דיכאון וחרדה
מנהלי קהילה
כאבם של ניצולי שואה
כאבים פסיכולוגיים מהשואה עדיין רודפים אחר הניצולים
ניצולי שואה מפגינים גמישות מדהימה בחיי היומיום שלהם אבל עדיין סובלים מכאב פוסט - טראומטי המתבטא במגוון סימפטומים פסיכיאטריים, כך על פי ניתוח של מחקרים פסיכולוגיים שנערכו בניצולי שואה לאורך 44 שנים.
לניצולים יהודים החיים בישראל ישנה איכות חיים גבוהה יותר מאשר לניצולים המתגוררים בארצות אחרות. עובדה זאת מניחה שחיים בישראל מהווים גורם מגן עבור ניצולי שואה.
המחקרים שנבחרו לצורך עבודה זאת התמקדו בניצולים יהודים.
עורכת המחקר פרופסור אפרת בראל מן האקדמיה בעמק יזרעאל אומרת: "מצאנו כי לניצולי שואה ישנה היכולת להתגבר על האירועים הטראומטיים שחוו ואפילו לפרוח ולזכות בצמיחה פסיכולוגית אבל אין הדבר כה פשוט כפי שזה נראה".
השאלה המרכזית של המחקר הייתה כיצד השואה משפיעה על ההסתגלות הכללית של הניצולים.
רמות של הסתגלות נקבעו ע"י בחינה של איכות החיים הפסיכולוגית של הנבדקים,סימפטומים של לחץ פוסט - טראומטי, תפקוד קוגניטיבי, בריאות פיזית, סימפטומים הקשורים ללחץ וסמפטומים פסיכופאתולוגיים.
החוקרים ניתחו ממצאים של 71 מחקרים שונים שנדגמו וכללו 12746 אנשים מרחבי העולם.
ניצולי השואה הושוו לקבוצת ביקורת אשר תאמה להם בכל מחקר בנתונים שונים כמו לדוגמה מאפיני רקע דומים הן של אלו שעברו את השואה והן של אלו שלא חוו אותה על בשרם. מחקרים אחרים השוו בין יהודים שנולדו באירופה ולא עברו את השואה לאלו שנולדו בארופה וכן עברו את השואה.
הממצאים העלו הבדלים מענינים בין הקבוצות וממצאים שדווקא הדגישו את התואמות שבינהם:
לניצולי שואה הייתה איכות חיים פסיכולוגית ירודה יותר. יותר סימפטומים פוסט טראומטיים ויותר סימפטומים פסיכופאתולוגיים.
לא היו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בנוגע לתיפקוד קוגניטיבי ולבריאות פיזית.
ניצולי שואה שגרים בישראל הפגינו איכות חיים פסיכולוגית טובה יותר ויכולויות פסיכולוגיות טובות יותר מאשר אלו שחיים במדינות אחרות.
"הצלקות הפסיכולוגיות של השואה ניכרות בסימפטומים הפוסט טראומטיים המתמשכים של ניצולי השואה אבל הן לא בהכרח מנעו את יכלתם להסתגל לחיי היומיום", אומר אחד החוקרים. "אפשרי, שניצולים אלו דחקו רבים מן הזכרונות הטראומטיים בתקופה המיידית שלאחר המלחמה ובמקום התמקדו בבניה מחדש של חייהם וגידול משפחות חדשות".
המחקר הנ"ל רלוונטי בעיקר עבור ניצולים, שהיו ילדים בזמן השואה. מחברי המחקר מדגישים כי הממצאים הנכחיים מדגישים את הצורך בתשומת לב מיוחדת לניצולים אלו אשר בהתקרבם לזיקנה נחשפים לאתגרים חדשים הכוללים פרישה, ירידה בבריאות ואבדן של בן זוג. שינויים אלו עלולים להצית מחדש את הלחצים הקיצוניים והמוקדמים שחוו.
Psychological Bulletin, 2010, 136 (5), 677-698
תרגום ועריכה: אורית יוגב