כאב
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
כאבים חמורים ברגליים עשויים עשויים לרמוז על דיכאון
חוקרים אמריקאים מצאו כי חומרת הכאבים ברגליים עשויה להעיד על דיכאון ומעלה עד פי 4 את הסיכון לפתח תסמיני דיכאון
בשנים האחרונות גוברת המודעות לקשר שבין דיכאון לכאבים בגוף – קשר שהוא דו צדדי באופיו: ככל שהדיכאון מתעצם, כך גוברת תחושת הכאב, וככל שהכאבים גוברים – כך מתחזקת תחושת הדיכאון וגדל הסיכון לדיכאון קליני.
כעת מדווחים חוקרים אמריקאים כי זיהו סיכון ספציפי לדיכאון בעת התפתחות כאבים ברגליים – סיכון שתלוי בחומרת הכאבים: ככל שהכאב ברגליים חמור יותר, כך הסיכון לפתח דיכאון ולסבול מתסמיני דיכאון גבוה יותר.
החוקרים ממספר אוניברסיטאות ומרכזים רפואיים בארה"ב, לרבות הרווארד, בית ישראל דקונס ואוניברסיטת קליפורניה, וכן אוניברסיטת לה טרובה שבאוסטרליה, בחנו נבדקים מתוך מחקר רפואת כף הרגל של פרמינגהאם (Framingham Foot Study) - מחקר מעקב אמריקאי נרחב, ובמסגרתו מילאו 1,464 גברים ו-1,857 נשים בגיל 66 בממוצע שאלונים באשר לנוכחות כאבים ברגליים ועוצמתם וגם כאבים באזורי גוף נספים, וכמו כן נתבקשו למלא שאלון עצמי לבירור עוצמת תסמיני הדיכאון (הקרוי CES-D) ונאספו מהם מדדים רפואיים שונים.
עוצמת הכאב
ככלל, 19% מהגברים ו-29% מהנשים דיווחו על תסמיני דיכאון. כמו כן, 21% מהגברים ו-27% מהנשים דיווחו כל כאבים או נוקשות ברגליים לפחות ברגל אחת ברוב ימי השבוע. מבין הגברים, 8% דיווחו על כאבי רגליים בעוצמה נמוכה, 9% בעוצמה מתונה ו-3% בעוצמה גבוהה. מקרב הנשים, 11% דיווחו על כאבי רגליים בעוצמה נמוכה, 13% בעוצמה מתונה ו-6% בעוצמה גבוהה.
בהשוואה לנבדקים ללא כאבי רגליים, כאבים ברגליים העלו את הסיכון לתסמיני דיכאון ב-84% בקרב גברים וב-93% בקרב נשים, וזאת לאחר נטרול משתני גיל, מדד ההשמנה BMI וכאבים נוספים, עישון ופעילות גופנית – אשר עשויים להשפיע אף הם על הסיכון לכאבים ולדיכאון. כאבי רגליים בעוצמה גבוהה העלו פי 4 את הסיכון לתסמיני דיכאון בקרב גברים ופי 3 את הסיכון בקרב נשים.
בקרב נשים נמצא כי גם כאבי גב מעלים ב-49% את הסיכון לתסמיני דיכאון, והסיכון עלה גם ב-41% אצל נשים עם כאבים באזורים אחרים בגוף, לרבות במפרקים.
המחקר נתמך על ידי המכון הלאומי לדלקות מפרקים, מחלות שריר ושלד ועור, המכון הלאומי לזיקנה והמכון הלאומי ללב, ריאות ודם בארה"ב, וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2015 של כתב העת Arthritis Care & Research.
הגבלה בתנועה
החוקרים מציינים כי מהממצאים עולה שתסמיני דיכאון מועצמים ככל שמחריפים כאבי הרגליים, וייתכן כי לכאב ברגליים השפעה גדולה יותר על הבריאות מאשר כאבים הממוקדים באזורים אחרים בגוף – כמו למשל כאבי גב.
לטענת החוקרים, הממצא ולפיו קיים קשר בין כאבים ברגליים לתסמיני דיכאון גם לאחר נטרול נוכחותם של כאבים באזורים אחרים – מצביעה על כך שהמנגנון הקשור בדיכאון כולל גורם ספציפי הקשור לרגליים, מעבר לכאב בכללותו. החוקרים מעלים את הסברה כי כאבים ברגליים משפיעים על הגבלה בתנועתיות, וזו מובילה מצדה לעלייה בתסמיני דיכאון.
כאבי רגליים נחשבים לשכיחים באוכלוסייה, ולפי הערכות ממחקרים סובלים מהם כ-24% מהאוכלוסייה הבוגרת מעל גיל 45.
למחקר הנוכחי נלוות ראיות נוספות המצביעות על קשר בין כאבים לדיכאון ומצוקות נפשיות נוספות. כך, למשל, מטה אנליזה שפורסמה באוקטובר 2014 מצאה כי משככי כאבים ונוגדי דלקת הנמכרים ללא מרשם עשויים להשפיע לטובה על התגובה לנוגדי דיכאון. ביוני 2009 דיווחו חוקרים מגרמניה כי דיכאון וחרדה מגדילים את הסיכון לכאבים מוגברים בצוואר. ואילו חוקרים מדרום קוריאה הראו במארס 2011 כי דיכאון עלול להחמיר כאבים בקרב אנשים עם דלקות מפרקים, לכן אלו הסובלים מדלקת מפרקים ניוונית בברך זקוקים לעתים להערכה נפשית כדי לאבחן מבעוד מועד דיכאון ולהציע טיפול יעיל כנגדו, כדי להפחית מעוצמת מחלת הפרקים.