות אחרות, כמו טרשת נפוצה, עורכת פרופ' אורנה אלרואי-שטיין מאוניברסיטת תל-אביב, המחלקה לחקר התא ומערכת החיסון, מחקר פורץ דרך אשר יפתח עכברי מעבדה עם מוטציית ה- VWM, עכברים שישמשו בסיס חשוב למחקרים רבים בהמשך.
העכבר נושא מוטציה של האנזים elF2B, אשר מווסת את סינתזת החלבונים בכל תא בגוף. המפתח לפריצת הדרך, אמרה פרופ' אלרואי-שטיין, היה השימוש בתאי גזע עובריים המהונדסים גנטית בכדי ליצור את המוטציה.
המוח מורכב משני מרכיבים: החומר האפור או עצבים והחומר הלבן או תאי גליאה אשר תומכים בתפקוד העצבים ומייצרים מיאלין, אשר עוטפים ומגנים על תאי העצב. לאחרונה תואר במגזין המדעי BRAIN, על יצירת העכברים עם מחלת VWM ועל מגוון אפשרויות המחקר שהם הולכים לאפשר.
עד עתה, חוקרי VWM היו חסרים מודל מתאים בחיות שבאמצעותו יכלו לחקור את המחלה. כעת, לראשונה, חוקרים יוכלו לעקוב אחר אורגניזם חי ולעמוד על התהליך הייחודי בו נהרס המיאלין, כך יספקו מידע חיוני על המכניזם שעומד מאחורי התופעה שכיום פשוט אינו ידוע.
ההפתעה הגדולה במחקר, אמרה פרופ' אלרואי-שטיין, שהמוטציה של הגן משפיעה רק על החומר הלבן במוח, ואינה פוגעת בשאר הגוף. לכן המוטציה הזו הולכת לעזור וללמוד על היווצרות המיאלין והעמידות שלו. "בפעם הראשונה, נוכל לעקוב אחר הביטוי של החלבון המרכיב את המיאלין", מסבירה פרופ' אלרואי-שטיין, אשר הטכניקה שלה כוללת ביצוע סריקות MRI לעכברים בכדי לבחון ולגלות את המתרחש במוחותיהם.
לא רק שהתגלית הזו תוביל להבנת מחלות הפוגעות בחומר הלבן של המוח, כמו טרשת נפוצה, העכברים ישמשו גם כנבדקים, עליהם יבחנו תרופות ופיתוחים חדשים. פרופ' אלרואי-שטיין הוסיפה ואמרה שהבנת המחלה היא רק הצעד הראשון, "בכדי לפתח טיפולים יעילים, יש צורך בהבנה מלאה של המכניזים".
מתוך ה- ScienceDaily
תרגום ועריכה: ערן ברקוביץ'.